ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Για πρόοδο μιλούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Ποιες ανατροπές σχεδιάζονται σε φόρους, συντάξεις - Οι δανειστές έφυγαν… ο «λογαριασμός» έρχεται

Ναι μεν οι δανειστές έφυγαν, φρόντισαν όμως -έστω και μέσω «κύκλων» τους- να ξεκαθαρίσουν ότι η παραμονή τους στην χώρα μας ήταν… «παραγωγική»: Τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες μιλούν για πρόοδο… αλλά όπως όλα δείχνουν «τα χειρότερα έρχονται» για φορολογούμενους και ασφαλισμένους.. κατά την ρήση Αλεξιάδη.
sintaxeis

του Βαγγέλη Δουράκη

Η διαπραγμάτευση … «διεκόπη» μετά την αναχώρηση της αποστολής από την Αθήνα, αλλά όπως διαρρέουν κύκλοι και των δύο πλευρών βρίσκεται σε καλό δρόμο: Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κοντοζυγώνει η ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν το… «μάρμαρο».

Η … τελευταία «βόμβα» που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με το ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται το σενάριο της επιβολής ενιαίας κλίμακας, στην οποία θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια.

Με βάση τη νέα πρόταση, ένας εργαζόμενος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες και 15.000 εισόδημα από μπλοκάκι, δηλαδή συνολικό εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που είχε πληρώσει πέρυσι για το ίδιο εισόδημα, ανέρχονταν σε 7.700 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες περί αλλαγών και στην έκτακτη εισφορά.

Όπως και να έχει οι επικεφαλής των θεσμών αποχώρησαν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου με τις διαβουλεύσεις να ξεκινούν ουσιαστικά στις 4 του μηνός. Έως τότε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 11 Απριλίου ούτως ώστε αυτή να τεθεί επί τάπητος στο Euroworking Group.

Στις 15-17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, οπότε και υπολογίζεται να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας με τους θεσμούς θα πρέπει να θεωρείται η 22η Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Μεγάλα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση εξακολουθούν να είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα δάνεια».

Από την πλευρά της Κομισιόν, πάντως, επισημαίνεται ότι ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, αλλά στις βασικές πτυχές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτά θα πρέπει να αποδειχτούν στην πράξη. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν άλλωστε για συμφωνία πριν τις 25 Μαρτίου δεν έχουν ευοδωθεί και τώρα το ορόσημο μεταφέρεται για τον Απρίλιο με προσδοκία όπως έχει πει προ καιρού ο πρωθυπουργός στο Ορθόδοξο Πάσχα «να κάνουμε ανάσταση».

Το σίγουρο είναι ότι προς ώρας και με το μεγάλο μέτωπο του προσφυγικού ανοικτό, η οικονομία θα πρέπει να περιμένει για τις ανάσες ρευστότητας που θα προσφέρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και τα «δώρα» που συνεπάγεται (επαναφορά του waiver κ.τλ.).

Από ανθρώπους που παρακολουθούν τις εξελίξεις διαμηνύεται ότι θα γίνει το παν ώστε η χώρα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο, δεδομένων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την διαχείριση του προσφυγικού αλλά και της νέας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τα τελευταία 24ωρα και υπό το βάρος των πολλαπλών εμπλοκών ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση αναδεικνύεται ως το «βασικό κλειδί». Διόλου τυχαία ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στις Βρυξέλλες παράλληλα με το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο απ' όσα προβλέπει η συμφωνία, έσπευσε να συμπληρώσει ότι σύντομα κάποιοι θα κληθούν να δηλώσουν αν έχουν επιχειρήματα για τις θέσεις τους ή εάν επιδιώκουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα.

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγη ώρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών εξαπέλυσε δια κύκλων του οξεία επίθεση στο ταμείο για την στάση του στην διαπραγμάτευση.

