ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή συνέντευξη

«Φυσικά εμπιστευόμαστε τον Τσίπρα» είπαν Σόιμπλε και Σαπέν

Την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν από κοινού ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. Ποτέ χωρίς την Ευρώπη είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, Μαζί διαφορετικοί στα γερμανικά.
Chapin_Schaeuble_593

«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου προς τους υπουργούς.

- Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

- Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε.

«Πώς έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Όχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β.Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα, ώστε οι αποφάσεις, στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Β.Σόιμπλε απάντησε:

«Η ελληνική κρίση μάς επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της, ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία.

» Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση, γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα.

» Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Παίρνοντας το λόγο ο γάλλος υπουργός Μ.Σαπέν δήλωσε: «Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας».
Ο Μισέλ Σαπέν υπενθύμισε στη συνέχεια ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε.

» Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι 'ναι', όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος, εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

» Είναι μια διαδικασία, στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 17:43 20/03/2016

  Κανείς εντός κι εκτός Ελλάδας δεν εμπιστεύεται τον Τσίπρα
  ========================================
  Μπορεί να μην πήγε ο ίδιος μέχρι το Καστελόριζο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά με την επιστολή Τσακαλώτου ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις διαδικασίες υπαγωγής της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο, δείχνοντας ότι αποδέχεται το ολέθριο τέλος της καταστροφικής του διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών.
  Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες έρχονται πληροφορίες για καλό κλίμα τόσο μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των Ευρωπαίων ομολόγων του όσο και μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων που διαμορφώνουν από κοινού την τελική ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα θα προσέλθει με σοβαρότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά την αποπομπή του απερίγραπτου Βαρουφάκη.

  Παρ” όλα αυτά, ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι αυτή τη φορά έχουμε happy end. Εδώ και μήνες ακούμε ότι «η συμφωνία καθαρογράφεται» αλλά πάντα κάτι συμβαίνει την τελευταία στιγμή με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να κρέμεται από μια κλωστή.

  Με τον Αλέξη Τσίπρα με το δημοψήφισμα να έχει ήδη διαλέξει μια φορά την ενότητα του κόμματος του από τη σωτηρία της χώρας, πολλοί είναι εκείνοι που δικαιολογημένα φοβούνται μήπως την τελευταία στιγμή κάνει πάλι πίσω, φέρνοντας τους πάντες προ τετελεσμένων, μιας και αν κάνει πίσω το Σάββατο ή την Κυριακή, έπειτα ουδείς θα προλαβαίνει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.

 2. [[θα μετακομίσει από το χώρο των «μνημόνων» σε αυτό των «αμνημόνων».[[

  Ο ΣΥΡΙΖΑ με την αποδοχή της εποπτείας από τους δανειστές και των όρων που αυτοί θέτουν για να συνεχιστεί το Πρόγραμμα Διάσωσης της χώρας καθώς και την υπογραφή της νέας συμφωνίας και δανειακής σύμβασης, πιθανότατα τον Ιούνιο, θα κλείσει έναν κύκλο. Παρά την περί του αντιθέτου ρητορική των στελεχών του ουσιαστικά θα μετακομίσει από το χώρο των «μνημόνων» σε αυτό των «αμνημόνων». Με τη σειρά της αυτή η μετακόμιση θα ανατρέψει και θα αναδιατάξει τις ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο πολιτικό σύστημα και το δημόσιο βίο. Από το 2010 μέχρι το 2012 στο μνημονιακό μπλοκ ήταν μόνον το ΠΑΣΟΚ. Το 2012 προσετέθη η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ, και από το τις ευρωεκλογές του 2014 και το Ποτάμι. Τώρα με την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξ ανάγκης και των ΑΝΕΛ οι μόνοι που θα μείνουν εκτός μνημονιακού νυμφώνος θα είναι οι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Το λεγόμενο μνημονιακό μπλοκ το 2010 έφτανε δεν έφτανε το 30% του εκλογικού σώματος, ενώ σήμερα με τη μετακίνηση και του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά και το 70%. Η αντιστροφή είναι πλήρης. Ταυτόχρονα αποτελεί και πολιτική πρόκληση για όποιον ήθελε να αντιπολιτευθεί από αντισυστημική σκοπιά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

