ΕΛΛΑΔΑ

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την χθεσινή συζήτηση

Μήνυμα σταθερότητας και 4ετίας από Τσίπρα

Θετικός είναι ο απολογισμός που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, εκτιμώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε από το Κοινοβούλιο «εκτεθειμένος».
tsiprasvouli

του Γιώργου Μελιγγώνη

Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας κα η κυβέρνηση στρέφονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, έχοντας εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

«Στόχος επετεύχθη». Με αυτή τη φράση σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη μαραθώνια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση χθες στη Βουλή, εκτιμώντας πως η διαδικασία ανέδειξε αυτά που ήθελε η κυβέρνηση: δηλαδή, τις 13 υποθέσεις «παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη», που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και την… σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των καταγγελλομένων. «Κατέθεσα 13 παρεμβάσεις , έθεσα με ΦΕΚ 13 παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη και εσείς, αντί να σχολιάσετε κάτι εξ αυτών καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά. Θα σας καλούσα να σοβαρευτείτε», επισήμανε, στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να δείξει την «σιωπή» του προέδρου της ΝΔ. «Αντί να απαντήσετε στα ερωτήματα δεν είπατε κουβέντα για Siemens, εξεταστική επιτροπή, δε μας είπατε αν συμφωνείτε. Μας είπατε μόνο ότι σε μια κανονική χώρα το κοινοβούλιο δε συζητά για τη δικαιοσύνη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα σταθερότητας

Κατά τα λοιπά, το θετικό πρόσημο που βάζει το Μαξίμου στην συζήτηση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη του στόχου να αναδειχθούν οι «παρεμβάσεις» του παρελθόντος, αλλά και στο μήνυμα σταθερότητας που έστειλε ο πρωθυπουργός, ενόψει των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να ηγείται μίας σταθερής κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας. Μάλιστα, σχολιάζοντας το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στους βουλευτές του πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε «απρόβλεπτες» εξελίξεις, αλλά ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα «υπηρετηθεί» ως το τέλος. «Ξεχάστε τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». «Δε σας έφταναν οι τρεις ήττες; Θέλετε να χάσετε και τέταρτη; Ξαναπαίζετε στο μέγιστο κρεσέντο το χιλιοπαιγμένο σενάριο της αριστερής παρένθεσης για να δημιουργήσετε κλίμα. Ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης αλλά ο δράκος ψόφησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποκλείοντας εντελώς τις εκλογές και «συμβουλεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να προσέξει μήπως χάσει και αυτές τις εκλογές και γίνει ο νεότερος αρχηγός της παράταξης που φεύγει νωρίτερα», όπως είπε.

«Το πρόγραμμα βγαίνει»

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε μόνο τις εκλογές, αλλά υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να αποδώσει. Αν και δεν αναφέρθηκε με σαφήνεια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΝΔ πως «παρουσίασε εικόνα διάλυσης και καταστροφής» και τον κατηγόρησε ότι «προσπάθησε να παρουσιάσει την ψευδή εικόνα ότι τα πάντα έχουν διαλυθεί στην οικονομία στη χώρα». «Για κακή του τύχη η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει την αφήγηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η έκθεση λέει ότι το 2011-2014 πήραν μέτρα 63 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειωθεί κατά 27 δις ευρώ αλλά το τίμημα ήταν η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα σε τρία χρόνια φέρατε μέτρα 63 δισ. και να καταστρέψατε το ¼ του εθνικού πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πράγματι μια συμφωνία με μέτρα 5 δισ. και με μια δημοσιονομική προσαρμογή με πολύ ηπιότερες συνέπειες για το ΑΕΠ της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια, προχωρώντας σε… τονωτική ένεση προς τους βουλευτές του, επισήμανε: «Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ λένε ότι το 2016 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η ανεργία από το 26% έχει πέσει στο 24,5%. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες και τα capital controls υπερβήκαμε τον στόχο σε έσοδα».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. S.Porky 17:10 30/03/2016

