ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο  Αλέξης  τώρα και σοσιαλδημοκράτης

Υπάρχουν κάποια πολιτικοδιπλωματικά λουκέτα που ξεκλειδώνονται δύσκολα, σαν τις πόρτες θησαυροφυλακίων. Υπάρχουν, όμως, και εμπόδια που αποφράσσονται ευκολότερα σαν τα καπάκια από τα τενεκεδένια κουτιά αναψυκτικών.

Στη πρώτη περίπτωση εντάσσεται η επίσημη επίσκεψη Ομπάμα στη Κούβα, του πρώτου Αμερικανού προέδρου που πατά το πόδι του στο νησί της Καραϊβικής μετά από 88 χρόνια. Στη δεύτερη, υπάγεται η  μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού σε σοσιαλδημοκρατικές μαζώξεις. Και μάλιστα δυο φορές  μέσα σε πέντε ημέρες.

Το προπερασμένο Σάββατο, παραμονή της  Αποκριάς, συμμετείχε σε σύνοδο Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση του Γαλλικού προεδρικού μεγάρου δεν εκλήθη ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παρόλο που  αυτός είναι Ευρωπαίος και λέγεται Γιώργος Παπανδρέου.  Αλλά αυτός μάλλον τους χαλάει τη νερόβραστη σούπα

Αντιθέτως ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν ο επικεφαλής όλης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και επί πλέον είναι ο ίδιος που προεκλογικά διακήρυσσε σε έντονους τόνους ότι “η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της σοσιαλδημοκρατίας είναι εκτός βηματισμού της Ιστορίας και ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης”.

Τέτοιο, πάντως,  “άνοιγμα” από τη πλευρά  των ευρωσοσιαλδημοκρατών προς τον, υποτιθέμενα αριστερό και ριζοσπάστη, Τσίπρα ξεπερνά το άνοιγμα φύλλου σφολιάτας για γιαλατζί τυρόπιτα.

Δεδομένου, ότι το μετακομμουνιστικής ιδεολογικής συγκρότησης κόμμα του οποίου ηγείται  ο Έλληνας πρωθυπουργός, ούτε φιλοευρωπαϊκή νοοτροπία διαθέτει, ούτε  με τις λαϊκιστικές του ερμηνείες και πρακτικές συγκαταλέγεται στις δυνάμεις του ορθολογισμού.

Είτε όμως γίνεται αποδεκτός ως συνδαιτυμόνας ενός  κλαμπ που  “αλατίζει  τη Δημοκρατία”, είτε υπό τη μάσκα του ρεαλισμού προβάλει ως εξωραϊσμένος μπάτλερ του μετώπου αντί-λιτότητας των Ολάντ και Ρέντσι, ο Τσίπρας  μοιάζει να εγκαινιάζει το κλείσιμο της  ριζοσπαστικής παρένθεσης του κόμματός του.

Παρότι, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου,  ο Τσίπρας  συμμετείχε  τη περασμένη Πέμπτη ως παρατηρητής στην καθιερωμένη επί δεκαετίες σύνοδο όλων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ε.Ε.  η οποία συγκαλείται  πάντα πριν από τις συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες.

Γεγονός που επισημοποιεί ότι το φλερτ είναι αμφίδρομο όσο κι αν αυτό εκνευρίζει εγχωρίως το ΠΑΣΟΚ και ενοχλεί τα λοιπά  αριστερά  ευρωπαϊκά κόμματα. Κυρίως, όμως, εγείρει τις εσωκομματικές ενστάσεις και αντιστάσεις εκείνων που ανησυχούν ότι μαζί με τη μνημονιακή συνθηκολόγηση  διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την “αδάμαστη” μαρξιστικογενή και αριστερή ψυχή του.

Ωστόσο, μια ψυχή μετριέται με το μέγεθος της επιθυμίας της.  Και  για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι  αγωνιωδώς προσανατολισμένη αποκλειστικά στη διατήρηση της στην εξουσία.

Αναπόφευκτα επιστρατεύει προσχηματικά για εσωτερική κατανάλωση ότι τάχα θέλει να συμβάλει στη στροφή της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά, προκειμένου οι δύο χώροι να πλησιάσουν, αν όχι να συναντηθούν.

Από τη μεριά τους οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες επενδύουν σε ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ,  για το οποίο εκτιμούν ότι αναγκαστικά θα ανοιχθεί προς το κέντρο προκειμένου να εξισορροπήσει τις  απώλειες που έφερε η μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης.

Όσο κι αν η επιλογή τους αποτελεί υποχώρηση της πολιτικής και ιστορικής κουλτούρας της σοσιαλδημοκρατίας, πιστεύουν ότι μπορούν να ανεβάσουν στο «προοδευτικό» κάρο τους έναν υπάκουο  πολιτικά λαθρεπιβάτη του οποίου η εναλλακτική ορμή εξαντλήθηκε και ο ριζοσπαστισμός του έληξε άδοξα. Ιδίως με τη συμμαχική κυβερνητική του εμπλοκή με τους ΑΝΕΛ.

