ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ούτε νέας ανακεφαλαιοποίησης»

Κατσέλη: Δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων

Δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δηλώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής»
katseli

«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων ούτε «νέας ανακεφαλαιοποίησης». Μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο «δυσμενή σενάρια» σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., που είναι κοντά στο 16,7%», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη αναφέρει «ότι αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».

«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στον Νόμο Κατσέλη, η πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρει ότι «η ένταξη στον νόμο γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επομένως, όχι μόνο δεν συνετέλεσε να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

Η κ. Κατσέλη ερωτηθείς σχετικά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η άρση επομένως κάθε πηγής συστημικής αβεβαιότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνοντας όμως ότι «η ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που σήμερα έχει μειωθεί στο 11% περίπου από 23% πριν από την κρίση. Η αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτή μέσω στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.»

Για την άρση των capital controls επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται χρόνο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών»

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γιώργος Παπανδρέου: Μέσα σε μια διετία τα έζησα όλα»!
  ========================================
  Προηγουμένως η ομιλία του είχε πάρει τον χαρακτήρα «απάντησης-απολογίας» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
  «Να βγάλτε από το μυαλό σας τις φιλοδοξίες, θεμιτές κατά τα άλλα και να ακούσετε έναν άνθρωπο που μέσα σε μια διετία τα έζησε όλα» ζήτησε από δελφίνους και μη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου .
  ========================
  «Έζησα πιο κοντά από τον καθένα τι θα πει κρίση,
  να χρεοκοπείς σε λίγα χρόνια και να μην έχεις μέσα να το αντιμετωπίσεις…
  Τι θα πει απειλή από τις αγορές και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα…
  Τι θα πει μοναξιά, να παλεύεις μόνο σου, με ένα πολιτικό σύστημα που κοιμόταν μέχρι πριν λίγους μήνες τον ύπνο του Δικαίου» συνέχισε σε ύφος εξομολόγησης.
  «Είμαι υπερήφανος για τη μάχη που έδωσα»
  ==================================
  Συνολικά για τα πεπραγμένα του ανέφερε:
  «Ούτε λυπάμαι ούτε μετανιώνω, αλλά είμαι υπερήφανος που έδωσα μια τόσο δύσκολη μάχη».
  Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «μόνο η απραξία σε προφυλάσσει από τα λάθη», εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς να νέμεται την εξουσία με ένα πελατειακό κράτος.

  «Το 2009 δεν τάξαμε παροχές.
  =====================
  Το σύνθημά μας ήταν ότι ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Δεν τάξαμε λεφτά όπως χυδαία διαστρεβλώνουν κάποιοι… Το πρόγραμμά ήταν να κάνουνε αλλαγές» ισχυρίσθηκε επίσης απαντώντας στη σχετική κριτική.
  Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε «βολεμένους των προηγούμενων δεκαετιών που λύσσαξαν με αυτές τις προσπάθειές μας… Προσπάθησαν να βάλουν πλοκάμια και μέσα στο κόμμα μας».
  Όπως ισχυρίσθηκε, δεν ήθελε να πάρει οριζόντια μέτρα περικοπών. «Ήθελα να αποφύγω τις μεγάλες περικοπές,
  Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.
  ===========================
  *Δεν θέλησα να πάρω μέτρα πριν γίνουν οι μεγάλες αλλαγές. Και οι ίδιοι που μας κατηγορούν τώρα ότι φέραμε την ύφεση είναι οι ίδιοι που λέγανε τότε γιατί δεν παίρνατε μέτρα» σημείωσε.

  * Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι η στάση της Ε.Ε. που δεν πίστευε ότι έχει τη διάθεση να αλλάξει το πολιτικό σύστημα τη συμπεριφορά του τον εξανάγκασαν τελικά να πάρει τα μέτρα. «Πήγαμε καλά στα μεγάλα και δεν πήγαμε στα μικρά» ανέφερε.
  *Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε επίσης στη διαμάχη του με εκδότες και ΜΜΕ, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε «εκβιασμούς».
  «Έχετε κάνει στόχο την οικογένεια μου. Αν θέλετε να με χτυπήσετε, εδώ είμαι»
  ========================================================
  Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Γ.Παπανδρέου στις επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του.

  «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία.
  =====================================
  Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχω γίνει στόχος εγώ και η οικογένειά μου και σας απαντώ με μια φράση του Ανδρέα : Εμένα θέλετε να χτυπήσετε; Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα. Δεν ξέρω εάν αυτή τη μάχη θα την κερδίσω, αλλά θα την δώσω από κάθε μετερίζι» σημείωσε.

 2. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ (ΛΕΓΑΝΕ ΟΛΟΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

  **Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν ακούγατε τη φωνή της λογικής επίκλησης του Γιώργου Παπανδρέου και τη φωνή του εθνικού κινδύνου της πατρίδας μας, αν ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ να επιτύχει το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο προσφύγαμε, ύστερα από αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείριση της πενταετίας (2004-2009), και το οποίο «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» λόγω ελλείψεως εσόδων! αφού
  αντί βοήθειας και συμπαράστασης, μέχρι και σύλλογο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», φτιάξετε οι δύο «ουρανοκατέβατοι»…σωτήρες μας, ενισχυόμενοι από όλους τους..Ελληναράδες!

  **ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ,
  έλεγαν οι ορδές των φοροφυγάδων του Κολωνακίου, όταν μάθαμε ότι δήλωναν
  500 !!! ευρώ το μήνα εισόδημα, όταν τα μηνιαία έξοδα του γραφείου υπερέβαιναν κατά πολύ τις 2.000 ευρώ.

  **ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ,
  έλεγαν οι ξενοκίνητες ορδές των πολλαπλώς και ειδικώς(γρηγορόσημο) αμειβόμενων ΡΟΖ υπαλλήλων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Αυτών που έβγαιναν σχεδόν στη σύνταξη, χωρίς να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ούτε τη φάτσα τους.

  *Σήμερα, φιλάμε ‘’κατουρημένες’’ ποδιές και κάνουμε συμφωνίες για ‘’πόσους μετανάστες’’ θα κρατήσουμε, ώστε να μας ρίξουν κάποια.. ψίχουλα, να ‘’ψευτοβγάλουμε’’ λίγες ημέρες.

  *Σήμερα, μετά τις αρνητικές επιδόσεις ‘’αντιλήψεως’’ και κριτικής σκέψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή ‘’επιτροπεία’’ , αφού ούτε ..συμμετέχει, αλλά και ούτε γνωρίζει τι συμβαίνει ‘’γύρω’’ του, αλλά και τελικά ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ σαν μέλος της ΕΕ ,και δεν αντιλαμβάνεται το ΚΑΚΟ προηγούμενο που δημιουργεί που αγγίζει τα όρια της πλήρους υποταγής στο Μερκελικό σύστημα που διαρκώς και επιμόνως τον ‘’αδειάζει’’ κυριολεκτικά.
  Αφέλεια ? Άγνοια? Ή , επήρεια ψυχοφαρμάκων –καταπραϋντικών?
  Ένα είναι σίγουρο.
  Ο Αλέξης Τσίπρας είναι- αποδεικνύεται ακατάλληλος και επικίνδυνος σαν πρωθυπουργός.
  Τελικά , μήπως έχουν δίκιο σε όσα ισχυρίζονται οι πρώην συνεργάτες του, τους οποίους ‘’αποκεφάλισε’’ σαν άλλος ..Τσαουσέσκου?
  Μήπως η εξουσιομανία τον οδηγεί και στην προδοσία?
  Το σύνταγμα και οι νόμοι, τι ‘’λένε’’ για αυτές τις περιπτώσεις?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.