ΕΛΛΑΔΑ

Απορρύθμιση στην Ελλάδα

Γ. Κατρούγκαλος: Προτεραιότητά μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Απόλυτη προτεραιότητα είναι για την ελληνική κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην απορρύθμιση που προωθήθηκε στην Ελλάδα με τα προηγούμενα Μνημόνια εν μέσω λιτότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα παρόμοιων πρακτικών τη μείωση από το πρώτο μνημόνιο των κατώτατων μισθών για τους νέους κατά 32% έναντι μείωσης 22% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, η οποία οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας των νέων.

Στη συζήτηση που αφορούσε στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στην Ατζέντα για Δεξιότητες για την Ευρώπη, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε κυρίως στον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων. Στόχος του μηχανισμού είναι η βέλτιστη αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης ειδικοτήτων και ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής, στη βάση των εκροών του μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.