ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δράσεις στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων»

Γ. Στουρνάρας: Ιδιαίτερα ισχυρή η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών

Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ισχυρή διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας, στο Ζάγκρεμπ.
stourn

Προσέθεσε, δε, ότι έχουν αναληφθεί δράσεις στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Γενικότερα όμως η εικόνα αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο της ευρωζώνης καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ έχουν αυξηθεί από περίπου 8% το 2008 σε περίπου 14% σήμερα.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι οι προκλήσεις αφορούν την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με την επάρκεια των πόρων του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές, το μέγεθος του SRF είναι ανεπαρκές και η δομή της διακυβέρνησής του είναι υπερβολικά πολύπλοκη.

Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με το ζήτημα της αυξημένης επιβάρυνσης που συνεπάγεται για τις τράπεζες η συμμόρφωσή τους προς το νέο κανονιστικό πλαίσιο και τούτο διότι η απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια συνοδεύεται από αύξηση του κόστους.

Πρόκληση αποτελεί επίσης η διεύρυνση του πεδίου εποπτείας καθώς οι τράπεζες εμπλέκονται σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως συναλλαγές τιτλοποίησης, συναλλαγές χρηματοδότησης μέσω τίτλων, συναλλαγές επαναγοράς (repos), διαχείριση ενεχύρων και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Είναι άγνωστες οι συνέπειες που μπορεί να έχει η ελλιπής παρακολούθηση των κινδύνων στον εν λόγω τομέα και μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας κρίσης.

Τέλος πρόκληση αποτελεί και ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας ως δανειστή έσχατης προσφυγής του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να δανείζουν χωρίς περιορισμούς σε τράπεζες που είναι μεν φερέγγυες αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, με υψηλό επιτόκιο και έναντι επαρκών εξασφαλίσεων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 18:35 23/03/2016

  Όταν ο Τσίπρας υποσχόταν άρση των capital control πριν τον Μάρτιο!

  Ο έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016»., όπως αναφέρει συνέντευξη του πρωθυπουργού στους FT στις 21 Δεκεμβρίου.

  Ο Φλεβάρης έφυγε, ο Μάρτιος αύριο μπαίνει και τα capital control παραμένουν (και θα μείνουν πολύ καιρό ακόμα, πιστεύουμε)

  Απλά ο Τσίπρας, όπως οι προηγούμενοι άμεσοι μνημονιακοί προκάτοχοι του, θα έχει την «χαρά» να πέφτει μέσα σε τέτοιες προβλέψεις και όσοι ηλίθιοι να τις πιστεύουν!

 2. Αφοπλιστικό ερώτημα Ξαφά:

  Γιατί να έχω τα χρήματά μου εδώ, ενώ υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν έξω;
  «Δεν βλέπω να διαφαίνεται σχέδιο εθνικής σωτηρίας και δεν θεωρώ πατριωτικό μου καθήκον να διακινδυνεύσω τις καταθέσεις μου σε αυτό το περιβάλλον» επανέλαβε το πρωί της Δευτέρας η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά.
  Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ, με τα οποία έχει σπαταλήσει χρόνο τριών μηνών και να προχωρήσει σε συμφωνία, διαφορετικά θα υπάρξει χρεοκοπία, δήλωσε η κυρία Ξαφά, που αναφέρθηκε και στο τι θα συμβεί στον τραπεζικό τομέα σε περίπτωση δημοψηφίσματος:
  «Όχι απλώς bank run θα δημιουργηθεί μέχρι να φτάσουμε στο δημοψήφισμα αλλά θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες για να μη φύγουν και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν μείνει», είπε χαρακτηριστικά.
  «Εάν δεν υπάρξει προοπτική συμφωνίας δεν πρόκειται η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, θα μπουν συναλλαγματικοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να στείλει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό και πιθανώς να υπάρξουν και περιορισμοί στις αναλήψεις.
  Γιατί για μένα είναι πατριωτικό καθήκον να αφήσω τα χρήματά μου εδώ είναι πατριωτικό καθήκον ενώ για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τα χρήματά τους έξω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» αναρωτήθηκε η κυρία Ξαφά.
  Σχετικά με το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις που φαίνεται να είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η κυρία Ξαφά ήταν κατηγορηματική: «Η επικουρική σύνταξη κανονικά χρηματοδοτείται μόνο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο το κράτος δεν έχει συμμετοχή, μόνο στην Ελλάδα έχει συμμετοχή επειδή υπάρχει τρύπα εκεί αλλά εάν χρηματοδοτεί το κράτος και τις επικουρικές ποια είναι η διαφορά της βασικής σύνταξης και της επικουρικής;
  Θα πρέπει οι επικουρικές να μπορούν να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες αυτό λέει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
  Τέλος, στην συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση «εξελέγη με ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ανεφάρμοστο. Ο λαός ψήφισε δύο αντικρουόμενες επιθυμίες να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικές παροχές με δανεικά και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, τα δύο αυτά είναι ασύμβατα θα ισχύσει ή το ένα ή το άλλο».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.