ΥΓΕΙΑ

Προειδοποίηση

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά

Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές εκδηλώνονται πολλές φορές αιφνιδίως, χωρίς να προηγηθεί κάποιο «προειδοποιητικό σημάδι».

Άλλοτε πάλι, εμφανίζονται συμπτώματα φαινομενικά αθώα, τα οποία δεν αναγνωρίζουμε σωστά.

Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι πρώιμες ενδείξεις που θα πρέπει να σας ωθήσουν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας.

1. Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του θώρακα
Το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται πάντα όπως στις ταινίες, δηλαδή με έναν οξύ πόνο να διαπερνά το στήθος και μια θεαματική πτώση στο πάτωμα. Πολλές φορές, το μοναδικό σύμπτωμα είναι το έντονο αίσθημα πίεσης στο θώρακα, με την ενόχληση να μοιάζει με το «πιάσιμο» από τη γυμναστική. Η ένδειξη αυτή είναι συχνά αρκετή για να διαγνωστεί ένα υποκείμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Ο πόνος δεν είναι πάντα διαπεραστικός, μπορεί να είναι ήπιος και να αντανακλά στον ώμο, το χέρι, τον αυχένα ή το σαγόνι. Ιδιαίτερα ανησυχητικές θεωρούνται οι ενοχλήσεις που εμφανίζονται κατά τη γυμναστική ή μετά την προπόνηση, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος.

2. Δύσπνοια
Εάν παρουσιάζετε δυσκολίες στην αναπνοή ακόμη και μετά από πολύ ήπια σωματική άσκηση (π.χ. όταν ανεβαίνετε σκάλες), καλό θα είναι να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Επίσης, οι δυσκολίες στην αναπνοή σε ύπτια θέση (ανάσκελα) μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή στη λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς. Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε στο γιατρό σας εάν οι ενοχλήσεις εμφανίστηκαν πρόσφατα, ώστε να αξιολογηθεί πληρέστερα η παρούσα κατάσταση της υγείας σας.

3. Συμπτώματα γρίπης
Η ναυτία, η κόπωση και ο κρύος ιδρώτας, συμπτώματα που εκδηλώνονται συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε μια γρίπη, μπορεί να υποδεικνύουν ανεπαρκή αιμάτωση της καρδιάς. Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Ένα παράδοξο σύμπτωμα καρδιοπάθειας που εκδηλώνουν κυρίως οι γυναίκες είναι οι στομαχικές ενοχλήσεις, όπως μια κρίση καούρας.

4. Ζαλάδα
Η ζαλάδα και η «θολούρα» μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχει απόφραξη σε αιμοφόρο αγγείο ή δυσλειτουργία σε βαλβίδα της καρδιάς, ιδιαίτερα εάν οι ενοχλήσεις συνοδεύονται από αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός παλμός).

5. Κόπωση ή υπνηλία
Αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν έντονη κόπωση περίπου μία εβδομάδα πριν το έμφραγμα. Η κόπωση στην περίπτωση αυτή συνοδεύεται συχνά από δυσκολίες στον ύπνο.

Μην ξεχνάτε: ασχέτως φύλου και ηλικίας, πρέπει πάντα να ελέγχετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και τη χοληστερόλη σας, ώστε να προχωρήσετε έγκαιρα στις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις ή να λάβετε τη θεραπεία που χρειάζεται.

Πηγή: prevention.com, onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.