ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ο Π/Θ κ. Τσίπρας μετέφερε, όπως ανακοινώθηκε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της αναποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως προς την ανακοπή των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτές, ως γνωστόν, αντί να περιοριστούν, συνεχίζονται αμείωτες, μετά και παρά την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας. Κάνει, όμως, κι εδώ ένα ακόμη σοβαρό λάθος. Του διαφεύγει ότι το ΝΑΤΟ βρέθηκε στο Αιγαίο ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, ο Τούρκος Π/Θ κ. Νταβούτογλου, έπεισε προς τούτο την Καγκελάριο της Γερμανίας, κα. Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Στη συνέχεια υπέβαλαν, πριν υποβληθεί το κοινό αίτημα – πρότασή τους προς τη Συμμαχία να στείλει τις φρεγάτες της στο Βόρειο Αιγαίο – πιο κοντά στα στενά!..

Είναι αστείο να νομίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση που ανοιγοκλείνει κατά βούληση τη στρόφιγγα της ροής προσφύγων ή απλώς μεταναστών από το πλήθος 3 εκατ. που βρίσκονται στην επικράτειά της επιζήτησε να πηγαινοέρχονται οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ κοντά στα παράλιά της στο Αιγαίο, για μια αχρείαστη σ’ αυτή βοήθεια. Εκτός αν πιστεύουμε ότι τα καραβάνια των διακινούμενων Σύρων, Ιρακινών, Αφγανών, Mαροκινών, κ.α., που διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις  της ευρισκόμενης σε «κατάσταση πολέμου», εσωτερικώς και εξωτερικώς Τουρκίας, διαφεύγουν της προσοχής και των μέτρων ασφαλείας των Τουρκικών αρχών!

Όπως είχα επισημάνει στο άρθρο μου «Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά στο Αιγαίο» στις 18/2 (στη σελίδα «Δημοκρατικοί Ενεργοί Πολίτες» στο FB), η παρουσία του ΝΑΤΟ  εκεί και τόσο κοντά στα στενά, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη προειδοποίησης και απάντησης προς τη Ρωσία σε περίπτωση επιθετικής κίνησης της στην ενδεχόμενη και απειλούμενη μέχρι πρότινος εισβολή της Τουρκίας  με την αεροπορική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία. Βέβαια αυτό είναι σενάριο για τα πρόθυρα Παγκοσμίου πολέμου! Το ίδιο σενάριο, όμως, δεν παρακολουθήσαμε, πέρυσι μόλις, στο Ουκρανικό; Όπως άπειρα τέτοια σενάρια υπήρξαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στους δύο κόσμους μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τη θέση της σαν  καθολικός της διάδοχος, υποκαταστάθηκε, ήδη,  σε ένα πολυπολικό, ευτυχώς, σύστημα, η έκτοτε ανερχόμενη στρατηγικά Ρωσία με τους συμμάχους της και τις «επιρροές» της (πχ. Συρία).

Φαίνεται, όμως, ότι όπως έκαναν άλλοι στη θέση της στο παρελθόν – έτσι και τώρα έστω και «στο παρά πέντε» (πχ. Κρίση πυραύλων στην Κούβα)  οι Ομπάμα – Πούτιν συναποφάσισαν την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης αντιπαράθεσής τους στην περιοχή. Επανέλαβαν την κίνηση που απέτρεψε τη σύγκρουσή τους στο Ουκρανικό. Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα στην πάλαι ποτέ εποχή  της «ισορροπίας του τρόμου», που όσοι τη ζήσαμε, δε θα θέλαμε, ασφαλώς, να την ξαναζήσουμε! Τώρα, λοιπόν, η μεν Τουρκία σταμάτησε να προετοιμάζεται για εισβολή, παρά την ετοιμότητα της Σαουδικής Αεροπορίας στα ΤΟΥΡΚΙΚΑ αεροδρόμια (!) και ο Πούτιν  άρχισε και σχεδόν ολοκληρώνει την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Άλλωστε, ο στόχος του ήταν να στηρίξει το συριακό καθεστώς και το πέτυχε. Δεν ξέρουμε αν η συμφωνία με τον Ομπάμα προβλέπει την παραμονή  και του ιδίου του Σύρου Προέδρου στην εξουσία, που είναι δευτερεύον ζήτημα. Το κυριότερο ήταν να πεισθούν επιτέλους οι υποστηριχτές των αντικαθεστωτικών σχηματισμών, στους οποίους, ανοήτως, είχε ενταχθεί και η Ελλάδα (!) ότι μετά την κυριαρχία στην Αντιπολίτευση αυτή των Ισλαμιστών, «μεταξύ δυο κακών το μη χείρον βέλτιστον!»..

Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, δεν έφερε το αποτέλεσμα, που αφελώς ανέμενε ο κ. Τσίπρας.  Ευτυχώς δεν έφερε ούτε το αποτέλεσμα, για το οποίο «παίζοντας με τη φωτιά» επιζήτησε και επέτυχε την παρουσία του στο Αιγαίο η Τουρκία. Να εξασφαλίσει τις «πλάτες» του για την εισβολή που σχεδίαζε στη Συρία. Οι συσχετισμοί άλλαξαν υπέρ του συριακού καθεστώτος και οι ΗΠΑ προτίμησαν την «ισοπαλία» με την Ρωσία, αντί να οδηγηθούν κι οι δυο κι ο κόσμος όλος σε μια αδιανόητων συνεπειών σύγκρουση.

«Τέλος καλό, όλα καλά» για την ώρα, όμως, για μας. Γιατί με το δόγμα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής «Αλλάχ κάνε με τρελλό να με φοβάται ο κόσμος», όλα μπορεί να περιμένει κανείς, αν βρεθεί στο … έλεος ή έστω στην ανάγκη της, όπως τα καταφέραμε με το μεταναστευτικό και τα «ανοιχτά σύνορα» από όπου 900.000 άτομα πέρασαν στην Ευρώπη, που σύμφωνα με το «Δουβλίνο 2», όσους δεν κρατήσει ως πρόσφυγες, θ’ αρχίσει να μας τους στέλνει πίσω!..

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.