ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γενναία αναθεώρηση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα Ελλάδα με νέο Σύνταγμα

Την ανάγκη για μια γενναία αναθεώρηση του συντάγματος επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πλέον οι συνθήκες για κάτι τέτοιο έχουν ωριμάσει. Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο « είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τί πρέπει να αλλάξει» με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του Ξενοφώντα Κοντιάδη και της Αλκμήνης Φωτιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα», και πως αυτή η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή .
mits

«Πρέπει να είναι γενναία και να αντιμετωπίζει τις παθογένειες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα για μια νέα πολιτική γενιά να γράψει το δικό της Σύνταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει το νέο Σύνταγμα τονίζοντας πως πρέπει να είναι πιο λιτό και να αναβαθμίζει τη Βουλή, έτσι ώστε να την απεμπλέκει από δικαστικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16, δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί η Βουλή να υποκαθιστά τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης το ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με συμμετοχή του, για παράδειγμα, στην εκλογή των ανεξάρτητων και των δικαστικών αρχών.

«Χρειαζόμαστε ένα σύνταγμα που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία. Είναι απαραίτητο στα πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των κυβερνητικών κύκλων που μπορεί να γίνουν και 5ετείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να διακόπτει τον βίο μιας κυβέρνησης ενώ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με επίκληση προσχηματικού εθνικού θέματος. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η χώρα χρειάζεται ένα σύνταγμα που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Όπως είπε το σύνταγμα θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να μπορεί να αναθεωρηθεί με απλούστερες διαδικασίες ενώ έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ανοίξει άμεσα. «Είχα τονίσει στον πρωθυπουργό την ανάγκη ελάχιστης συναίνεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία από την υφιστάμενη βουλή. Παρά το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ίσως είναι βάλσαμο στο νοσηρό κλίμα των ημερών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη την κρίση των τελευταίων ετών δεν τη δημιούργησε το σύνταγμα. «Η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου συντάγματος.Η σημερινή κρίση υπάρχει γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Το σύνταγμα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα για πιέσεις προς το κράτος για προνόμια και εκδουλεύσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η πείρα λέει οτι την αναθεώρηση του συντάγματος την ζητάει πάντα η αντιπολίτευση για δικούς της προεκλογικούς λόγους.
  Οταν γίνεται όμως κυβέρνησης κατασταλάζει και καρπούται τα καλούδια του μπάχαλου που της προσφέρουν τα άδικα και τα παλιομοδίτικα άρθρα του συντάγματος και του Εκκλογικού Νόμου.
  Ετσι φτάσαμε να γίνει κυβέρνησης ο Σύριζα του Τσιπρα με τον Κμμένο στις τάξεις του !
  Έτσι καταντήσαμε να έχουμε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Προοκόπη Παυλόπουλο τον αρχιρουσφετολόγο και τον πλέον διοριστακια του Δημοσίου όλων των εποχών.
  Έτσι διατηρούμε ακόμη το Αρθρο 86 για το άσυλο των υπουργών από τις λαμογιές τους.
  Ο Σαμαράς υποσχέθηκε αναθεώρηση του Συντάγματοςπρινό κάθε εκλογική αναμετρηση το ίδιο κανει και ο Τσίπρας τώρα.
  Θέλει όμως και διατυρεί την δύναμη που του χαρίζουν τα τα τερτίπια του Βενιζέλου των 30 εδρών και ακόμη του πιό ξεψτίλα νόμου , οι 50 έδρες στο πρώτο κομμα….του Πάκη.
  Επί ΓΑΠ οι » φαύλοι ψεύτο υποςτηριχτές » για αναθεώρηση οργίαζαν … και μόλις το 2013 αυτός
  ( ο ΓΑΠ ) τουςυπενθυλμισε οτι η Βουλή τότε ηταν αναθεωριτική , και θα μπορούςε να γίνει η αναθεώρηςης , ακόμη τρέχουν….
  Έτσι φτάσαμε να έχουμε τον Λεβέντη στην σημερινή Βουλή και την κα. Γεροβασίλη κυβερνιτική εκπρόσωπό ! Υπερυπουργό το γνήσιο της υπογραφής του Φλαμπουράρη !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.