ΠΟΛΙΤΙΚΗ

De facto κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν φοβάται το Μαξίμου

Η τρομοκρατία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό

Σε εφιάλτη μετατρέπεται για την κυβέρνηση η επανεμφάνιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς αυτή συμβαίνει σε μία «ευαίσθητη» στιγμή για την διαχείριση του προσφυγικού.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Έτσι, στο Μαξίμου φοβούνται πως στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, πολλά κράτη-μέλη δε θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην «εθελοντική μετεγκατάσταση» των προσφύγων αλλά και ότι η συνθήκη Σένγκεν θα κινδυνεύσει με de facto κατάργηση.

Επί της ουσίας, ο μεγάλος φόβος του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας και το σύννεφο φόβου που απλώνεται πάνω από την Ευρώπη θα οδηγήσει αρκετές χώρες που ήταν ούτως ή άλλως επιφυλακτικές ως προς τη συμφωνία να αυστηροποιήσουν την στάση τους, να νίψουν τας χείρας τους και να δηλώσουν ότι δε μετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης. «Συμφωνία δεν υφίσταται αν την τηρήσουμε μόνο εμείς, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία», λένε με απογοήτευση το Μέγαρο Μαξίμου, φοβούμενοι πως η επανεμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας θα θέσει εκ νέου σε δοκιμασία την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να δεχθεί πρόσφυγες στα εδάφη της.

«Να μην δικαιωθούν οι ξενοφοβικοί»

Ταυτόχρονα, στο Μαξίμου ξορκίζουν το ενδεχόμενο να συνδεθεί, σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει, προειδοποιώντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν «ήττα» για όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ορισμένες ξενοφοβικές χώρες, όπως εκείνες που ανήκουν στην περίφημη «Ομάδα του Βίζενγκραντ» θα θελήσουν να «χρησιμοποιήσουν» το μακελειό στο Βέλγιο προκειμένου να δηλώσουν δικαιωμένες για την στάση τους να κλείσουν τα σύνορα. Συν τοις άλλοις, σε εφιάλτη για το Μέγαρο Μαξίμου μετατρέπεται και η σοβαρή δοκιμασία που υφίσταται η συνθήκη Σένγκεν. Τα σύνορα Βελγίου - Ολλανδίας παραμένουν από χθες κλειστά και όλα δείχνουν ότι το κατά πόσον η Ευρώπη θα παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αγαθών και ανθρώπων θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα. Αυτό διότι και στο Μαξίμου συμφωνούν με την εκτίμηση ότι «τίποτα δε θα είναι το ίδιο» μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Φόβοι για εγκλωβισμό

Τούτων δοθέντων, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της κυβέρνησης, τότε η Ελλάδα θα έρθει εκ νέου αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να πρέπει να διαχειριστεί μία κατάσταση εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, τους οποίους δε θα δέχονται οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αφού δε θα λειτουργούν στην πράξη οι ποσοστώσεις, αλλά και το σύστημα «ένας προς έναν». Συν τοις άλλοις, ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση των προσφυγικών ροών κάθε μέρα που περνά, καθώς αυτό δείχνει την απροθυμία της Άγκυρας να τηρήσει τη συμφωνία ή να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των προσφυγικών πιέσεων. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει ήδη συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα προχωρήσει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε., αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου η Τουρκία να πιεστεί διπλωματικά να τηρήσει τα όσα η ίδια υπέγραψε.

Ο πονοκέφαλος της Ειδομένης

Και, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης παραμένει σοβαρός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, ιδίως μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ, αλλά και με δεδομένο ότι πολλές χιλιάδες προσφύγων αρνούνται να
μετεγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απόφασή της ότι ο καταυλισμός της Ειδομένης δεν πρέπει να μετατραπεί σε «κέντρο φιλοξενίας», καθώς τότε θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για τους πρόσφυγες, επειδή βρίσκεται μία ανάσα από τα σύνορα της χώρας. Ωστόσο, οι συνθήκες στον άτυπο καταυλισμό επιδεινώνονται καθημερινά και χθες, μιλώντας στον Alpha, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης
Μουζάλας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πεθάνει κάποιο παιδί εξαιτίας των συνθηκών. «Δεν θέλουμε να πεθάνει παιδί στον καταυλισμό, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πριν λίγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο
εκπρόσωπος Τύπου για την διαχείριση του προσφυγικού, Γιώργος Κυρίτσης, υπογράμμισε ότι το κράτος «θα κόψει το λαιμό του για να θρέψει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.