ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο … «λόγια» των Βρυξελλών ήρθε η Αθήνα

Η Eurostat κρίνει το ακριβές πακέτο μέτρων - Απομένει «λογαριασμός» 1,75 δισ. για… συμφωνία

Το «πακέτο» μέτρων που απαιτείται να πάρει η Αθήνα για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό της τριετίας «ξεχείλωσε»: Η ελληνική πλευρά αποδέχεται τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, δεν συζητά εκείνες του ΔΝΤ και ελπίζει πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως τις 15 Απριλίου.
Greeks gather at Parliament building to demand that Greece remains in the Eurozone

του Βαγγέλη Δουράκη

Ερωτηματικό παραμένει βεβαίως και τι θα πει η … Eurostat, καθώς την Πέμπτη ολοκληρώνεται μία πολύ κρίσιμη αποστολή στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μαζί με  την ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο δημοσιονομικό «κλείσιμο» του 2015 και για τις νέες προβλέψεις αναφορικά  με το πλεόνασμα το χρέος αλλά και για το ΑΕΠ του 2016.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει εκτίμηση για καλύτερα -των αναμενόμενων- αποτελέσματα τη χρονιά που πέρασε (0,2% του ΑΕΠ τουλάχιστον πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) που θα έχουν  -όπως εκτιμά - θετική επίδραση και το 2016.

Αν η Eurostat κρίνει όμως ότι το 2015 δεν έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά με χειρότερη επίδοση, τότε πιθανόν θα χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση με τα στοιχεία αυτά, η Αθήνα  επιχειρεί να  πείσει τους δανειστές ότι θα κλείσει ένα μέρος από τη «τρύπα» των νέων μέτρων, τα οποία παράλληλα επιχειρείται να βρεθούν κυρίως από έναν πακτωλό νέων φόρων: Η Κυβέρνηση ακόμη αναζητά πως θα καλύψει «πακέτο» 1,75 δισ. ευρώ για το 2017-2018 (1% του ΑΕΠ), ενώ στα 5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) βλέπουν οι «θεσμοί» το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση.

Όπως έλεγε πάντως κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), «θα έχουμε κλείσει τις διαπραγματεύσεις έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Και προσέθετε: «Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση».

Τόνιζε όμως πως η κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, που αποτελούσε και τους υπολογισμούς της Κομισιόν, και όχι 4,5% που έλεγε το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η ίδια ανώτατη πηγή παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ)  για το 2017-2018 που ακόμη αναζητούνται.

Βάσει Μνημονίου, η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό και άλλα τόσο από το φορολογικό.

Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο λέει ότι έχει καλύψει τα μισά μέτρα του ασφαλιστικού (900 εκατ. ευρώ) και ότι η πρότασή του για τις επώδυνες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Το οξύμωρο είναι ότι την ώρα που αναζητούνται μέτρα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δίνει μάχη ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1,2 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ, ΣΕ ΛΑΤΣΗ ΚΑΙ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
  ===========================================================================
  Σκάνδαλο ολκής με το λαθρεμπόριο καυσίμων… Ποιοί εμπλέκονται και πως…»φαγώθηκαν» Παπανδρέου και Πακακωνσταντίνου…
  Σκάνδαλο ολκής με το λαθρεμπόριο καυσίμων… Ποιοί εμπλέκονται και πως…»φαγώθηκαν» Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου… Το 2010 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν φέρει στη Βουλή νόμο με τον οποίο απαγόρευαν τις ….»τριγωνικές συναλλαγές».

  Συγκεκριμένα είχε ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε αυτές τις «τριγωνικές συναλλαγές» μέσω «φορολογικών παραδείσων» του εξωτερικού καθώς είχε διαπιστωθεί ότι με τον τρόπο αυτό, εταιρείες εισαγωγών στην Ελλάδα καυσίμου αλλά και άλλων προϊόντων γλύτωναν την καταβολή μεγάλων ποσών για φόρους στο ελληνικό δημόσιο. Είχαμε δηλαδή να κάνουμε με ένα καλά στημένο σύστημα λαθρεμπορίας που ο νόμος του 2010 ήθελε να καταστρέψει. Τι σημαίνει «τριγωνικές συναλλαγές»..???

