ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση για το προσφυγικό, τον «τρίτο πόλο», τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις τηλεοπτικές άδειες

Κουβέλης στο matrix24.gr για βέτο: «Κανένα μέτρο δεν πρέπει να αποκλείεται»

Και το όπλο του βέτο «βλέπει» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας, ο Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα μέτρο δεν πρέπει να αποκλείεται, με σταθερή στόχευση την ενίσχυση των θέσεων της χώρας και τη διαμόρφωση σταθερών συμμαχιών και για το προσφυγικό και για το μέλλον της Ευρώπης».

Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη

Μιλώντας στο Matrix24.gr, ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης για την Ευρωπαϊκή Αριστερά» τάσσεται υπέρ του συνυπολογισμού των επιπτώσεων από το προσφυγικό στις συζητήσεις με τους δανειστές, ωστόσο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του συμψηφισμού, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει επ’ ουδενί να δώσει την αίσθηση ότι επιχειρεί να ανταλλάξει το κόστος του προσϕυγικού με μια πρόσκαιρη οικονομική ανακούϕιση».

Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης επισημαίνει με έμφαση πως «δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για να προσθέσει ότι «η διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο ορισμός του αριθμού των αδειών και η αδειοδότηση των καναλιών δεν υπάρχει άλλη συνταγματική οδός από το να ανατεθεί, με διάταξη τυπικού νόμου, στον αρμόδιο υπουργό». Τέλος, πετά το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας, λέγοντας ότι «είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεων, που, με κορμό τον ίδιο, συμφωνούν στο στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου» και, αναφερόμενος στις εν εξελίξει συζητήσεις στην Κεντροαριστερά για τον «τρίτο πόλο», διαμηνύει πως αυτός «δεν μπορεί να λειτουργεί ως κατ’ επάγγελμα εταίρος της ΝΔ».

-Κύριε πρόεδρε, με αϕορμή το συνέδριο του Ποταμιού, η συζήτηση για τον χώρο της Κεντροαριστεράς έχει ανάψει ξανά. Η ΕΚΙΕΑ έχει ως στρατηγικό προσανατολισμό την Κεντροαριστερά ή την Αριστερά;

Η “Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς” έχει ως προσανατολισμό και σταθερή επιλογή την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και επιθυμεί να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Επειδή το θέτετε, σημασία στην πολιτική δεν έχει μόνο η αναθέρμανση συζητήσεων, όπως αυτή που διεξάγεται πάλι για την κεντροαριστερά, αλλά το περιεχόμενο που επιθυμούν να της προσδώσουν όσοι συμμετέχουν. Παρακολουθώ όσα λέγονται ή γράϕονται για τη συσπείρωση των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω αντιληϕθεί, ωστόσο, αν η συσπείρωση που επιδιώκεται θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις πολιτικές που χαρακτήρισαν την προηγούμενη διακυβέρνηση ή αν θα λειτουργήσει  ως συμπληρωματική πολιτική δύναμη της ΝΔ και ενός νεοφιλελευθερισμού διανθισμένου με ασαφή ή και αντικοινωνικό μεταρρυθμισμό.

-Ποιες αιτίες εντοπίζετε ως προς την αδυναμία των κομμάτων του Κέντρου να δημιουργήσουν έναν τρίτο πόλο; Είναι η μη σαϕής πολιτική ατζέντα; Είναι τα πολλά "εγώ" στο χώρο; Ή ότι η Κεντροαριστερά δεν έχει διαλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αϕήσει;

Στις συνθήκες ενίσχυσης του διπολισμού που διαμορϕώνει η επικράτηση Μητσοτάκη στη ΝΔ και η ρεαλιστική στροϕή του ΣΥΡΙΖΑ, ο «τρίτος πόλος» δεν μπορεί να λειτουργεί ως κατ’ επάγγελμα εταίρος της ΝΔ. Για να αντέξει στην πόλωση ο ενδιάμεσος χώρος, αυτό που προέχει δεν είναι να επιλέξει στρατόπεδο, αλλά να κατοχυρώσει με συγκεκριμένο πολιτικό προοδευτικό περιεχόμενο την αυτονομία του. Αντίθετα, όσο αποδέχεται προκατασκευασμένα διλήμματα - όπως είναι τα περί συμπαράταξης των μεταρρυθμιστών ή των ευρωπαϊστών- μεταδίδει το μήνυμα του συμπληρωματικού πολιτικού χώρου.

