ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο αίτημα του Β. Λεβέντη απορρίφθηκε

Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και τρεις ώρες το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.  Το Μέγαρο Μαξίμου διένειμε στους πολιτικούς αρχηγούς φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό.

Λίγο πριν από τις 15:00 πραγματοποιήθηκε  ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να συζητηθεί στο Συμβούλιο και το θέμα της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, αίτημα που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές απερρίφθη και αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί δημιουργίας κλειστού τύπου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι η ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ήδη «πολεμική», ο πρωθυπουργός συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μία μεγάλη προσδοκία: ότι όσες διαφωνίες κι αν εκδηλωθούν μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, το προσφυγικό και η ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων δε θα αποτελέσουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και τα κόμματα δε  θα «δηλητηριάσουν» την δημόσια ζωή με ακραίες απόψεις.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την διάθεσή του για «ειλικρινή διάλογο» και αυτό αναμένεται να τονίσει και όταν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου κλείσουν: ότι, δηλαδή, δε ζητεί συναίνεση επί ήδη προειλημμένων αποφάσεων, αλλά την οικοδόμηση μίας ενιαίας εθνικής γραμμής για το προσφυγικό.

Όχι βέτο, μόνο κυρώσεις

Μάλιστα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επικαλούνται το θέμα του βέτο, για να δείξουν την «διάθεση συνεννόησης» του Αλέξη Τσίπρα. Ενώ, δηλαδή, έως πριν τρεις ημέρες, η κυβέρνηση κρατούσε ψηλά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, πλέον το Μαξίμου δεν μιλάει για βέτο, αλλά για «κυρώσεις» -έχοντας ευθυγραμμιστεί με τις δημόσιες θέσεις που διατυπώνουν στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δε θα αποκλείσει εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα διαμηνύσει, ωστόσο, προς τους πολιτικούς αρχηγούς πως, αν η Ελλάδα «πιεστεί» να θέσει βέτο, αυτό θα γίνει μόνο αν αντιμετωπίσει ακραίες θέσεις και αδιαλλαξία από χώρες της «ομάδας Βίζενγκραντ» ή από την Αυστρία και, πάντα, σε συνεννόηση με το μπλοκ των δυνάμεων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θα «εξουδετερώσει» το επιχείρημα της ΝΔ και άλλων κομμάτων, σύμφωνα με το οποίο «ένα βέτο θα θέσει τη χώρα σε απομόνωση».

Ξορκίζοντας την ακροδεξιά ατζέντα

Τούτων δοθέντων, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν –όσο «στρογγυλό» και γενικόλογο κι αν είναι αυτό. Ούτως ή άλλως, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διατυπώσεις του κοινού ανακοινωθέντος δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά γενικόλογες και αφηρημένες, για να «χωρούν» τις θέσεις όλων των κομμάτων. Ωστόσο, πέραν των πολιτικών τακτικισμών, ο πραγματικός και ουσιαστικός στόχος του πρωθυπουργού είναι άλλος: να διασφαλίσει ότι η παρουσία των προσφύγων στην Ελλάδα δε θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και δε θα τεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μ’ άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι, εξαιτίας των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, η ελληνική κοινωνία «θα πρέπει να μάθει να ζει με τους πρόσφυγες». «Ασκήστε όση κριτική θέλετε στην κυβέρνηση για το αν είναι προετοιμασμένη και αν παρέχει σωστή φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά μην αντιδράσετε στην παρουσία των προσφύγων εδώ», θα είναι το μήνυμα που θα στείλει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου, όπως θα πει, «να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά της ακροδεξιάς ατζέντα».

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, μ’ άλλα λόγια, είναι να εκπέμψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου το ίδιο μήνυμα προς την κοινωνία: ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και πως θα μείνουν στην Ελλάδα όσο χρειαστεί, όπως ακριβώς θα γίνει σε όλες (;) τις χώρες της Ευρώπης.

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες και τις κύριες θέσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες ο ίδιος  θα ανέβει στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Οι θέσεις αυτές, όπως τις ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, έχουν ως εξής:

Διαχείριση του Προσφυγικού:

• Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

• Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

• Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

• Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

Μετεγκατάσταση

• Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.

Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Τουρκία:

