ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οι ευκατάστατοι πρόσφυγες και τα «golden boys» της λασπουριάς…

Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο το φαινόμενο στη χώρα μας υπουργοί και στελέχη των κυβερνήσεων που, κατά καιρούς, διοικούν τη χώρα, όχι μόνο να μη στέκονται στο ύψος των περιστάσεων που καλούν οι εκάστοτε συνθήκες, αλλά, -φευ, να κάνουν και ότι μπορούν, ώστε, να ευτελίσουν κάθε έννοια σοβαρότητας και πολιτικής ευπρέπειας ελέω  δημοσιότητας. Η περίπτωση, ωστόσο, του –ας σημειωθεί-, καθηγητή των Οικονομικών και αν. ΥΠ.ΕΞ αρμόδιου για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας (!) Δ. Μάρδα, όστις, ανεπιφυλάκτως προέταξε την …επεξεργασμένη πρόταση να επενδύσουν οι πρόσφυγες τα χρήματά τους (όσοι κατέχουν 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση είπε) στην Ελλάδα, ξεπερνάει κατά πολύ κάθε προηγούμενο «μέσο όρο», καθώς, συνδυάζει απερίφραστα την εύκολη και ανούσια φλυαρία με ένα θέμα που, εκτός των άλλων, στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, αποτελεί εμπροσθοφυλακή της καυτής ατζέντας που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Ασφαλώς, ο υπεύθυνος της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας γνωρίζει μέσω των ευρωπαϊκών (και άλλων) αρχών, ότι πολλοί λογαριασμοί προσφύγων σε τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης είναι αρκετά «φορτωμένοι» από την αρχή ακόμη των γεγονότων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, στη βάση αυτή παίζεται από την αρχή ένα παιχνίδι (sic), με τους διεθνείς διακινητές που αν συνδυαστεί με τις ετερόφωτες σκληρές αποφάσεις κάποιων κρατών και την εξέλιξη ή την κλιμάκωση του πολέμου καταδεικνύεται η εναργής στόχευση που δεν είναι άλλη από την διαχείριση, την εκμετάλλευση ή και το σφετερισμό αυτών των κεφαλαίων. Εν τούτοις, ο κ. Μάρδας θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από το καθένα ότι αυτοί – τούτοι που διαθέτουν ένα τέτοιο ποσό (από τους πρόσφυγες), δεν διέρχονται ή, τουλάχιστον, προσπαθούν να μη διέρχονται από την ελληνική επικράτεια, αλλά, επέλεξαν από πριν χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική ως πρώτη βάση για την μετέπειτα διασπορά τους.

Αλλά και μέσω Αρχιπελάγους (…για να πνίγονται), και της λοιπής Ελληνικής επικράτειας (…για να βουλιάζουν στη λασπουριά), να διέρχονται, ποιος εξήγησε στον κ. Μάρδα το γιατί να θελήσουν, αυτοί οι ίδιοι οι «ευκατάστατοι πρόσφυγες», να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αναξιόπιστη οικονομικά και πολιτικά Ελλάδα και όχι π.χ. στην Τουρκία που είναι ο πρώτος, άρα, και ζωτικός σταθμός της νέας ζωής τους ή στη γειτονική Βουλγαρία όπου η χαμηλή φορολόγηση αποτελεί πολύ πιο ελκυστική βάση; Μετά τούτων και δια τούτων γίνεται σαφές ότι ο αν. υπουργός ή φαντάζεται ή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει σπεκουλάροντας με κυνισμό πάνω στη δεδομένη κατάσταση. Αν δεν είναι έτσι, τότε είναι προφανές ότι θεωρεί σίγουρο το γεγονός του αποκλεισμού και της διασποράς των προσφύγων στην Ελλάδα, όθεν, δια της λάθους, αφενός, μας προειδοποιεί για τα χειρότερα καθέκαστα και, αφετέρου, μας απαλύνει τον πόνο με ένα νέο –ολότελα κακέκτυπο, «λεφτά υπάρχουν». Αυτή τη φορά το χρήμα θα βρεθεί από τα “golden boys” της λασπουριάς…

 

Υ.Γ.: Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Συρία το 2007 (του έτους αυτού υπάρχουν τα στοιχεία) ήταν περίπου 1800 - 1900 δολάρια. Εξ άλλου, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι από το 2010 -έτος κατά το οποίο ξεκίνησε επισήμως ο εμφύλιος πόλεμος-, μέχρι το 2014 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 230% και η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε από 400.000 περίπου βαρέλια ημερησίως στα 10.000 ημερησίως. Έκτοτε, ο μέσος μισθός είναι περί τις 10.000 λίρες Συρίας δηλαδή, 45 δολάρια το μήνα και οι πιο καλοπληρωμένοι παίρνουν περί τα 250 – 300 δολάρια.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.