Έχουν εξάλλου διαβάσει επαρκώς το προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού. Και στο θίασο σκιών της ντόπιας πολιτικής πραγματικότητας, αφού ο ίδιος υποδύθηκε πότε τον έξαλλο ριζοσπάστη και πότε τον μετριοπαθή ρεαλιστή εύχονται τώρα για τον Αλέξη Τσίπρα να ερμηνεύσει πειστικά και το ρόλο του σοσιαλδημοκράτη

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 22:58 22/03/2016

  Πιτέλα Δεν πρόσφερα στον Αλέξη Τσίπρα θέση στην οικογένειά μας

  Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, σε απαντητική του επιστολή προς τους PES Activists Ελλάδας και τις αιτιάσεις τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την πολιτική τους οικογένεια διαβεβαιώνει ότι: «Δεν πρόσφερα στον Αλέξη Τσίπρα θέση στην οικογένειά μας».
  «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν «πρόσφερα στον Αλέξη Τσίπρα θέση στην οικογένειά μας». Συνάντησα τον κ. Τσίπρα στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και συζητήσαμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. Επανέλαβα την υποστήριξή μου στην πλήρη εφαρμογή του τρίτου δανειακού προγράμματος», λέει στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι κατέστησε ακόμα σαφή την αντίθεσή του με τη συμμαχία μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ την απόφαση του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα της δεξιάς ΑΝΕΛ, ένα στρατηγικό λάθος που θα μπορούσε να επηρεάσει άσχημα την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», γράφει.
  «Ποτέ δεν υπήρξε θέμα συμμετοχής στην ομάδα μας», επαναλαμβάνει ο Τζιάννι Πιτέλλα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιλογή που αφορά στο μέλλον της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στη στρατηγική της έναντι των οποιουδήποτε άλλου ελληνικού κόμματος, θα έχει προηγηθεί συζήτηση με τους συντρόφους μας από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που είναι ήδη επίσημα μέλη της Ομάδας S&D».
  Υπενθυμίζεται ότι στη δική τους επιστολή οι PES Activists, αναφέρονταν σε μία σειρά από λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρώπη, αναφέροντας μεταξύ αυτών την ‘συνειδητή συμμαχία’ του Αλέξη Τσίπρα με τους ‘ακροδεξιούς ρατσιστές και συνωμοσιολόγους’ των ΑΝΕΛ.
  «Ήταν ο κ. Τσίπρας εκείνος ο οποίος ονόμασε τον κ. Ολάντ «Ολαντρέου», προσπαθώντας να αποδείξει ότι η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει «πεθάνει», εκείνος ο οποίος συνέκρινε το ΠΑΣΟΚ με τη χούντα και τους υπουργούς με δικτάτορες όπως ο Πινοσέτ, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τις στενές σχέσεις του κόμματός του με καθεστώτα αμφίβολης δημοκρατικής νομιμοποίησης», έγραφαν σε άλλο σημείο οι συντάκτες της επιστολής, που αναφέρονταν ακόμα στους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων Ευρωεκλογών, κ.ο.κ
  «Ο κ. Τσίπρας, την περασμένη Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό, ακραίο και συνωμοσιολογικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Δεν ήταν υποχρεωμένος ούτε από το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε από την ιδεολογία του να πράξει έτσι. Ήταν ξεκάθαρα επιλογή του. Ενώ αδικαιολόγητα αρνούνταν κάθε συζήτηση με προοδευτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, επέλεξε να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμένο, τον άνθρωπο που κάνει καριέρα διακονώντας ότι «μας ψεκάζουν», πριν ακόμα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα και φυσικά χωρίς καμία συμφωνία για προοδευτικές πολιτικές αλλαγές. Ακόμα χειρότερα, στελέχωσε το Υπουργικό του Συμβούλιο με αντιευρωπαϊστές, αντισημίτες που ασειεύονται με το Oλοκαύτωμα, ομοφοβικούς και εθνικιστές. Είναι πραγματικά εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν οι σύντροφοι του Nigel Farage και του David Cameron με τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, που πρεσβεύει η οικογένειά μας», έλεγαν, χαρακτηρίζοντας ‘αχρείαστη κίνηση αβροφροσύνης’ το να προσφέρουν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες μία θέση στην πολιτική τους οικογένεια στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια κοινή υπόθεση αξιών και όχι αριθμών. Οι αριθμοί αλλάζουν αλλά οι αξίες κάνουν τον κόσμο να αλλάξει», κατέληγαν.

 2. freeman 18:38 22/03/2016

  Αυτό το σίχαμα ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ προκειμένου να ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ .
  Ποιούς Σοσιαλοδημοκράτες … ΑΝ ΔΕΙ πως αν στην Κοινωνία-Πλειοψηφία & ΕΕ κυριαρχήσουν ακροδεξιές λογικές ΠΡΟΘΥΜΌΤΑΤΑ η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ θα εφαρμόσει Χρυσαυγήτικη Μεθοδολογία ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ . ΕΙΝΑΙ συνειδητά ΠΡΟΘΥΜΟΙ να εφαρμόσουν ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ … όπως ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΜΕ APISTEYTH ΑΝΕΣΗ-ΘΡΆΣΟΣ του εκμαυλισμένου , το 62%ΟΧΙ σε ΝΑΙ … γιατί να εφαρμόσουν οι ΑΛΛΟΙ αυτό που ΜΠΟΡΟΥΜΕ να εφαρμόσουμε και εμείς ? Αν η Ευρώπη-Μέρκελ του ζητήσουν να πυροβολεί τις βάρκες ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΣΜΟΎΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ που απλά εκτελούν τυφλά συμβόλαια διακυβέρνησης-εκτελέσεων από τον εκάστοτε ΙΣΧΥΡΟ εργοδότη τους … ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ … ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ με ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ άρα ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.