 3. Πυρά αρχηγών κατά Τσίπρα: Ή δεν ξέρει τι υπογράφει ή λέει ψέματα
  ==================================================
  Πυρά κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό εξαπολύει η αντιπολίτευση, μετά το tweet – φωτιά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με το οποίο ευχαριστούσε τα βαλκανικά κράτη που έκλεισαν τα σύνορά τους.
  Το tweet-φωτιά του Τουσκ έβαλε φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πανηγύριζε τις τελευταίες ημέρες ότι πέτυχε διπλή νίκη στο προσφυγικό, πρώτα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και μετά στη Σμύρνη, με το ταξίδι εξπρές του Αλέξη Τσίπρα.
  Εξανεμίστηκε, έτσι, η ελάχιστη εθνική συναίνεση για το προσφυγικό, την οποία είχε αποσπάσει ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς, στο συμβούλιο αρχηγών που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, την προηγούμενη εβδομάδα.
  Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα για την τακτική του ενώ είναι ενδεικτικό ότι πολιτικοί αρχηγοί αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησαν ότι λέει ψέμματα στον ελληνικό λαό.
  Κυριάκος: Ξέρει ο Τσίπρας τι υπέγραψε;
  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter.
  «΄Εχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η αλήθεια είναι πως «κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης».
  Ποτάμι: Ή ο Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφάσισε η Σύνοδος ή λέει ψέματα
  «Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet», γράφει η ανακοίνωση και ζητά από τον πρωθυπουργό «μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση». Το Ποτάμι, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του πρωθυπουργού και τις απαντήσεις που δίνει.
  Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
  «Απορία προκαλεί η δήλωση του κ. Τουσκ ότι ήταν απόφαση των «28» να κλείσει η «βαλκανική oδός» για τους πρόσφυγες. Με tweet, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν πήρε τέτοια απόφαση το Συμβούλιο και ότι αυτοί που προσπάθησαν να απομονώσουν την Ελλάδα, απομονώθηκαν οι ίδιοι. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».
  Λεβέντης: Πιστεύω τον Τουσκ γιατί ο Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στα ψέματα
  Σχολιάζοντας τα όσα έγραψε χθες περί κλειστών συνόρων ο Ντόναλντ Τουσκ στο twitter ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε πως πιστεύει τα όσα λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα στο εσωτερικό.
  ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε είναι εξίσου επικίνδυνος
  Οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, με τις οποίες «χαιρετίζει ως απόφαση των 28» το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ενισχύουν την άποψη η Ευρώπη απεμπολεί τις ευθύνες για το προσφυγικό και τις αρχές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και καθίσταται όμηρος των σχεδιασμών της Τουρκίας.
  Η Τουρκία παράλληλα προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις σε σχέση με κατοχυρωμένα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ δεν διστάζει με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού της επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, να υπονομεύει και τα όσα υποτίθεται ότι συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.
  Τα μείζονα προβλήματα όμως για την Ελλάδα, είναι δύο:
  Ότι ο κ. Τουσκ μιλά για «ομόφωνη απόφαση», διαψεύδοντας ευθέως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
  Ότι ο κ. Τσίπρας «απάντησε» στις Τουρκικές προκλήσεις μόνο με «τριαντάφυλλα και χαμόγελα», αφήνοντας τις Τουρκικές διεκδικήσεις να εξελίσσονται εις βάρος μας.
  Συμπεραίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας, είτε κατάλαβε, είτε δεν κατάλαβε τι συμφώνησε (και τι οι άλλοι απεργάζονται), είναι εξίσου επικίνδυνος.
  ΚΚΕ: Μνημείο πολιτικής εξαπάτησης
  Οι δηλώσεις του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, το «σφράγισμα» των συνόρων από τις χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» κι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα έγινε, και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.