  Ακόμη τούς πληρώνετε αυτούς; μπορεί να ρωτήσει κάποιος.
  Και Βέβαια, αυτό είναι το σωστό θα του πείτε, αφού τους ψηφίσαμε και δεν μάς ηθαν με ταχυδρομικώς τούς πληρώνουμε και με το παραπάνω, φτάνει μόνο νά χτυπούν κάρτα.
  Και θα συμφωνήσει μαζί σας, εφ’οσον τούς εκλέξατε Όλους και τους 300.
  Αλλά εψές παρήγαγαν ή… ναί μεν χτύπησαν κάρτα αλλά το έκαναν στάχτη το μαγαζί;
  Άκου σού λένε τούς έκοψαν το ρεύμα και αντί νά ανάψουν κερί, κατά λάθος άναψαν φωτιά για να τούς φωτήζει καλύτερα.

 2. Σοκ και δέος από το άρθρο του Στάθη για τον Τσίπρα και τους γενίτσαρους του ΣΥΡΙΖΑ
  ==================================================================
  Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στο χώρο της αριστεράς το άρθρο του Στάθη στο enikos.gr με τίτλο (Αυτο)κριτική

  Του Στάθη

  Δύσκολα εμφανίζεται στην Ιστορία τέτοια οβιδιακή μεταμόρφωση, τέτοια μετάλλαξη ενός πολιτικού ηγέτη, όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Και το ίδιο δύσκολα ένα αριστερό κόμμα, ή έστω το μέρος εκείνο του κομματικού σώματος που του απέμεινε, παρακολουθεί αυτή τη μετεξέλιξη προσπαθώντας να μιλήσει τη γλώσσα που μιλούσε πριν να αυτομολήσει στην πολιτική που αντιμαχόταν.
  Σπανίως, επίσης, στην Ιστορία αυτή η μεταμόρφωση συντελείται τόσο γρήγορα. Και τόσο ξετσίπωτα.

  Θα αναφερθώ μόνον σε ένα απ’ τα χίλια που έλεγε ο κ. Τσίπρας, πριν να αρχίσει κι αυτός να αραδιάζει τα χίλια ένα παραμύθια της Χαλιμάς.

  Ελεγε: «Η λέξη ισοδύναμα έχει εισαχθεί απ’ την τρόικα. Οταν αναζητούνε ισοδύναμα, εννοούν ισοδύναμους πόνους».

  Τώρα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ομιλούν στα πάνελ και από του βήματος της Βουλής για τους εν λόγω πόνους -τα ισοδύναμα- ως να πρόκειται για φάρμακα που θεραπεύουν πάσα λύπη και στεναγμό, ως να πρόκειται για παραμυθία αυτών των ίδιων, ώστε να αντέξουν τον αυτοδιασυρμό τους.

  Εσχατοι των Κλαζομενίων και υπομείονες των Αβδηριτών.

  Δεν έχει, όμως, πλέον καμία σημασία να υπενθυμίζει κανείς στον κ. Τσίπρα τι έλεγε και τι λέει.

  Το έργο έχει προχωρήσει, βρισκόμαστε σε μια νέα σελίδα. Κι αυτή, επίσης, σπανίως εμφανίζεται στην Ιστορία, εις όσα αφορούν τουλάχιστον την παρουσία της Αριστεράς διεθνώς.

  Σπανίως κόμματα της Αριστεράς έχουν περιπαίξει τη λογική, έχουν ατιμάσει την ηθική κι έχουν διασύρει την ιδεολογία τους όσον ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, απ’ όταν ο ίδιος κι όσοι τον ακολούθησαν πέρασαν κάτω απ’ τα καυδιανά δίκρανα της υποταγής.

  Σπανίως οι ηττημένοι ηττώνται μέσα τους και οι ήρωες μεταμορφώνονται σε ρεμάλια, όπως έγινε με πολλούς από τους Σέρβους μετά τον πόλεμο που έχασαν.

  Η Αριστερά, σε όλες της τις εκδοχές, εκφράζει την ταξική αντίθεση με τη Δεξιά, σε όλες της επίσης τις εκδοχές.

  Ποτέ άλλοτε, ή σπανίως, ένα κόμμα της Αριστεράς δεν έχει διασύρει τόσο πολύ και τόσο, σαν έτοιμο από καιρό, αυτήν την αντίθεση.

