ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις και ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναστέλλει δραστηριότητές της στα ελληνικά νησιά

Την αναστολή ορισμένων από τις δραστηριότητες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές, επιβεβαίωσε σήμερα από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ.

Όπως επισήμανε η κ. Φλέμινγκ σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην έδρα του οργανισμού, με τη νέα συμφωνία τα hot spots στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για τη διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες όσων σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει επίσης να είναι παρόν στις ακτές και τα λιμάνια, προκειμένου να παράσχει βοήθεια για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται. Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ή Ύπατη Αρμοστεία, δια της κ. Φλέμινγκ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες στην Ελλάδα. «Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή χωρητικότητα στα νησιά για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου ούτε τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσει ανθρώπους για τους οποίους εκκρεμεί η εξέταση των υποθέσεών τους αξιοπρεπώς και με ασφάλεια», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου. Εξάλλου, διευκρινίστηκε ότι η Ύπατη Αρμοστεία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, ούτε θα συμμετάσχει στις επιστροφές ή την κράτηση, αλλά θα συνεχίσει να βοηθάει τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν επαρκή ικανότητα υποδοχής.

Ανησυχία και από την UNICEF
Την ανησυχία ότι η νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα σε κίνδυνο εκφράζει με ανακοίνωσή της η UNICEF.

Η συμφωνία, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, δεν θα αντιμετωπίσει «τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες των 19.000 παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται αποκλεισμένα στην Ελλάδα». Επίσης, η νέα συμφωνία θα μπορούσε «να ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες να επιλέξουν άλλες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Μεσογείου».

Η UNICEF καλωσορίζει τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για εξέταση της ατομικής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, αντί να καταφύγουν σε μαζικές απελάσεις, σε πρακτικές απώθησης ή στη λήψη άλλων μέτρων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά. Ζητάει ωστόσο να ληφθούν υπόψη μια σειρά από προτεραιότητες, όπως η σωστή ταυτοποίηση και φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή εκπαίδευσης, ακόμα και βραχυπρόθεσμης, για τα παιδιά που βρίσκονται αποκλεισμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, και ο εμβολιασμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, κυρίως κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.