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

proedriko-megaro2 proedriko-megaro1 proedriko-megaro

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 14:21 04/03/2016

  Λαός συνένοχος της »αριστερής» ….αξιοπρέπειας ?
  Όλα τάχαμε η..αξιοπρέπεια μας έλλειπε από το πολιτικό ‘’τουρλού’’ του 2015.
  Λέγανε μέχρι προχθές, ότι η σιωπή είναι συνενοχή και ο ‘’σοφός’’ λαός μας πρέπει να μιλήσει…
  Το ‘’ακουσε’’ ο Αλέξης και με πρωτοφανή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ..παραβίασε όλα τα φώτα ‘’καλής’’ και νόμιμης συμπεριφοράς και ΔΙΕΤΑΞΕ δημοψήφισμα ‘’ΟΧΙ-ΝΑΙ’’ σε πέντε ημέρες.
  Και σήμερα ο λαός μας ψήφισε ‘’ΟΧΙ’’ και εγώ ψήφισα ‘’ΝΑΙ’’ και επειδή κανείς ! δεν μου εξήγησε τι σημαίνει ΟΧΙ, τυχαία διάβασα κάπου ,να ξαναπούμε ‘’ΟΧΙ’’ στους Γερμανούς που θέλουν να μας υποτάξουν ,όπως το 1940 !
  Υπάρχει λοιπόν κάποιος που θα μου εξηγήσει τι σημαίνει το ‘’ΟΧΙ’’ που ψήφισαν τόσοι Έλληνες απόψε και εγώ θεωρώ ακόμη ότι ΣΙΩΠΑΝΕ ?
  Αφού σιωπή είναι συνενοχή !!!
  Δεν μπορεί κανείς να σιωπά ενόσω συμβαίνουν σημεία και τέρατα σ’ αυτό τον τόπο.
  Η απάθεια ισοδυναμεί με συγκατάνευση.
  Η απάθεια είναι έγκλημα όταν ξέρεις ότι όσα λες είναι παραμύθια. Όταν σχίζεις τα…μνημόνια, καταργείς ..την ανεργία, χορταίνεις τους… νηστικούς, ανασταίνεις τους ήρωες της Εθνικής αντίστασης, συνεργάζεσαι με τους Πάνους, τους Ναζί, τους Πάκηδες, τους Καραμαλήτες, βρίζεις και μαλώνεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
  ( 18-1 ), διαλύεις επί εξη μήνες την οικονομία, χρωστάς τα μαλλιά της κεφαλής σοου και παρά ταύτα ψηφίζεις ‘’ΟΧΙ’’ και Πάνο, είναι να τρελαίνεται κανείς.

  Και να σημειώσω ότι είναι ψευτοδίλημμα να στηρίξουμε ή όχι αυτή την κυβέρνηση. Να την στηρίξουμε για ποιο λόγο;;; Για να μας χώσει πιο βαθιά στην κρίση;;; Γελάω με κάποιους δημοσιογραφίσκους που κάνουν την αφελή ερώτηση σε στελέχη της αντιπολίτευσης αν θα ψηφίσουν την «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΏΡΑ!!!! Αυτοί που υποτίθεται ότι την κατέστρεψαν, μπήκαν στο περιθώριο από τον λαό, κι ο λαός ανέθεσε να τον σώσουν οι Συριζαίοι.
  Ε, λοιπόν, ας κάνουν ό,τι κάνουν για να κυβερνήσουν και να μας σώσουν. Όταν και οι προηγούμενοι ζητούσαν στήριξη για… σωθεί η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα. Γιατί τώρα ν’ αλλάξει το τροπάριο;;; Επειδή η τωρινή αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης;;;

  Ας κυβερνήσουν, λοιπόν, ας κάνουν ό,τι νομίζουν πως θα οδηγήσουν τη χώρα στη σωτηρία και μετά ας αποφασίσει αυτός ο λαός.

 2. Mνήμων 13:04 04/03/2016

  Παυλόπουλος Λαθρομετανάστες Κέντρο Σπάρτης

  Όψιμη ευαισθησία, επιλεκτική μνήμη!

  «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ … ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ !!
  «Βρε καλώς τα παιδιά»!
  Αυτό έχουμε να πούμε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Δαβάκη και Γρηγόρη Αποστολάκο και τους λοιπούς παρατρεχάμενους κομματάρχες και ανθυποπολιτικάντηδες στη Λακωνία, που έσπευσαν τάχα να
  …διαμαρτυρηθούν έντονα για την επιλογή της Σπάρτης, μόνη πόλη της Πελοποννήσου(!), για δημιουργία «Κέντρου Κράτησης Μεταναστών», από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ποντάροντας στην «κοντή μνήμη» των πολύπαθων Λακώνων συμπατριωτών μας.

  Παυλόπουλος: «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ … ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ !!
  Προφανώς η δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών που δημιούργησε η κυβέρνησή του κόμματός τους στη Σπάρτη, με πολύτιμα χρήματα μάλιστα από εθνικούς πόρους (200.000 ευρώ!), κέντρο που εγκαινίασε -υπό τα θερμά τους χειροκροτήματα!- τον Αύγουστο του 2008 ο αρμόδιος υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, δεν τους έκανε να λειτουργήσουν με την ίδια ταχύτητα και ευαισθησία.

  Δηλαδή για να ακριβολογούμε τότε έκαναν την πάπια, όπως λέει ο λαός μας! Ούτε κι ακούσαμε τη φωνή τους όταν ο ίδιος ανεκδιήγητος και ανερμάτιστος (τότε) υπερ-υπουργός έλεγε στα τηλεοπτικά κανάλια για τους λαθρομετανάστες
  ότι «τους ευχαριστούμε που επιλέγουν την Ελλάδα για την εγκατάστασή τους, αυτοί
  γονιμοποιούν τον πολιτισμό μας» κ.λπ. αρλούμπες ΣΥΡΙΖΑίϊκου τύπου!
  Τα …υπόλοιπα τούς τα λέμε στο Δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής μας Επιτροπής με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2008 (την οποία παραθέτουμε αυτούσια)!
  Γιατί εμείς δεν διαθέτουμε επιλεκτική μνήμη, ούτε όψιμη «ευαισθησία».
  Γιατί εμείς δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη των συμπατριωτών μας.
  Γιατί για μας ο Έλληνας είναι ο ανεκτίμητος «πλούτος» της Πατρίδας μας, κι αυτός ο «πλούτος» όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε ποτέ στις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αντιμετωπίζεται εχθρικά και σχεδόν ρατσιστικά από το ασύστολο κράτος, το άθλιο αυτό κράτος που το «κατήντησαν παλιοψάθα των ατίμων»
  (για να θυμηθούμε και τον Μακρυγιάννη).
  Κι αυτό οφείλουμε άμεσα να το τελειώσουμε!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.