ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ξανθού και Κουίκ στον καταυλισμό

Επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης οι ΜΚΟ

Επιστρέφουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη και η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.
mko

Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωί. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Επίσκεψη Αν. Ξανθού και Τ. Κουίκ στον καταυλισμό

Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

«Γι αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.

Ο κ.Ξανθός παραδέχθηκε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

«Σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αποσταθεροποιηθεί λόγω των ελλειμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργικής ικανότητας των δημοσίων δομών αναβαθμισμένο, κάτι που είναι επιβεβλημένο ειδικά σ΄αυτές τις περιοχές» είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι κατά βάση υγιής. Ωστόσο, η πολιτεία θα ενισχύσει τις δομές τις επόμενες μέρες με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν βασικοί εμβολιασμοί στα παιδιά.

«Εδώ είναι ένας μη οργανωμένος καταυλισμός, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που οι συνθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες. Άποψή μας είναι ότι αυτός ο καταυλισμός πρέπει σταδιακά να φθίνει και να εξαλειφθεί» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί υπό όρους να βοηθήσει στην εκτόνωση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ, είπε για την συμφωνία ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στο ακέραιο η Τουρκία.

«Θα πρέπει να τιμήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών και μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι τα δείγματά της είναι λίγο χαλαρά» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, οι εγκλωβισμένοι είναι ανάγκη να πεισθούν ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παραμονή τους στον καταυλισμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν παρουσία του στρατού, ξεκαθάρισε ότι «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».

Οι κύριοι Ξανθός και Κουίκ συνομίλησαν με πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ και αποχώρησαν με προορισμό το κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Χέρσο και το νοσοκομείο Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.