ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδική διάταξη

Ελέγχονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του εξωτερικού

Ειδική διάταξη παρέχει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ζητούν στοιχεία λογαριασμών.
bank

Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να φυγαδεύσουν σε τράπεζες της ευρωπαικής ένωσης τεράστια χρηματικά ποσά. Πλέον οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν όλους τους λογαριασμούς που διατηρούν εντός της ευρωπαϊκής ένωσης οι Έλληνες πολίτες.

Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων εντός της Ε.Ε. Με τη νέα Οδηγία της Ε.Ε. επεκτείνεται το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αφού τα κράτη μέλη εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με Δηλωτέο Λογαριασμό, για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται για κάθε Λογαριασμό θα αφορούν

α) το όνομα, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε Δηλωτέου Προσώπου που είναι Δικαιούχος καθώς και των επιχειρήσεων

β) ο αριθμός λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού)·

δ) το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού

ε) και σε περίπτωση Λογαριασμού Θεματοφυλακής:

- το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό

-τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό

-σε περίπτωση Καταθετικού Λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 10:53 30/03/2016

  Τι αλλάζει στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο από το 2018:
  =============================
  Χωρίς αναδρομική ισχύ η όποια συμφωνία
  ======================================
  Προκαταρκτική συμφωνία για την αυτόματη, από το 2018, ανταλλαγή πληροφοριών υπέγραψε η Ελβετία με την Κομισιόν, μια εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των εύπορων πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι κρύβουν εδώ και χρόνια τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ελβετικές τράπεζες.
  Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστραλία, ενώ επίκειται ακόμη μία με τις ΗΠΑ.
  Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν αφορούν περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων από προηγούμενα έτη. Τέτοιας φύσεως συμφωνίες έχουν συναφθεί σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελβετίας και Βρετανίας, αλλά και με την Αυστρία.
  Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αντανακλά τη σταδιακή φθορά του καθεστώτος τραπεζικού απορρήτου που ισχύει στην Ελβετία από το 1934. «Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την απόλυτη φορολογική διαφάνεια ανάμεσα στην Ελβετία και την Ε.Ε.
  Είμαι βέβαιος ότι θα μας ακολουθήσουν οι γειτονικές χώρες. Αυτή η διαφάνεια είναι μείζονος σημασίας για να συλλέξει κάθε χώρα τα φορολογικά έσοδα που της οφείλονται», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
  Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ελβετία θα ξεκινήσει σε μία διετία τη συλλογή στοιχείων από τις τράπεζες, και τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2018, θα ενεργοποιηθεί η αυτόματη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
  Είναι πιθανό, ωστόσο, να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Ελβετία για την έγκριση ή μη της προκαταρκτικής συμφωνίας.
  Ολες αυτές οι συμφωνίες στηρίζονται στη σύμβαση του ΟΟΣΑ που αποδέχθηκαν από κοινού τα μέλη του G20 τον Φεβρουάριο του 2014 και θέτει κοινά κριτήρια για την ανταλλαγή πάσης φύσεως πληροφοριών που αφορά όλους τους λογαριασμούς και τα εισοδήματα πελατών από κάθε παίκτη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όχι μόνον τράπεζες.
  Τα τελευταία χρόνια, η Ελβετία έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες για την άρση του καθεστώτος τραπεζικού απορρήτου. Αφενός, οι κυβερνήσεις της Δύσης έπρεπε να επιβάλουν κάποια φορολογική δικαιοσύνη σε ένα περιβάλλον λιτότητας και ύφεσης, αλλά και αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα από τους πλουσίους φοροφυγάδες.
  Αφετέρου, η ελβετική κυβέρνηση βρέθηκε «στριμωγμένη» έπειτα από τις ποινικές διώξεις εις βάρος ελβετικών τραπεζών από ξένες κυβερνήσεις, με αφετηρία την υπόθεση της UBS στις ΗΠΑ.
  Προκειμένου να μη διασύρεται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της ελβετικής οικονομίας, από μια σειρά σκανδάλων, η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μη θέσει εμπόδια στη συνεργασία τραπεζών με ξένες κυβερνήσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένων νομικών υποθέσεων.
  Το 2009, η UBS πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ, δίνοντας στοιχεία χιλιάδων Αμερικανών πελατών της. Μία πενταετία μετά, η Credit Suisse δήλωσε ένοχη σε συνωμοσία για φοροδιαφυγή και πλήρωσε πρόστιμο 2,6 δισ. δολάρια.

