ΥΓΕΙΑ

Έρευνα

Παιδί που δεν πίνει γάλα: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος

Τα παιδιά που δεν πίνουν γάλα δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου και κατά συνέπεια διαθέτουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα στο μέλλον.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 50 παιδιά που απέφευγαν να καταναλώνουν γάλα και διαπίστωσαν πως έως την ηλικία των εννέα ετών 16 από αυτά είχαν υποστεί τουλάχιστον 22 κατάγματα, κυρίως εξαιτίας πτώσεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η συχνότερη εντόπιση των καταγμάτων ήταν στο αντιβράχιο, ενώ η πλειονότητα των παιδιών που τραυματίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ήταν υπέρβαρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασική αιτία για την οποία έλαβαν χώρα τα κατάγματα ήταν ο συνδυασμός της παχυσαρκίας με τη χαμηλή οστική πυκνότητα εξαιτίας της έλλειψης ασβεστίου, οι ιδιότητες του οποίου ως προς την ενίσχυση των οστών είναι ευρέως γνωστές.

Τέλος, όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά απέφευγαν την κατανάλωση γάλακτος, αυτοί σχετίζονταν με την πρόκληση στομαχικών διαταραχών καθώς και δερματικών αλλεργιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν άρεσε η γεύση του γάλακτος στα παιδιά ή οι γονείς απλώς δεν το αγόραζαν.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση γάλακτος είναι μείζονος σημασίας και συνιστούν στους γονείς των παιδιών που αποφεύγουν το γάλα να συμβουλευτούν άμεσα τον παιδίατρό τους, προκειμένου να πληροφορηθούν για τις εναλλακτικές πηγές ασβεστίου με τις οποίες είναι απαραίτητο να εφοδιάσουν τα παιδιά τους. onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.