ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πάμε μια βόλτα στις Βρυξέλλες;

Όχι, το κείμενο δεν γράφτηκε πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ των Βρυξελλών, όπως θα μπορούσε να εικάσει κάποιος βλέποντας τον τίτλο του.

Αντιθέτως, γράφτηκε όταν το πρώτο σοκ από τις ως άνω τρομοκρατικές επιθέσεις είχε περάσει και όταν άρχισαν, πλέον, σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, αλλά και social media, να εμφανίζονται και οι πρώτες προσπάθειες ανάλυσης και πρόβλεψης του μέλλοντος και της «επόμενης μέρας» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην βελγική πρωτεύουσα. Όταν, δηλαδή, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους αναλύσεις του τύπου «τίποτα δε θα είναι ίδιο στην Ευρώπη μετά απ’ αυτό».

Όταν δημοσιογράφοι, αναλυτές και δημοσιολογούντες άρχισαν να συνομολογούν ότι «ο φόβος της τρομοκρατίας θα επισκιάσει τα πάντα στην Ευρώπη» και χαρακτήρισαν το χτύπημα ως την «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης».

Όταν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες συνδέθηκαν με τα κλειστά σύνορα των χωρών της Ομάδας Βίζενγκραντ και η Ειδομένη άρχισε να αποκαλείται, στα social media, κλ-Ειδομένη.

Βεβαίως, τέτοιου τύπου αναλύσεις είναι οι εύλογες προβλέψεις και τα λογικά συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει κανείς, δοκιμάζοντας μία πρώτη αποτίμηση της φρίκης στην βελγική πρωτεύουσα. Πρόκειται, εξάλλου, για συμπεράσματα και προβλέψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν και μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, ενώ όσο περνά ο καιρός ο φόβος γενικώς αρχίζει να επηρεάζει το δημόσιο αίσθημα των ευρωπαϊκών κρατών.

Ωστόσο, πέραν των εύλογων συμπερασμάτων και προβλέψεων, υπάρχει και η πραγματικότητα: οι Βρυξέλλες και το Παρίσι, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είχαν το τελευταίο διάστημα «ασχημύνει», αφού πάνοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν σε όλο τον αστικό ιστό. Τα όσα συνέβησαν στο Μπατακλάν, αλλά και γενικότερα ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας, οδήγησαν σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας, ενώ αρκετές χώρες βρήκαν αφορμή για να υποστηρίξουν με μεγαλύτερη ένταση την «ανάγκη» να κλείσουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι πρόσφυγες να έρχονται στην Ευρώπη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, αν παρακολουθήσει κανείς το debate που διεξάγεται στο εσωτερικό κάθε ευρωπαϊκής χώρας για το θέμα, θα βρει στους «σκεπτικιστές» επιχειρήματα που συνδέουν τους πρόσφυγες με την ισλαμική τρομοκρατία. Κι ας έχει αποδειχθεί ότι όσοι ισλαμοφασίστες έχουν αιματοκυλήσει την Ευρώπη είναι Βέλγοι και Γάλλοι πολίτες…

Κοντολογίς: Τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν, οι ξενοφοβικές απόψεις διευρύνθηκαν, η Ευρώπη στο προσφυγικό δείχνει να χάνει την «ψυχή» της.

Κι όμως, η ισλαμική τρομοκρατία δεν σταματά. Πρώτον, διότι οι ισλαμοφασίστες δεν είναι πρόσφυγες, αλλά αυτοί που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φεύγουν από τη Συρία και να ρισκάρουν τις ζωές τους στα νερά του Αιγαίου ή να βουλιάζουν στις λάσπες του «καμπ» της Ειδομένης. Και, δεύτερον, επειδή η ισλαμική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται στη ρίζα της -δεν αντιμετωπίζεται με 10 παραπάνω αστυνομικούς γύρω από τον πύργο του Άιφελ ούτε με δύο παραπάνω ελέγχους στις αποσκευές στο Ζαβεντεμ. Αντιθέτως, τότε η τρομοκρατία θα έχει «νικήσει», ακόμη και χωρίς να βάλει άλλες βόμβες, αφού θα έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε μία ήπειρο του φόβου, που δε θα έχει καμία σχέση μ’ αυτό που κάποτε αποτελούσε το ευγενέστερο πολιτικό πείραμα της Ευρώπης.

Η Ευρώπη, μ’ άλλα λόγια, πρέπει να παραμείνει Ευρώπη. Ευρώπη της ελεύθερης κίνησης πολιτών, αγαθών και κεφαλαίων, Ευρώπη των κοινών ιδεωδών, του Διαφωτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευρώπη στην οποία πάντα θα μπορούσε να προτείνουμε στον/ην αγαπημένο-η μας: «Πάμε μια βόλτα στις Βρυξέλλες»;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.