ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δείκτης έχει ενισχυθεί

Με ελκυστικές αποτιμήσεις παραμένουν οι εγχώριες τράπεζες

Ο δείκτης των τραπεζών έχει ενισχυθεί κατά 100% τις τελευταίες εβδομάδες.
deiktis

Σε χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με αυτές των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονται οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών παρά τα μεγάλα κέρδη που έχουν αποκομίσει τις τελευταίες 7 εβδομάδες. Χθες οι μετοχές των τραπεζών, και γενικότερα η χρηματιστηριακή αγορά, αποκόμισαν νέα μεγάλα κέρδη με τους επενδυτές να προεξοφλούν την θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ενεργοποίηση μιας σειράς ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων για την εγχώρια οικονομία αμέσως μετά. Από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ο δείκτης των τραπεζών έχει αποκομίσει κέρδη 109% (έναντι 31% του Γενικού Δείκτη) ενώ κατά 182,7% έχει ενισχυθεί η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, κατά 175,5% της Eurobank, κατά 107% της Εθνικής και κατά 69,8% της Apha Bank. Έτσι οι μετοχές των τραπεζών έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων απωλειών που σημείωσαν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Χθες η μετοχή της Alpha έκλεισε στα 1,97 ευρώ μια «ανάσα» χαμηλότερα της τιμής της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (2 ευρώ) ενώ η Εθνική στα 0,249 ευρώ  έναντι 0,3 ευρώ που έγινε η αύξηση, η Eurobank στα 0,81 ευρώ (1 ευρώ η ΑΜΚ) και Πειραιώς στα 0,229 ευρώ (0,3 ευρώ η ΑΜΚ).

Ωστόσο παρά τα κέρδη οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές. Η Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμή προς λογιστική αξία στο 0,22, η Εθνική με δείκτη 0,27, η Alpha με 0,31 και η Eurobank με 0,32. Δηλαδή η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία είναι κατά πολύ χαμηλότερη των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Μόνο μια ιταλική τράπεζα, η Banca Monte Dei Paschi Siena, διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα των ελληνικών ενώ σε αποτίμηση ανάλογη των ελληνικών τραπεζών τραπεζών διαπραγματεύονται ακόμα η επίσης ιταλική Banco Popolare καθώς και οι γερμανικές Commerzbank και Deutchebank. Σημειώνεται πάντως ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη τιμή προς λογιστική αξία χαμηλότερο του 1 δηλαδή η χρηματιστηριακή τους αξία είναι χαμηλότερη των κεφαλαίων των τραπεζών. Σε ένα δείγμα 45 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών μόνο 13 διαπραγματεύονται με δείκτη τιμή προς λογιστική αξία μεγαλύτερο του 1, 23 βρίσκονται με δείκτη που κυμαίνεται από 0,4 έως 0,95 και οι υπόλοιπες με δείκτη μικρότερο του 0,4. Οι χαμηλές αποτιμήσεις αποτυπώνουν τους ευρύτερους προβληματισμούς των επενδυτών για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών και την οικονομική καχεξία στην Ευρώπη.

Επιπλέον προβληματισμοί και αστερίσκοι υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες αναφορικά με την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κεφαλαιακής βάσης προέρχεται από τον αναβαλλόμενο φόρο που πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν οι τράπεζες εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια ικανή κερδοφορία ώστε να μπορέσουν να τον καρποθούν. Επιπλέον μεγάλη εστία ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αν δεν επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν υποχωρήσει η αβεβαιότητα στην οικονομία, η περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» θα μπορούσε γρήγορα να εξανεμίσει ακόμα και την σημερινή ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.