ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες ισορροπίες

Πίεση από δεξιά στη ΝΔ, μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες

Νέες ισορροπίες μετά την ενίσχυση των φωνών που ζητούν δυναμική απάντηση στους τρομοκράτες του ISIS ή όσων σπέρνουν το ρατσισμό στην ελληνική κοινωνία αναζητά ήδη η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά το χθεσινό μακελειό στις Βρυξέλλες.

Στη Συγγρού θεωρούν ότι το χθεσινό κτύπημα μπορεί να είναι και η χαριστική βολή σε μία, ούτως ή άλλως, δύσκολα εφαρμόσιμη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καθώς εκτιμάται ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα οδηγήσουν σε «κλείσιμο», ουσιαστικό ή πρακτικό, των ευρωπαϊκών συνόρων προς τους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις στην Ελλάδα θα ενταθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ήδη από χθες οι φωνές μισαλλοδοξίας και στην Ελλάδα εντάθηκαν ενώ ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης μοιάζει να τις υιοθετεί.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν ήταν λίγα τα στελέχη που ζήτησαν, δημοσίως, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο Ισλαμικό Κράτος, εννοώντας ευθέως ένα στρατιωτικό πλήγμα προς τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι υπό την πίεση της συγκυρίας, οι μετριοπαθείς φωνές στην κεντροδεξιά θα έχουν πολύ λιγότερο χώρο ή πάντως θα δυσκολευτούν να
ακουστούν.

Για τον κ. Μητσοτάκη, το χθεσινό κτύπημα οδηγεί, εκ των πραγμάτων, και σε αναπροσαρμογή της τακτικής του. Άλλωστε, έχει ούτως ή άλλως να ανησυχεί για τις ζυμώσεις συγκρότησης ενός κόμματος στα δεξιά του (Μπαλτάκος, Καρατζαφέρης, Νικολόπουλος) που θα έχει, de facto, και ξενοφοβικά χαρακτηριστικά ενώ και στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν αποκλείεται να ακουστούν αιχμηρές απόψεις. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συνεπώς θα πρέπει, χωρίς να ακυρώσει το μετριοπαθές προφίλ του, να σηκώσει τους τόνους για το ζήτημα της τρομοκρατίας (σ.σ. ενδεικτική η χθεσινή δημόσια δήλωσή του) προκειμένου να
περιορίσει τις όποιες διαρροές προς τα δεξιά του και να διασφαλίσει έτσι την εκλογική βάση στην οποία επενδύει για την επικράτηση, όταν γίνουν εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.