ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Μετοχές: Απόσταση από τις τιμές αυξήσεων κεφαλαίου

Παρά το άλμα των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν φτάσει στις τιμές των ΑΜΚ.

Αν και ο τραπεζικός δείκτης έχεις αποκομίσει κέρδη άνω του 100% και οι μετοχές των περισσότερων τραπεζών έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές τους σε σχέση με το κλείσιμο της 11ης Φεβρουαρίου εντούτοις οι μετοχές των περισσοτέρων τραπεζών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε τιμές αισθητά χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Alpha Bank παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση καθώς μετά την χθεσινή άνοδο κατά +5% η μετοχή ανήλθε στα 2 ευρώ, ακριβώς όσο πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο. Μεγάλα κέρδη έχει αποκομίσει και η Eurobank και πλέον βρίσκεται μόνο 15% χαμηλότερα από την τιμή της αύξησης ενώ ακολουθούν η Εθνική με -21%, η Τράπεζα Πειραιώς με -39% και η Τράπεζα Αττικής με -69%.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 5 εβδομάδες ο δείκτης των τραπεζών έχει ενισχυθεί κατά 102% ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει σημειώσει άλμα κατά 124% ενώ τα κέρδη της Eurobank διαμορφώνονται στο λιαν εντυπωσιακό 188%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις όπως είχαν διαμορφωθεί μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζών στις αρχές Φεβρουαρίου και πλέον ποντάρουν στην επιτύχει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι έπειτα από περίπου 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης, η εγχώρια οικονομία είναι έτοιμη να ανακάμψει, κάτι που δεν γίνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας και της πολιτικής κατάστασης, που απειλούν, μάλιστα, να παρασύρουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Στελέχη τραπεζών τονίζουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απομάκρυνση της αβεβαιότητας, τη βελτίωση των συνθηκών, την προσέλκυση επενδύσεων και την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.