ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ΔΝΤ ή όχι έρχονται σαρωτικές ανατροπές

Ο βαρύς «λογαριασμός» των μέτρων

Αν και ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μοιάζει να έχει «μαλακώσει»… σε ανησυχητικό βαθμό την στάση του έναντι της Ελλάδας, η ουσία δεν αλλάζει: Ανεξάρτητα από τον «σκόπελο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει σαρωτικές ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις και φορολογία.
metra

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κυβερνητική πηγή φρόντιζε -στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες Τσακαλώτου για συμφωνία έως τις 22 Απριλίου- να «ξεκαθαρίσει» ότι «η συμφωνία αυτή θα είναι δύσκολη».

Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πολιτικό «αγκάθι» φαίνεται να είναι τα «κόκκινα δάνεια», αφού το ΔΝΤ πιέζει για άμεση απελευθέρωση της πώλησης δανείων όλων σχεδόν των κατηγοριών.

Στο φορολογικό, οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί κοντά, στο ασφαλιστικό, οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν ότι μπορεί και να τη … γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που δείχνει να έχει «χαλαρώσει» σε σχέση με το «προφιλ» που επεδείκνυε μέχρι πρόσφατα για την Ελλάδα φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «ξέρουμε ότι η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τη γρήγορη λήψη αποφάσεων. Αλλά οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί αρκετά από αυτά που είχαν συμφωνηθεί». Και όπου «θεσμοί»… μιλάμε για τους «τεχνοκράτες».

Σε κάθε περίπτωση ο «λογαριασμός» που πρέπει να αναλάβει η Αθήνα δεν εξαντλείται στους φόρους εισοδήματος, ασφαλιστικό, κλπ.: Υπάρχει και αυτό το 1% του ΑΕΠ των πρόσθετων μέτρων που αναζητούνται από παρεμβάσεις πέραν της φορολογίας εισοδήματος και του συνταξιοδοτικού.

Και στο «μέτωπο» αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει η φορολόγηση για ό,τι… κινείται. Από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας έως ενδεχόμενα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης και από την αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου (για να καλυφθεί η υστέρηση που προκαλεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών) έως την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Έτσι, το «παζάρι» για τα νέα μέτρα μοιάζει να εξελίσσεται σε «ρώσικη ρουλέτα» για μισθωτούς και μικρομεσαίους. Εκτός από τον σχεδιασμό των άμεσων φόρων εισοδήματος, επί τάπητος έχουν πέσει και έμμεσοι φόροι με την «τανάλια» της εφορίας να … ανοιγοκλείνει, αναλόγως των μέτρων που «μπαινοβγαίνουν» στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου των θεσμών.

Και ενώ επίσημος στόχος και «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι η «διάσωση» των χαμηλόμισθων, ανοίγει για μια ακόμα φορά η «πίσω πόρτα» για έμμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέσω της φορολογίας.

Με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος και τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος , τις οποίες που συζητούσαν όταν διεκόπησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα με τους δανειστές, έρχονται αναδρομικοί φόροι από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Βάσει του τελευταίου σεναρίου, δεδομένης της αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, μισθοί και συντάξεις θα «ψαλιδιστούν» από 8 έως και 33 ευρώ το μήνα για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να πληρωθεί λοιπόν ο …τελικός λογαριασμός, έχει μπει στο φορολογικό στόχαστρο ό,τι κινείται και ό,τι δεν κινείται.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που παρουσιάζονται στους θεσμούς, περιλαμβάνονται:

- αύξηση εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, στην κυβέρνηση θέλουν να επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος Περιουσίας χαμηλότερα και από τα 300.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

-την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Βενζίνη: στην κυβέρνηση βλέπουν σαν ευκαιρία να αυξηθούν οι φόροι, επειδή η λιανική τιμή πώλησης έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

-την αύξηση του ειδικού τέλους που επιβάλλεται στη χρήση κινητής τηλεφωνίας, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν πως ο φόρος όπως σχεδιάστηκε επί Αλογοσκούφη δεν αποδίδει όσα θα ήθελαν.

-την επιβολή ειδικού τέλους κατανάλωσης και στη συνδρομητική τηλεόραση.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ,΄Η,
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ??
  Δεν υπάρχει ούτε ένας ΕΛΛΗΝΑΣ εισαγγελέας …..?

  Αν λοιπόν, έτσι έγιναν τα πράγματα και αυτός είναι ο σημερινός μας κυβερνήτης, γιατί παραπονούμαστε και αγανακτούμε που μας καταστρέφει και μας ξεπουλάει συνειδητά και ισχυρίζεται ότι εμείς του δώσαμε, με την ψήφος μας, το δικαίωμα και την δυνατότητα να μας διαλύσει, να μας αφανίσει , σαν κράτος και σαν έθνος?
  *Εμείς του δώσαμε ‘’δικαίωμα’’ να μας βγάλει τα σπίτια στον πλειστηριασμό, τα σπίτια αυτά, που δώσαμε και δίνουμε το αίμα μας για να ξεπληρώσουμε? *Εμείς συμφωνήσαμε να μας φορολογήσει με ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ? *Εμείς συμφωνήσαμε να υπογράψει ΝΕΟ μνημόνιο και μάλιστα αυξημένο πολλαπλά λόγω ανικανότητας ηλίθιας απόπειρας ‘’κουτσαβακισμού’’ στους Ευρωπαίους? *Εμείς συμφωνήσαμε να επιβάλει όλα αυτά τα γενοκτόνα μέτρα εθνικού ξεριζωμού? *Εμείς συμφωνήσαμε να φορολογήσει τη γή μας και τις ιδιοκτησίες μας, για να τα εγκαταλείψουμε, ώστε να τα πάρουν οι ξένοι ‘’για ένα κομμάτι ψωμί’’ και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε την επιστροφή των νέων στην επαρχία, που θα αποτελούσε σωτήρια λύση για ένα μεγάλο μέρος νέων ανέργων και ταυτόχρονα θα αυξάναμε την αγροτοπαραγωγή μας και το εθνικό μας εισόδημα?
  *ΟΛΑ αυτά και άλλα πολλά ακόμη ισχυρίζεται ο ‘’εν αγνοία του’’ πρωθυπουργός εις τρόπον ώστε να μας θεωρεί και ηλίθιους και ανθέλληνες. Συμφωνούμε ΟΛΟΙ ότι η συμπεριφορά του αυτή, τον χαρακτηρίζει σαν εθνοκτόνο, επικίνδυνο ανθέλληνα και πολιτικό ΑΠΑΤΕΩΝΑ ?
  Φαντάζεται κάποιος τι θα αφήσει πίσω του ο Τσίπρας?
  Ούτε τα ..Ψαρά δεν θα ‘’πλησιάζουν’’ στην καταστροφή από το νέο σουλτάνο της ηλιθιότητας και της προδοσίας.
  ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ πρίν διαλύσει και ξεπουλήσει τα πάντα, ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ και ΗΛΙΘΙΟΣ ‘’αριστερός’’ ψάλτης του καραμαλήτικου κατεστημένου. Αλήθεια τι ‘’ΚΕΡΔΟΣ’’ έχουν οι Αμερικάνοι, ή όποιο άλλοι που τον έκαναν πρωθυπουργό? Μήπως για να καταστρέψει την Ελλάδα ώστε να γίνουμε το κράτος μέλος της Ε.Ε που την διέλυσε?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.