Πέρα από το φορολογικό και το ασφαλιστικό τα υπόλοιπα «μέτωπα» προσδιορίζονται ως εξής:

* Δημοσιονομικό:  Νέοι έμμεσοι φόροι έχουν πέσει στο τραπέζι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι δανειστές φέρονται να αμφισβητούν τα νούμερα από τα μέτρα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι και γι' αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπό εξέταση βρίσκεται η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές (αντιδρούν οι θεσμοί) και η αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

* «Κόκκινα» δάνεια: Είναι το σημείο που η απόσταση μοιάζει πραγματικά χαώδης. Οι ελληνικές προτάσεις έχουν βρει τοίχο και ασκείται πίεση για πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων με εξαίρεση μόνο κάποια δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου).

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση με την οποία κατέβηκε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο Γιώργος Σταθάκης το περασμένο Σάββατο, περιελάμβανε εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Δηλαδή να προστατεύονται από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΣΥΓΚΡΙΝΑΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΗΡΜΟΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ !!!!!!!
  =========================
  Κόστισαν στο λαό, επί πλέον από φόρους ,4 Δις ευρώ και ΕΡΡΙΞΑΝ το έλλειμμα κατά 40% ή, κατά 6% του ΑΕΠ, ήτοι από 15% σε 9% σε ένα χρόνο.
  Παρουσιάζει ο Ν Βράχος
  Πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων
  ————————————————–
  Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2010, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Α. Παπανδρέου βρισκόταν στο Νταβός της Ελβετίας για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στη διάρκεια του δέχτηκε έντονες πιέσεις από ξένους ηγέτες για άμεση λήψη μέτρων. Λίγο μετά την επιστροφή του από το Νταβός, στις 9 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τον δημόσιο τομέα που περιλάμβαναν πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων 10%, περικοπές υπερωριών και οδοιπορικών.
  Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και μία πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις
  Δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων
  —————————————————-
  Στο επόμενο διάστημα άρχισε να αναφέρεται έντονα το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Για την αποφυγή του ενδεχομένου η κυβέρνηση έλαβε στις 3 Μαρτίου 2010 νέα σκληρά μέτρα. Τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν:
  • Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
  • Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
  • Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
  • Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%
  • Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
  • Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
  • Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
  • Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.
  *Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις και έγιναν μεγάλες απεργίες και πορείες στις 5 και 11 Μαρτίου.
  **Τότε γέμισαν οι πλατείες, τότε τον κατηγορήσανε δοσίλογο, προδότη κ.α.
  **Τότε η ΝΔ, ο Σύριζα και κάποια λαμόγια στελέχη του ΠΑΣΟΚ έριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου.
  **Τότε εμφανίστηκε το Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3, εμφανίστηκαν τα 18 δις αντισταθμιστικά του Σαμαρά, κ.α. πολλά.
  **Από τότε έπεσε ο Γιώργος, βγήκε ο Παπαδήμος, βγήκε ο Σαμαράς με τη κομπανία του και από τότε έχουν παρθεί 14 δις επιπλέον μέτρα.
  Δεν έχει σκάσει μύτη..Δεν έχει συμβεί τίποτα. Ούτε «πλατείες», ούτε προδότες, ούτε δοσίλογοι.
  *Από τότε οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, τα μεγάλα κανάλια ξανάρχισαν να παίρνουν τα δάνεια που δεν έδινε ο Παπανδρέου (Φυσικά…αφού ο γιος μεγαλοεκδότη είναι Βουλευτής με τη ΝΔ) και όλα μελί γάλα.
  *Σήμερα , οι κακοί διαχειριστές και ομογάλακτοι ‘’αντιμνημονιακοι’’ ΚΑΠΟΤΕ!!!
  Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας, έρριξαν την Ελλάδα στο λάκκο και τους Έλληνας στη φτώχεια και στην πραγματική απόγνωση.

  *Τελικά ΠΟΣΑ δις επί πλέον, θα ‘’πληρώσουμε’’ τις προδοτικές κορώνες του Τσίπρα και του καΜένου?
  *Πόσα θα είχαμε γλυτώσει αφού ο Παπανδρέου, θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα στις αγορές από το 2012?
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ,
  το πρόβλημα όλων ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.. Ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα λαμόγια,,, Βουλευτές, δημοσιογράφοι και τα λοιπά κατεστημένα, σήμερα όλοι ζούμε στη ΣΚΙΑ του ΕΝΦΙΑ και των κινητών νεκροφόρων των 60ρηκων αεροπλάνων του καΜένου των 500 εκατ. Ευρώ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.