  Και μαζί της και τον εαυτόν του.

  Οι γενίτσαροι ήταν αθώοι. Τους άρπαζαν μωρά οι Οθωμανοί και τους ανάθρεφαν τέρατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που απέμεινε δεν αποτελείται από γενίτσαρους.

  Αυτοί που αυτομόλησαν στη δεξιά πολιτική δεν ήταν αρπαγμένα μωρά, αλλά ενήλικες που ανάλωσαν -αν όχι όλοι, πάντως οι περισσότεροι και οι καλύτεροι- τη ζωή τους στρατευμένοι στις ιδέες, στα ιδανικά και στον τρόπο της Αριστεράς.

  Που ως τώρα δεν ήταν ποτέ η χλεύη της Δεξιάς.

  Μα δεν αυτομόλησαν, θα έλεγε κανείς, υποχώρησαν για να ανασυνταχθούν και να πολεμήσουν την επόμενη μέρα. Μάλιστα. Πώς πολεμάνε; Λέγοντας όσα κατήγγειλαν; Πράττοντας όσα απέρριπταν; Ή, μήπως, δεν εφαρμόζουν το μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν και μαζί με όλες τις εκδοχές της Δεξιάς υπερψήφισαν; Ή, μήπως, δεν γνωρίζουν ότι τα περί ισοδύναμων είναι φούμαρα, καθώς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε – ή, μάλλον, ούτε καν φούμαρα, αλλά «πόνοι»;

  Σε τι ελπίζουν; Σε ένα λέγε-λέγε-λέγε, ό, τι μείνει κι όπου βγάλει; Τόσο μπορούν; Πέστε μου ένα (αριθμός 1) μέτρο, που έφεραν ως αντιστάθμισμα στα εγκληματικά μέτρα που δέχθηκαν να επιβάλουν. Ενα! Ούτε ένα. Ενώ αντιθέτως βροχή, βροχή φωτιάς κι Αρμαγεδδών, οι διαταγές που εκτελούν.

  Κι επιπλέον διαπράττουν το αίσχιστο: φορτώνουν στον λαό τον φόνο του εαυτού του.

  «Μας ψηφίσατε, δεν μας ψηφίσατε»,; ερωτούν ξεδιάντροπα εκείνους που φόβισαν, εκείνους που εξαπάτησαν.

  Ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός για να έχουμε υπερπρωθυπουργό τον κ. Μάαρτεν Φέρβεϊ ή όποιον άλλο γκαουλάιτερ μας στείλει το Βερολίνο.

  Σπανίως μια μετάλλαξη λαμβάνει σάρκα και οστά σε τέτοιο βάθος και με τέτοια ταχύτητα.

  Ο κ. Τσίπρας μιμείται πλέον τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, με όλο και πιο ανατριχιαστικό τρόπο.

  Ομιλεί με τη σύνταξη του Ανδρέα, τις παύσεις του Ανδρέα, τη στίξη του Ανδρέα.

  Και το πιο ανατριχιαστικό, όλο και πιο έντονα πια η φωνή του θυμίζει τη φωνή του Ανδρέα.

  Ανατριχιαστικό, αλλά αναμενόμενο, διότι όσο πιο κούφιος είναι ο μίμος, τόσο πιο έντονη ακούγεται η ηχώ του ινδάλματός του.

  Σπανίως ένας πολιτικός έχει μιμηθεί τόσους πολλούς και τόσα πολλά.

  Ο κ. Τσίπρας μιμείται την πολιτική Σαμαρά, τους τρόπους του Βενιζέλου και το στιλ του Ανδρέα.

  Τον μόνον που δεν μιμείται ο κ. Τσίπρας είναι τον σύντροφο Τσίπρα που πιστέψαμε, που βοηθήσαμε, που αγαπήσαμε.

  Η ντροπή που βαραίνει πολλούς από εμάς για όλο αυτό είναι το ελάχιστο.

  Η οδύνη, όμως, που βοηθήσαμε να βαραίνει σήμερα, απ’ όλο αυτό, κόσμο και κοσμάκη είναι ανεξιλέωτη…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.