 2. ΟΛΟΙ στην Ελβετία θα γελάνε
  ===============
  Το αίτημα φαινόταν από την αρχή καχεκτικό ως προς τη σοβαρότητά του. Η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε από τις ελβετικές αρχές στοιχεία για λογαριασμούς που διατηρούν Έλληνες βουλευτές σε ελβετικές τράπεζες. Βέβαια οι ελβετικές τράπεζες θα έδιναν τέτοια στοιχεία μόνο αν ήθελαν να δουν τα κεφάλαια τους να φεύγουν προς εξωτικούς προορισμούς.
  Οι ελβετικές τράπεζες δεν δίνουν στοιχεία και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τη μεγάλη «δημοφιλία» τους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
  Πιο απλά, είναι ηλίθιο να ζητάς αυτά τα στοιχεία από ελβετικές τράπεζες. Βλακώδες και κουτοπόνηρο. Αλλά οι βασικοί αρμοί του πολιτικού συστήματος έχουν άλλη άποψη. H υποβολή του αιτήματος προς τις τράπεζες επιδείχθηκε ως το μεγάλο βήμα προς τη διαφάνεια, ως η κίνηση που κατεβάζει την κουρτίνα. Εν τέλει, η στάση της Νέας Δημοκρατίας που αρνήθηκε να λάβει μέρος στην κωμωδία φαίνεται σήμερα σοβαρή και αξιοπρεπής. Σύμφωνα με τη Ν.Δ, αυτή η πρωτοβουλία «θα καταρράκωνε το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα καθιστούσε την Ελλάδα για μια ακόμη φορά περίγελο του κόσμου.»Και δεν είναι μόνο αυτό.
  Τον Απρίλιο του 2012, η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε από τους βουλευτές εξουσιοδοτήσεις που να υποστηρίζουν το αίτημα για διερεύνηση της ύπαρξης ή μη τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία. Λίγες μέρες αργότερα, πάλι εντός Απριλίου 2012, οι Ελβετοί απέστειλαν αρνητική απάντηση. Την επανέλαβαν και τον Μάιο. Ενώ τον Ιούλιο του 2012 έστειλαν την απάντηση τους και εγγράφως. Όμως η Βουλή δεν το μοιράστηκε μαζί μας, δεν αφουγκράστηκε την αγωνία όσων περίμεναν την απάντηση που θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό. Η Βουλή μας ενημέρωσε τώρα, όταν το έγγραφο των Ελβετών πρωτοκολλήθηκε.
  Τι λέει το έγγραφο των Ελβετών; ««Οπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».
  Γιατί αργήσαμε να το μάθουμε; Ίσως να χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι στο πρωτόκολλο. Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε ποτέ κάτι σχετικό; Η καταφατική απάντηση έχει περίπου τις ίδιες πιθανότητες με το σενάριο για επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς. Ακόμα και αν υπάρχουν βουλευτές με λογαριασμούς στην Ελβετία, είναι μάλλον απίθανο να τους διατηρούν με το όνομα τους. Θα τους διατηρούν είτε ανώνυμα, είτε μέσω τρίτου προσώπου, είτε μέσω offshore εταιριών. Αυτό, ασφαλώς, το γνώριζε και η σύνθεση της Βουλής που ζήτησε τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες. Γνώριζαν ότι δεν είχαν τίποτα να μάθουν. Εδώ δεν έμαθαν από τη Siemens και τους ανθρώπους της, θα μάθαιναν από τις ελβετικές τράπεζες; Αφελές. Και αρκετά χυδαίο, είναι η αλήθεια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.