ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λένε κοινοτικές πηγές για την αξιολόγηση

«Η συμφωνία μπορεί να κλείσει άμεσα» - Τι «θυσιάζει» η Αθήνα

Για «σοβαρές ενδείξεις» ότι η αξιολόγηση μπορεί να «κλείσει» έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου κάνουν λόγο κοινοτικές πηγές και ενώ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «σύνδεση» του προσφυγικού με τις διαπραγματεύσεις: Η Αθήνα συμφώνησε πάντως να υιοθετήσει -και μάλιστα άμεσα- «πακέτο» μέτρων σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με την Κυβέρνηση αποφασισμένη να «τελειώσει» με κάθε κόστος και άμεσα την αξιολόγηση αποδεχόμενη μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ έως το 2018, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Μάλιστα αυτή την φορά -λίγο πριν τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων- πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι μπορεί να επέλθει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και ενώ τον λόγο θα πάρουν για ακόμη μία φορά οι «τεχνοκράτες» των θεσμών που έρχονται στην ελληνική πρωτεύουσα ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη πρώτη αξιολόγηση.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις τοποθετήσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μίλησε για δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και δανειστών δουλεύουν «υπερωρίες» για να «ανοίξουν τον δρόμο» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών, με ανοιχτά, ωστόσο, να παραμένουν ακόμα τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, τα «κόκκινα» δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Κυβέρνηση και δανειστές «πασχίζουν» να «κλείσουν» έναν πρωτοφανή «λογαριασμό» μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος αναλύεται κατά την Κυβέρνηση σ μέτρα 1% του ΑΕΠ από τους άμεσους φόρους, 1% από το ασφαλιστικό και 1% από ένα πακέτο κυρίως έμμεσων φόρων.

Και ενώ επίσημος στόχος και «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι η «διάσωση» των χαμηλόμισθων, ανοίγει για μια ακόμα φορά η «πίσω πόρτα» για έμμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέσω της φορολογίας.

Με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος και τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος , τις οποίες που συζητούσαν όταν διεκόπησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα με τους δανειστές, έρχονται αναδρομικοί φόροι από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Βάσει του τελευταίου σεναρίου, δεδομένης της αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, μισθοί και συντάξεις θα «ψαλιδιστούν» από 8 έως και 33 ευρώ το μήνα για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να πληρωθεί λοιπόν ο …τελικός λογαριασμός, πέραν της φορολογίας εισοδήματος στο στόχαστρο βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που παρουσιάζονται στους θεσμούς, περιλαμβάνονται:

- αύξηση εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Επειδή μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, στην κυβέρνηση θέλουν να επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος Περιουσίας χαμηλότερα και από τα 300.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

-την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και δη στο πετρέλαιο κίνησης: Στην κυβέρνηση βλέπουν σαν ευκαιρία να αυξηθούν οι φόροι, επειδή η λιανική τιμή πώλησης έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.

-την αύξηση του ειδικού τέλους που επιβάλλεται στη χρήση κινητής τηλεφωνίας, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν πως ο φόρος όπως σχεδιάστηκε επί Αλογοσκούφη δεν αποδίδει όσα θα ήθελαν.

-την επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στη συνδρομητική τηλεόραση.
- την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές

Δεδομένου λοιπόν ότι, η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να «σηκώσει το βάρος» επώδυνων μέτρων, τότε καθοριστικό αναμένεται να είναι το Eurogroup στις 22 Απριλίου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Εκεί θα αποφασιστεί (όπως και στο προπαρασκευαστικό όργανό του, το EuroWorking Group), το κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.