-Ολοένα και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το προσϕυγικό μπορεί να επιταχύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι ουδείς στην Ευρώπη θα ρισκάρει τώρα την επανάληψη του 2015. Εσείς "βλέπετε" ένα τέτοιο σενάριο;

Είναι άλλο θέμα ο συνυπολογισμός των επιπτώσεων της προσϕυγικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και εντελώς διαϕορετικό – και λάθος, κατά τη γνώμη μου – ο συμψηϕισμός του προσϕυγικού και αξιολόγησης. Η χώρα δεν πρέπει επ’ ουδενί να δώσει την αίσθηση ότι επιχειρεί να ανταλλάξει το κόστος του προσϕυγικού με μια πρόσκαιρη οικονομική ανακούϕιση. Στο βάθος ενός τέτοιου δρόμου βρίσκεται η περιθωριοποίηση και η μετατροπή της χώρας σε αποθήκη απελπισμένων. Αυτό που οϕείλει να κάνει είναι να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και ανθρωπισμό το προσϕυγικό κύμα, κατά το μερίδιο που της αντιστοιχεί, διεκδικώντας έμπρακτη έκϕραση της κοινοτικής αλληλεγγύης, και παράλληλα να εϕαρμόσει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και αντίβαρα προοδευτικού χαρακτήρα τη συμϕωνία του καλοκαιριού.

-Θα βλέπατε θετικά την άσκηση βέτο εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυϕής της 7ης Μαρτίου, αν δεν υπάρξουν σαϕείς και γραπτές δεσμεύσεις για την μετεγκατάσταση προσϕύγων σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.;

Η προβολή βέτο είναι ένα διπλωματικό εργαλείο - ύστατο, θα το χαρακτήριζα στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής Ένωσης - που, όπως αντιλαμβάνεστε δεν προαναγγέλλεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν, προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην αφήνουν χώρο για μονομερείς  ενέργειες, όπως αυτές που προωθούν οι χώρες του Βίσεγκραντ ή η Αυστρία.

Η μάχη πρέπει να δοθεί στην Ευρώπη με όλα τα πρόσφορα μέσα, για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και να συμβάλουμε στην απόκρουση του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη. Κανένα μέτρο δεν πρέπει να αποκλείεται, με σταθερή στόχευση την ενίσχυση των θέσεων της χώρας και τη διαμόρφωση σταθερών συμμαχιών και για το προσφυγικό και για το μέλλον της Ευρώπης.

-Έχετε αϕήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροϕής σας στον ΣΥΡΙΖΑ "υπό προϋποθέσεις". Ποιες είναι αυτές;

Η ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι και η υιοθέτηση της θέσης ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνιστά μονόδρομο για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, αίρουν σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που είχαν καταστήσει επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό. Προφανώς, το θέμα της πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι θέμα ούτε προσωπικών δηλώσεων ούτε προσωπικών στοχεύσεων. Είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεων, που, με κορμό τον ίδιο, συμφωνούν στο στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

-Ορισμένοι λένε ότι η διάταξη για την αδειοδότηση καναλιών θα αντιμετωπίσει νομικά-συνταγματικά προβλήματα. Εσείς, ως νομικός, τί λέτε;

Η θέση μου είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ο νομοθέτης ορίζει σαφώς στο άρθρο 15 του Συντάγματος ότι η τηλεόραση υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και ότι ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν αναφέρεται πουθενά, όπως προβάλλεται από ορισμένες πλευρές, ότι η διαδικασία της αδειοδότησης ανήκει και αυτή αποκλειστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Θα μπορούσε βεβαίως να ανατεθεί κατ΄ εκχώρηση και να είναι το ΕΣΡ αυτό που θα πραγματοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού και θα επικυρώσει την αδειοδότηση, αλλά και πάλι η όλη διαδικασία σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, υπάγεται στην αρμοδιότητα του κράτους. Επιπροσθέτως, θα συμπλήρωνα, μάλιστα, ότι εν προκειμένω δεν υπάρχει καν Συμβούλιο, λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να συμβάλει, όπως υποχρεούται συνταγματικά, στη διαδικασία της συγκρότησής του.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο ορισμός του αριθμού των αδειών και η αδειοδότηση των καναλιών δεν υπάρχει άλλη συνταγματική οδός από το να ανατεθεί, με διάταξη τυπικού νόμου, στον αρμόδιο υπουργό. Άλλωστε, ορθά επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικαστικών δεν είναι επιτρεπτό να περιμένει τον σχηματισμό της προβλεπόμενης από το άρθρο 101 Α του Συντάγματος πλειοψηφίας για τη συγκρότησης του ΕΣΡ- και πότε; Κάτι τέτοιο, δηλαδή η αναμονή σχηματισμού πλειοψηφίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα σήμαινε ότι η διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ αποτελεί μείζονα σκοπό έναντι της άσκησης του άμεσου κρατικού ελέγχου στην τηλεόραση, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος (άρθρο 15 παρ. 2) για το καθεστώς προηγούμενης άδειας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν μας είπατε κ. Κουβέλη πιό θα ειναι το μελλοντικό ποσοστό καρεκλών που θα εισπράξετε στην καταγραφόμενη συνεργασία σας με τους ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΥΣ Τσίπρα και Καμμένο !
    Το 4-2-1 που εισπράξατε με τον Βενιζέλο είναι κάπως παλαιομένο αν και όχι ξεχασμένο από τους ´Ελληνες παρά τους λωτούς που κατανάλωσαν από το 2011 και μετά …
    Με τι άλλο σύστημα θα παίξετε μαπάλα τώρα ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.