ΚΟΣΜΟΣ

Αρθρο της El Pais

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τους μετανάστες για να συνεχίσει να υπάρχει

Με μελανά χρώματα περιέγραφε, ήδη από το 2014, σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την Ευρώπη, η οποία γερνάει με πολύ γοργούς ρυθμούς σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον πλανήτη έχοντας άμεση ανάγκη από τους μετανάστες. Τότε μάλιστα, ο ΟΟΣΑ είχε απευθύνει έκκληση στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, να μην θυσιάσουν μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προκύψουν από τις μεταναστευτικές ροές στο βωμό εθνικιστικών και ξενοφοβικών προσεγγίσεων.
sta-sunora-500000-suroi-metanastes_2.w_hr

Σήμερα, σε άρθρο του στην ισπανική El Pais ο Guillermo de la Dehesa, επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) του Λονδίνου,επισημαίνει την ανάγκη που έχει η Ευρώπη τους μετανάστες για να συνεχίσει να υπάρχει.

Ο Dehesa τονίζει ότι η Ευρώπη δεν έχει μέλλον χωρίς την αύξηση της μετανάστευσης από υπανάπτυκτες ή αναδυόμενες χώρες, με δεδομένη την αυξανόμενη γήρανση των πληθυσμών και τη τεράστια πτώση των ποσοστών γεννήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, μεταξύ των συντακτών της οποίας ήταν και ο Έλληνας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο όρος «γηραιά ήπειρος» που αποδίδεται στην Ευρώπη ενδέχεται να έχει, εκτός από μεταφορική, και κυριολεκτική σημασία στο εξής, αφού μόνον η ένταξη περισσότερων από τους υπάρχοντες μετανάστες φαίνεται πως μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του ολοένα γηράσκοντος εργατικού δυναμικού μέχρι περίπου το 2020.

Μάλιστα, με αφορμή την έκθεση, ο Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, ειδικός του ΟΟΣΑ σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής υπογράμμισε: «Εάν κλείσεις την πόρτα (σ.σ. ενν. στη μετανάστευση), θα πληρώσεις το οικονομικό τίμημα».

Σύμφωνα με τον Ντιμόν, σε άμεσο κίνδυνο από τη γοργή γήρανση του πληθυσμού βρίσκονται χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία αλλά και η Πολωνία, γεγονός που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θα έχει άμεσες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξή τους.

Στο σημερινό άρθρο της El Pais αναφέρεται ότι τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2015) εκτιμά ότι η γήρανση του πληθυσμού της ΕΕ θα αυξηθεί και η απασχόληση θα μειωθεί σταθερά μεταξύ 2010 και 2060, αν υποτεθεί ότι η δυνητική ανάπτυξη παραμένει σταθερή (αναπόφευκτα θα μειωθεί).

Η συμβολή στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού θα αυξηθεί μέχρι το 2020, αλλά θα είναι αρνητική για τα επόμενα 40 χρόνια. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64) είναι ήδη σε πτώση από το 2010 και θα μειωθεί από 310 εκατομμύρια το 2.010 σε 260.000.000 το 2060 -50.000.000 λιγότερο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών ΕΕ.

Η συνολική απασχόληση (20-64) θα μειωθεί από 210 εκατομμύρια το 2010 σε 200 εκατομμύρια το 2060, και αυτό θα συμβάλει αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% ετησίως μέχρι το 2060".

Στη συνέχεια εξειδικεύει με στοιχεία από την Ισπανία, όπου οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα της γήρανσης είναι ακόμη πιο έντονο από ό, τι στην ΕΕ, μετά την πτώση του πληθυσμού που άρχισε το 2012. Ο αριθμός των γεννήσεων άρχισε να πέφτει από το 2009 και το 2029 θα έχουν μειωθεί κατά 298.202, 27,1% λιγότερο. Ο αριθμός των γεννήσεων ανά γόνιμη γυναίκα θα πέσει στο 1,22, όταν το ποσοστό αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα γόνιμη.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι τώρα 80 χρόνια για τους άνδρες και 85,7 χρόνια για τις γυναίκες, όταν υπολογίζεται ότι το 2064, θα είναι τα 91 έτη για τους άνδρες και τα 94,3 χρόνια για τις γυναίκες. Ο πληθυσμός άνω των 65 ετών που είναι 18,2% σήμερα θα ανέβει στο 38,7% το 2064 και ο λόγος εξάρτησης (δηλαδή ο αριθμός των πάνω από 64 ετών σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών κάτω των 16 ετών) θα είναι 95,6%, δηλαδή, κάθε νέος σε ηλικία εργασίας θα πρέπει να συντηρήσει σχεδόν ένα συνταξιούχο.

Το μεγαλύτερο "χτύπημα" το επιφυλάσσει ο αρθρογράφος στο τέλος, σημειώνοντας ότι στην Ισπανία η ηλικία συνταξιοδότησης καθορίστηκε στα 65 το 1919, όταν το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ήταν 33 χρόνια. Σήμερα η ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 (στα 64 είναι η πραγματική ηλικία), όταν το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι 82 χρόνια.

Ο ΟΟΣΑ καλεί τις ηγεσίες να μην θυσιάζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη στις σημερινές ανησυχίες, όπως είναι «οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί κύκλοι και η εχθρική στάση της κοινής γνώμης».

Σημειώνει την πολυπλοκότητα των διακυβευμάτων, ανάμεσα στην ανάγκη για εργατικό δυναμικό και των στόχων της κοινωνικής τους ένταξης και τονίζει ότι «οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπισθούν ως πηγή πόρων και όχι ως πρόβλημα, ενώ στο πλαίσιο των πολιτικών ένταξης, ως επένδυση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.