ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λόγω προσφυγικών ροών

Ποια νησιά θα εξαιρεθούν από το δεύτερο κύμα αυξήσεων του ΦΠΑ

Στην εξαίρεση τεσσάρων νησιών από το δεύτερο κύμα αυξήσεων του ΦΠΑ προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
lesvos

Στα νησιά αυτά εντοπίζεται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους πρόσφυγες που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος από το δεύτερο κύμα αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες. Με βάση τη νομοθεσία οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνει την 1η Ιουλίου 2016. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών με την άφιξη τους στην Αθήνα η οποία προσδιορίζεται στις 2 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 23%.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου οι συντελεστές στα περισσότερα νησιά της χώρας εκτός των τεσσάρων προαναφερόμενων οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν:

• Στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση - catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 6,9%.

• Στο 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν κατά 3,6%.

• Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.