ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική στάση σε κάθε πρωτοβουλία ανασυγκρότησης

Κίνημα: Τι αποφάσισαν σε κλειστή συνεδρίαση

«Ναι» σε κάθε σοβαρή και ειλικρινή πρωτοβουλία και διαδικασία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, λέει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως προέκυψε μεταξύ πολλών άλλων και από την συνάντηση εργασίας μελών της Συντονιστικής Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Σχεδιασμού των τομέων και εργαστηρίων του Κινήματος.
kinimapapandreou

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθάρισε πως κάθε τέτοια συνεργασία, δεν μπορεί να συνιστά μία α λα καρτ διαδικασία. «Στο διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων συμμετέχουμε όλοι ισότιμα, χωρίς προαπαιτούμενα, με τις απόψεις και τις θέσεις μας. Συμμετέχουμε όμως, με όρους πολιτικούς και με γνώμονα τη συνέπειά μας στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας», είπε, θέτοντας τις προϋποθέσεις για συμμετοχή του Κινήματος ως ισότιμου προφανώς εταίρου σε μία τέτοια συζήτηση. Αναφερόμενος, δε, στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά, επέμεινε στην ανάγκη στον διάλογο να κληθούν όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου βεβαίως ο καθένας εξ αυτών να κριθεί. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, είπε ότι παρότι επαναλαμβάνει ότι αποτελεί την «πρώτη φορά Αριστερά» -την ώρα που για τον ίδιο «πρώτη φορά Αριστερά» ήταν το 1981, όπως είπε- στην πράξη ακολουθεί τις πιο συντηρητικές συνταγές και πρακτικές.

Κατά τα λοιπά, στην κλειστή συνεδρίαση οργάνων του Κινήματος, επιβεβαιώθηκε ότι το Κίνημα θα είναι παρόν στις πολιτικές εξελίξεις με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις προγραμματικές προτάσεις του, και με την παρουσία του αυτή θα κριθεί από τον ελληνικό λαό κατεβαίνοντας στις εκλογές είτε αυτόνομα είτε με συνεργασία.

Ειδικότερα, προσδιορίστηκε το πλαίσιο των κινήσεων του Κινήματος για μία σειρά από θέματα ως εξής:

- Η οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος και η ένταξη των στελεχών του στους αντίστοιχους Τομείς και Δίκτυα, αποτελεί προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία του και την αποτελεσματικότερη, δυναμικότερη και καθημερινή παρέμβασή του στην πολιτική ζωή της χώρας.

- Η θετική στάση του σε κάθε σοβαρή και ειλικρινή πρωτοβουλία και διαδικασία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, που ιδίως σήμερα προβάλει ως σημαντικό πολιτικό στοίχημα.
Σε αυτές τις διαδικασίες διαλόγου το Κίνημα συμμετέχει σε ισότιμη βάση, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς με όλες τις δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και όσες κινούνται στα ιδεολογικά όρια του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του πολιτικού Φιλελευθερισμού, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.

- Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η διατύπωση του ελληνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η θετική συμβολή του Κινήματος με προτάσεις για το πέρασμα στην Ελλάδα της επόμενης μέρας με παραγωγή, ανάπτυξη και απασχόληση.

- Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, επισημάνθηκε η ανάγκη να εστιαστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν το μέγιστο αυτό πρόβλημα, γιατί προφανώς η λύση του προσφυγικού δεν μπορεί να περιορίζεται στην άσκηση της φιλανθρωπίας. Καλούνται οι δυνάμεις που έχουν συμβάλει στην πρόκληση των αιτίων της προσφυγιάς και των αθρόων μεταναστευτικών ροών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη καλείται επίσης να χειριστεί το ζήτημα αυτό χωρίς να απεμπολεί τις βασικές της αξίες.

- Ο Πρόεδρος του Κινήματος τόσο στην εισήγησή του, όσο και στη δευτερολογία του κατέστησε ιδιαίτερα σαφές ότι το Κίνημα θα τηρήσει την αυτονομία του και όπως θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του για όσα του αναλογούν προς τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος που είναι εκκρεμής και εξελίσσεται σήμερα, η Κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την καθυστέρηση και τις συνέπειές της, τα αδιέξοδα που προκαλεί, καθώς και για τον αδιαφανή τρόπο διεξαγωγής της.

Οι δανειστές της χώρας από την άλλη, οφείλουν να αντιληφθούν πως όσες ευθύνες κι αν έχει η Κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της και δεν μπορεί να συνεχίζεται μια πολιτική που επιτείνει την κρίση.

Τώρα μάλιστα, όλοι αντιλαμβάνονται πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση της χώρας μας αν το 2010 είχε επιδειχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μια στοιχειώδης κατανόηση αν όχι η αναγκαία συναίνεση. Ήδη, η κρίση για την Ελλάδα θα ήταν μια παρένθεση που θα είχε κλείσει.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν ξέρω αν θέλει να γατζωθεί σε έναν Γολγοθά. Εκείνο που βλέπω είναι ότι και οι δύο δέχονται επιθέσεις και οι δύο είναι καθαροί και οι δύο βλέπουν μπροστά. Μακάρι να βαδίσουν μαζί

  2. Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταλάβουν ότι ΜΟΝΟ μαζί μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου. Ευτυχώς ο πρώτος το κατάλαβε

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.