ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα της διαπραγμάτευσης δύσκολα

Κυβέρνηση-δανειστές: Προς συμφωνία, αλλά…

Το πλαίσιο μίας δύσκολης συμφωνίας αρχίζει να αχνοφαίνεται στις έως τώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με το Μέγαρο Μαξίμου να ετοιμάζεται να διαχειριστεί πολιτικά τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει επιτέλους η πρώτη αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς «να κλείσουν την αξιολόγηση» και, κατά πληροφορίες, αυτή η οδηγία δεν έχει αλλάξει. Και δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για τις ως τώρα δυσκολίες που έχουν παρατηρηθεί στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων –που δεν είναι λίγες. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις αξιώσεις του κουαρτέτου που έχουν βάλει «φωτιά» στην διαπραγμάτευση, όπως η μη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, οι βαθιές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι περικοπές και στις κύριες συντάξεις, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου κατά 2.000-3.000 ευρώ!

Εμμονές και ανακούφιση

Βεβαίως, ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου ή στα εμπλεκόμενα στην διαπραγμάτευση υπουργεία ανέμεναν ότι ο δρόμος προς τη συμφωνία θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μάλιστα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εργασίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος «δεν έχει εκπλαγεί» από τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν συνομιλητές του. Μάλιστα, αντιθέτως, κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διαμειβομένων στην διαπραγμάτευση διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζουν διαλλακτικότητα και «διάθεση συμφωνίας». Κατά τις ίδιες πηγές, όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών δε θα φύγουν άπραγοι από την Αθήνα, αλλά αφότου θα έχουν σφίξει τα χέρια με τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις δεν έχουν «αγκάθια». Αντιθέτως, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν για μία «ισορροπία του τρόμου», όπου τα στελέχη του κουαρτέτου προσπαθούν διαρκώς να «δοκιμάσουν» τις… αντοχές των υπουργών και οι υπουργοί δοκιμάζουν με τη σειρά τους την επιμονή –αλλά και τις εμμονές…- του κουαρτέτου.

Με άλλα λόγια, οι συζητήσεις πάνε μεν καλά, αλλά αυτή τη στιγμή ουδείς στην κυβέρνηση γνωρίζει πότε ακριβώς θα υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Και, επίσης, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά ότι… αποκλείεται να προκύψει το «ατύχημα».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 12:51 11/03/2016

    Ποιοι επιβαρύνονται πως διαμορφώνεται η νέα φορολογική κλίμακα

    Αφορολόγητο 7.000 ευρώ προτείνει η τρόικα από 9.550 που είναι σήμερα
    Την επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και ειδικότερα από 7.000 έως 25.000 ευρώ προτείνει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
    aforologito
    Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ μέχρι το 2018 από την άμεση φορολογία ή διαφορετικά 1% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα των 9.550 ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς και αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια. Η πρόταση των δανειστών προβλέπει:
    1. Μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.500 ευρώ. Επίσης, προτείνουν η έκπτωση αυτή να ισχύει για όλα τα εισοδήματα, ενώ σήμερα η έκπτωση των 2.100 ευρώ βαίνει μειούμενη και μηδενίζεται στα 42.000 ευρώ. Αντίθετα, η έκπτωση των 1.500 ευρώ θα ισχύει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και θα είναι σταθερή. Δηλαδή, δεν θα αποκλιμακώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται από τα 9.550 ευρώ, περίπου στα 7.000 ευρώ.
    2. Αλλαγή στην φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κλίμακα που προτείνει η τρόικα είναι:
    – 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ, αντί 25.000 που είναι σήμερα.
    – 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 22.001 έως 42.000 ευρώ.
    – 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.001 έως 65.000 ευρώ.
    – 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ.
    Παραδείγματα
    1. Φορολογούμενος με εισοδήματα 9.550 ευρώ, σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Με την πρόταση της τρόικας θα καταβάλει 601 ευρώ.
    2. Φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ καταβάλει φόρο 3.800 ευρώ, σήμερα. Με το προτεινόμενο σχέδιο θα πληρώνει 4.300. Αύξηση 500 ευρώ.
    3. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ σήμερα καταβάλει 8.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προτείνουν οι θεσμοί θα πληρώσει 7.500 ευρώ. Ποσό που θα εξισορροπηθεί (τουλάχιστον) με την εισφορά αλληλεγγύης.

  2. NMan. 11:15 11/03/2016

    ΕΝΑΣ ‘’ΗΛΙΘΙΟΣ’’ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
    Πόσα ψέματα και πόση υποκρισία θα ακούσουμε πάλι, από τον «ΗΛΙΘΙΟ» και αποτυχημένο ψευτοπροπαγανδιστή , ώστε να μην αντιληφθούμε ότι η αναξιοπιστία και η πανθομολογούμενη ανικανότητά του, ήταν οι αφορμές και οι αιτίες να θέλουν ΟΛΟΙ ! (18 κατά – 1 υπέρ) να μας εξωπετάξουν, αφού καταφέραμε να τους κάνουμε όλους εχθρούς , με τις ‘’χαρτοταινίες’’ της στιγμής , που παρουσιάζαμε κάθε φορά σαν «προτάσεις» στην επίλυση της χρεοκοπίας μας ?
    Πόσο ΔΙΚΙΟ είχαν και έχουν οι ξένοι να χαρακτηρίσουν τον Αλέξη ..καΜένο εντελώς, ως τον πιο ανίκανο και τον πιο ακατάλληλο πολιτικό της χρονιάς 2015 για μια τόσο δύσκολη στιγμή και διαπραγμάτευση.
    Είναι πια φανερό και ΓΝΩΣΤΟ σε όλο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα μόνο..τυχαία θα μπορούσε να επιτύχει λύση , σε κάποια από τα πολλαπλά και δισεπίλυτα προβλήματά της. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η επιλογή και ‘’πρωθυπουργοποίηση’’ του Τσίπρα γιου του Χουντολάτρη πατέρα, ώστε οι ξένοι να ΑΡΜΕΞΟΥΝ κυριολεκτικά και ‘’νομιμοφανή’’ κάθε σπιθαμή ευφόρου και προσοδοφόρου Ελληνικού εδάφους. Ήξεραν και ξέρουν, ότι οι άθεοι ‘’αριστεροί’’ του Τσίπρα , δεν γνωρίζουν , δεν έχουν διδαχτεί και δεν νοιάζονται τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει ΠΑΤΡΙΔΑ. Έτσι με κυνισμό και αδιαφορία ξεπουλούν, παραχωρούν τα πάντα σε αυτούς που τους ‘’έφεραν’’ προσπαθώντας να ‘’μονιμοποιηθούν’’ αλά Τσαουσέσκου- Μπερίσα – στην εξουσία.
    Και φυσικά για όλα ‘’φταίει’’ ο Παπανδρέου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.