  Κάποιος μεγάλος εισαγωγέας αγοράζει προϊόντα από τρίτες (εκτός Ε.Ε) χώρες, τα πηγαίνει σε χώρα της Ε.Ε με χαμηλή φορολογία (πχ Κύπρο ή Βουλγαρία) και στη συνέχεια τα φέρνει στην Ελλάδα αφορολόγητα, στερώντας νόμιμους φόρους και έσοδα από το ελληνικό κράτος.. Αυτό γινόταν κατά κόρον από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (που αποθήκευαν στην Κύπρο) και έφερναν αφορολόγητο πετρέλαιο στην Ελλάδα…
  Τα πρόστιμα που μπήκαν στις εταιρείες πετρελαίου (Βαρδινογιάννης, Λάτσης κλπ) από τον Παπακωνσταντίνου ανήλθαν σε 1,2 δις ευρώ (από αυτά 240.000.000 ευρώ ήταν πρόστιμο στην Μότορ Οϊλ του Βαρδινογιάννη) και ξεκίνησε η διαδικασία είσπραξης τους, που καθυστερούσε με τα γνωστά κόλπα και τις…ενστάσεις των εταιρειών….!!! Τα μεγάλα αυτά συμφέροντα, που ελέγχουν τράπεζες, μίντια, επιχειρήσεις , δικαστικούς, δημοσιογράφους και…πολιτικούς έβαλαν μπρος το σχέδιο…

  Πρώτα φαγώθηκαν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.. Ηταν ενοχλητικοί.. Ιδιαίτερα ο δεύτερος που τον ενέπλεξαν στη λίστα Λαγκάρντ για να απαλλαγούν οριστικά…. Ενώ τον πρώτο τον πολεμούν, ακόμη, με όλα τα μέσα γιατί…γνωρίζει και μπορεί να μιλήσει κάποια στιγμή… με ονόματα και διευθύνσεις…!!! Επειτα, από ένα μεσοδιάστημα Παπαδήμου (που το σαμποτάρησαν) έριξαν στο παιχνίδι τα μεγάλα τους χαρτιά… Σαμαράς, Βενιζέλος και…Στουρνάρας… Αποτέλεσμα και ενώ έπρεπε να είχαν καταβάλει, ήδη, τα πρόστιμα του 1, 2 δις ευρώ…..σβήνονται αναδρομικά τα πρόστιμα αυτά…με τροπολογία που κατέθεσαν-στη ζούλα-στη Βουλή οι υπουργοί Στουρνάρας και Βρούτσης…

  Αν δεν είναι σκάνδαλο αυτό τότε ποιό είναι..?? Και πόσες τρύπες θα μπορούσαν να κλείσουν τα χρήματα αυτά, όταν αναζητούνται μερικές εκτοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να μην μειωθούν και άλλο οι συντάξεις, ή μερικές δεκάδες εκατομμύρια για να έχουν ρεύμα όλοι οι έλληνες… ΝΤΡΟΠΗ τους… (Αλλά θα επανέλθουμε γιατί το ζήτημα δεν έχει τελειώσει)…

 2. [[Υπάρχει κυβέρνηση σήμερα με θέληση και αντρισμό ?
  =========================
  Υπάρχει πρωθυπουργός που μπορεί να σώσει την Ελλάδα σήμερα, αρκεί να έχει πολιτικά αρχ@@@@α ?
  ———————————————————————————————————–
  Ας το αποδείξουν εισπράττοντας το πρόστιμο από τους λαθρεπιβάτες του
  ελληνισμού]]

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου:
  ======================
  Ο Μοναδικός υπουργός που έβαλε 1,2 Δις ευρώ πρόστιμο σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία διακίνηση και εισαγωγή πετρελαίου μέσω του τριγωνικού συστήματος διαπλοκής..
  Κι όμως! Σαμαράς και Βενιζέλος με (ν)τροπολογία Παρασκευή βράδυ χάρισαν το πρόστιμο στα πιράνχας.
  Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας, ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση
  ===============================================
  ΚΤΥΠΟΥΝ την διαπλοκή και τις ύαινες κατά πρόσωπο, κι αντί ο λαός να βρεθεί σύσσωμος δίπλα τους, έπεσε στην παγίδα της ελληνικής τρόϊκας της διαπλοκής .
  Έπεσε θύμα του εφιάλτη καθ΄εξιν και κατ΄επάγγελμα Αντώνη Σαγματοποιού του πληθωρικά πολιτικά ατάλαντου ‘’δοκησίσοφου’’, του χουντοαναθρεμμένου Αλέξη του πανηλίθιου και κομματικά ‘’αμπλαούμπλα’’ καΜένου (κατ΄όνομα και κατ΄ουσίαν) εντελώς.
  ΓΙΑΤΙ ο Τσίπρας δεν επαναφέρει το πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ με νέο νόμο, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!!
  ===================================================
  ώστε με τα χρήματα αυτά να επιλύσει ΟΛΑ! σχεδόν τα παρόντα προβλήματα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.