Neo

Οι… «53» αντιρρήσεις στη συμφωνία για το προσφυγικό

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να ακούστηκε στεναγμός ανακούφισης για τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και ο πρωθυπουργός να προχώρησε σε θετικό απολογισμό «δεδομένων των συνθηκών», όπως είπε, όμως αυτό δεν ισχύει για όλους στον ΣΥΡΙΖΑ.
ÁÈÇÍÁ-ÓÕÍÅÄÑÉÁÆÅÉ Ç ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Αρκετοί στο κυβερνών κόμμα «είδαν» πίσω από τη συμφωνία παραβίαση της Συμφωνίας της Γενεύης και ο Neo μαθαίνει ότι στην Κουμουνδούρου εκδηλώνεται… μεγάλη γκρίνια μεταξύ στελεχών, αλλά και βουλευτών του κόμματος. Μία γεύση των διαφωνιών που επικρατούν στο εσωτερικό έδωσε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της τάσης των «53». Ο Λάμπρου χαρακτήρισε «έωλη» τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας: «Η απόφαση της ΕΕ δεν μπορεί να μας χαροποιεί. Βάζει σφραγίδα και κλείνει τα σύνορα στην Ευρώπη. Σε νομικό επίπεδο είναι έωλη. Η απόφαση της Ε.Ε. μας πάει χρόνια πίσω. Υπάρχουν χώρες που κινούνται σε διαφορετική γραμμή από την ελληνική κυβέρνηση, ξενοφοβικά και ρατσιστικά και αδικαιολόγητα. Η Ευρώπη είναι γερασμένη Ήπειρος που χρειάζεται να λύσει το δημογραφικό και ασφαλιστικό πρόβλημά της. Η απόφαση με την Τουρκία είναι έωλη. Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε νομικά ζητήματα. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Μετατρέπει το πρόβλημα από ευρωπαϊκό σε ελληνοτουρκικό».

Παράλληλα, αναλύοντας τα νομικά θέματα που ενσκήπτουν με την εν λόγω συμφωνία, ο Πάνος Λάμπρου εξήγησε τα εξής: «Υπάρχουν σημεία της απόφασης σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα καταπέσουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οι επαναπροωθήσεις απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Εμείς υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα. Θα υπερασπιστούμε αυτά που έχουν κατακτήσει η ανθρωπότητα και η Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μάλιστα, ερωτηθείς αν ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Πάνος Λάμπρου αντέκρουσε αυτή την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπεράνω όλων, δεν αντιπολιτευόμαστε εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπερασπιζόμαστε την απόφασή μας που την πήραμε συλλογικά. Έχουμε ομόφωνη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζομαι αυτή τη συλλογική απόφαση μέσα από τον ηρωικό αγώνα του κόμματος. Χωριά ολόκληρα άνοιξαν την πόρτα στους πρόσφυγες και στα σπίτια τους. Αυτή η τεράστια αγκαλιά των πολιτών έχει δείξει στην κυβέρνηση τί πρέπει να κάνει. Οι ίδιοι οι πολίτες το έχουν κάνει. Το ανθρώπινο, αντιρατσιστικό μεγαλείο, την μεγάλη αγκαλιά υπερασπιζόμαστε. Ξέρουμε ότι ο συσχετισμός είναι αρνητικός».

Σημειωτέον ότι ο Πάνος Λάμπρου ουσιαστικά εξέφρασε όσα λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πολλά στελέχη, αλλά και βουλευτές που ανήκουν στην τάση των «53». Μάλιστα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ειδικό νομοσχέδιο για να ενσωματώσει νομικά στο ελληνικό Δίκαιο τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, μένει να φανεί αν κάποιος ή κάποιοι βουλευτές θα αποφασίσουν να απόσχουν της ψηφοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, η κατάρτιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα συζητηθεί αύριο, οπότε και θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.