ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν έφεραν αυτά την κρίση»

Γ. Στουρνάρας: Τα μνημόνια μας έσωσαν από χρεοκοπία

 Προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, χαρακτήρισε τα μνημόνια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτιών.
stourn

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ψευδή τη θέση που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση.

«Αυτή η θέση είναι εντελώς ψευδής και συγκαλύπτει την πραγματικότητα. Η κρίση έχει όνομα: μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω κυρίως μιας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων. Όσα επακολούθησαν, και τα μνημόνια, ήταν προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσάρεστες επιπτώσεις, οι επιπτώσεις όμως της χρεοκοπίας θα ήταν ανυπολόγιστες».

«Ο διάλογος που επικράτησε στη χώρα μας δεν ήταν νηφάλιος. Δημιούργησε ψευδαισθήσεις και καλλιέργησε την ψευδή εικόνα ότι την κρίση την προκάλεσαν τα μνημόνια, ενώ την κρίση την προκάλεσε η αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Συνέβαλε έτσι στο να μην υιοθετηθεί από την κοινή γνώμη η αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες υπήχθησαν σε μνημόνια, που παραμένει ακόμη σε μνημόνιο. Οι άλλες τρεις έχουν βγει από τα μνημόνια, η Ιρλανδία μάλιστα αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 8%. Και συχνά, αυτού του είδους ο διάλογος επέτεινε την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι σε θεσμούς και πολιτικές».

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NM 21:10 21/03/2016

  Μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει το Μνημόνιο;
  ==============================
  Σαφέστατα όχι, στην κατάσταση που βρισκόταν η οικονομία στα τέλη του 2009 – αρχές 2010. Κάθε χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο μετά την Ελλάδα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), και με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία του ελληνικού Μνημονίου, είχε συνολικά καλύτερα οικονομικά μεγέθη και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποφύγει την προσφυγή. Η αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας ήταν πλήρης και οι δανειακές ανάγκες τεράστιες.
  Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο και μοναδικό, αφού δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος, τα 300 δις ευρώ, σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα

 2. NB 21:02 21/03/2016

  Ιστορικό άδειασμα Στουρνάρα σε Σαμαρά:
  Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κομισιόν
  ===============================================
  Μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση, ιστορικής αξίας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φιλοξενεί η εφημερίδα «Les Echos» ο οποίος και τονίζει ότι το 2010 ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

  Παραθέτω το απόσπασμα της δήλωσης του, όπως αναμεταδίδεται από την Καθημερινή:

  «Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπήρχε…
  …κανένας μηχανισμός διάσωσης. Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα υπέφερε πολύ, αφού έχασε από το 2008, το 25% του πλούτου της. Ήταν μια δοκιμασία εξαιρετικά επίπονη, την οποία κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει. Για την αποφυγή της, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός χρηματοπιστωτικής διάσωσης, μια τραπεζική ένωση, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

  Θυμίζω ότι το 2010 ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε περήφανα στο Ζάππειο 1 ότι ο ίδιος διαθέτει μια λύση σημαντικά καλύτερη από αυτήν της τότε ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης με την οποία θα μηδένιζε μέσα σε λίγους μήνες το έλλειμμα της χώρας.

  Όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το 2010 δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Ένας τέτοιος δημιουργήθηκε στη συνέχεια για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε στο ελληνικό Κοινοβούλιο το πρώτο Μνημόνιο, αρνούμενος ουσιαστικά τη βοήθεια του μηχανισμού αυτού.

  Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως ο άνθρωπος που σώζει τη χώρα από την καταστροφή και ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου τις πολιτικές ακολουθεί κατά γράμμα, παρουσιάζεται ως περίπου ως άξιος δημόσιου λιθοβολισμού.

  Τα σχόλια δικά σας.

 3. NMan. 20:58 21/03/2016

  Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Σαμαρά και δικαιώνει Παπανδρέου
  =============================================

  Ακόμα και σήμερα, που η ΝΔ επέλεξε το δρόμο του μνημονίου, βασική της στρατηγική είναι ότι τότε που ο κ. Παπανδρέου μας έβαλε σε αυτήν την περιπέτεια υπήρχε δυνατότητα διαφορετικής επιλογής.

  Ο κος Σαμαράς, ακόμα και σήμερα υπερασπίζεται τις αρχικές του πολιτικές του επιλογές και πολλές φόρες έχει πει : «Κάναμε το σωστό όταν καταψηφίσαμε το πρώτο Μνημόνιο» συμπληρώνοντας: «Όταν φθάσαμε στην άκρη του γκρεμού, τι έπρεπε να κάνω; Να την αφήσω την Ελλάδα να πέσει για να βγω εγώ δικαιωμένος;», διερωτάται, υποστηρίζοντας τη στάση του να υπερψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο και βέβαια και τη σημερινή του πολιτική.

  Προφανώς δεν ρώτησε τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει διαφορετική άποψη και μάλιστα δημόσια άδειασε όχι μόνο τον Πρωθυπουργό αλλά και ολόκληρη τη ΝΔ που χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα για να δικαιολογήσει τη στροφή στην πολιτική της.

  Ο Υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο Ψυχρός Εμφύλιος», ουσιαστικά άδειασε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δικαίωσε την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου για την απόφαση του να «βάλει» τη χώρα στο μνημόνιο. Τι είπε;

  Στουρνάρας: «Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό π.χ. να μην μπει στο Μνημόνιο; Όχι, δυστυχώς. Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα να σε δανείσει, διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου. Για όσους πιστεύουν το αντίθετο, η Κύπρος είναι το τρανότερο και το εγγύτερο παράδειγμα».

  Για όσους δεν κατάλαβαν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το σωστό και το λάθος ο Αντώνης Σαμαράς…με την υπογραφή Στουρνάρα!

 4. NB 20:48 21/03/2016

  Γαλάζια ομερτά

  ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, συγκάλυπταν τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής τους. Ακόμη και ο κ. Σαμαράς, το Μάιο του 2009, δήλωνε ότι το έλλειμμα για το 2009 θα είναι «4-4,5%».
  Λίγους μήνες μετά, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, φυγομάχησαν αφού άφησαν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας για να πάρει την καυτή πατάτα το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ.

  Αντί να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία από τις αρχές του 2009 όπως τους είχε ζητηθεί επισταμένα, έλαβαν την απόφαση να δραπετεύσουν παρά μόνο όταν βεβαιώθηκαν ότι θα χρεοκοπήσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ η χώρα.

  Στη συνέχεια, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ, έταζαν ΜΑΓΙΚΕΣ ΦΟΡΜΟΥΛΕΣ για μηδενισμό ελλείμματος σε ένα χρόνο. Της ίδιας αξιοπιστίας με αυτά που ισχυριζόντουσαν και το 2009. Φυγομάχησαν ως κυβέρνηση, φυγομάχησαν από τη σοβαρότητα και ως αντιπολίτευση.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.