ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt

Πιο κοντά από ποτέ Μέρκελ και Τσίπρας

Άνοιξη στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Μέχρι πριν λίγο καιρό η Α. Μέρκελ ήταν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα. Όμως η προσφυγική κρίση έφερε κοντά Γερμανία και Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt.

“Go back, Mrs. Merkel”, φώναζε προεκλογικά Αλέξης Τσίπρας υπό τις επευφημίες των οπαδών του. Λόγω της προσφυγικής κρίσης όμως το κλίμα έχει αλλάξει, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Αλλαγή στάσης διαπιστώνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι η καγκελάριος έχει «μυστικό» σχέδιο για την «υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης». Όσον αφορά ωστόσο την προσφυγική της Α. Μέρκελ ο Γ. Βαρουφάκης μόνο καλά λόγια έχει να πει: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τέτοιο μήνυμα ανθρωπιάς από έναν πολιτικό αντίπαλο». Και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι η Α. Μέρκελ «διέσωσε την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια», χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία «φωνή της λογικής».

Η επαναπροσέγγιση Γερμανίας-Ελλάδας είναι αμοιβαία. Μετά από έξι χρόνια αντιπαράθεσης με αφορμή την οικονομική κρίση Βερολίνο και Αθήνα ανακαλύπτουν τα κοινά τους συμφέροντα. Ακόμα και ο αυστηρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνει μια «τρομακτική απουσία αλληλεγγύης» των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας και διακρίνει περιθώρια χαλάρωσης στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στους στόχους του προϋπολογισμού λόγω της «δύσκολης κατάστασης».

Αλληλένδετα ελληνική κρίση και προσφυγικό

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερολίνο θεωρούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό δύο απολύτως διακριτά ζητήματα. Στο μεταξύ όμως είναι σαφές σε πολλούς ότι τα ζητήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι το Βερολίνο θα του δώσει περιθώρια στην εφαρμογή του συνταξιοδοτικού και της λιτότητας. Στο ενδεχόμενο αυτό συνηγορεί ότι η καγκελάριος δεν επιθυμεί παράλληλα στη δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό στη Γερμανία και ένα πιθανό Brexit να έχει να αντιμετωπίσει και μια αναζωπύρωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτάται από την Α. Μέρκελ όσο ποτέ άλλοτε. Οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και τον Πειραιά δείχνουν την αδυναμία κυβέρνησης και δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Το κλείσιμο των συνόρων και η δημόσια συζήτηση για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν δείχνουν πόσο απομονωμένη είναι πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση. Στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ποτέ πολλούς φίλους. Με την πολιτική της προώθησης προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη έχασε και τους λίγους υποστηρικτές που του είχαν απομείνει. Συνεπώς, η στήριξη από την Α. Μέρκελ είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ευπρόσδεκτη. Στα μάτια πολλών Ελλήνων η γερμανίδα καγκελάριος μετατράπηκε από ψυχρή «θηριοδαμάστρια» σε υποστηρικτή της χώρας τους.

Συνεχής επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

Η στροφή του Α. Τσίπρα έναντι της Α. Μέρκελ είναι παραπάνω από εμφανής. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τους τότε κυβερνητικούς πολιτικούς ως «Μερκελιστές» και τώρα έγινε ο ίδιος ένας από αυτούς. Σύμφωνα με πρωθυπουργικούς κύκλους, ο Α. Τσίπρας «επικοινωνεί συχνά με την καγκελάριο». Από την πλευρά της Α. Μέρκελ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας» με τον Α. Τσίπρα. Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο Α. Τσίπρας υπερασπίστηκε μάλιστα την κριτική στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου χαρακτηρίζοντάς την «άδικη». Παράλληλα φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία μέχρι πριν από ένα χρόνο παρουσίαζε τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ως διοικητή στρατοπέδου συγκέντρωσης που θέλει να κάνει από τους Έλληνες «σαπούνια», χαρακτήριζε την καγκελάριο ως «φύλακα άγγελο των προσφύγων», παρατηρεί η Handelsblatt.

Deutsche Welle

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΜΝΗΜΩΝ 12:52 31/03/2016

    Αλέξη, στο χωριό μου λένε για κάτι τέτοιες συμπεριφορές:[[ ΓΑΜΩ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΣΟΥ ΡΕΕΕΕ…!]]

    ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!

    «go back madam Merkel»

    Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
    Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

  2. ΝΜan. 12:49 31/03/2016

    ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ… ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΟΡΑΣ?

    Το ‘’κουρολάγνειον ’’ σωσίβιο της διαπλοκής στον Αλέξη, από τον ‘’διυλίζοντα’’ τον κώνωπα Νίκο τον… σύγχρονο ‘’αυριανιστόγαμπρο’’ παρουσιάζει όλο και πιο ξεκάθαρα, πόσο εύκολα ο αυριανισμός αναγεννιέται μέσα από την ..κοπριά των χοίρων του.
    Ο Αλέξης έχει ΗΔΗ ‘’delete’’ από την διεθνή αλλά και την ντόπια διαπλοκή. Λίγες υπογραφές της ‘’νεκρόσιμης ακολουθίας’’ και της καθολικής παράδοσης και υποταγής απομένουν και ο επιτάφιος θρήνος των συνταξιούχων, των νέων, των αδύναμων ακούγεται κάθε μέρα πιο κοντά και πιο σπαρακτικός , ενημερώνοντας τους ζωντανούς νεκρούς που απομένουν πως το τέλος έφτασε.

    Ο πολιτικός βίος του Αλέξη πλησιάζει στο τέλος του. Ήδη οι ευρωπαίοι τον ‘’βλέπουν’’ με άλλο μάτι και άλλοι τον αποκαλούν ‘’ΗΛΙΘΙΟ’’ κατά πρόσωπο και άλλοι τον βλέπουν και κρυφογελάνε όταν δεν μιλάει και ‘’σκάνε’’ στα γέλια, όταν ο Αλέξης μιλάει ‘’σοβαρά’’ και φυσικά ακαταλαβίστικα για όσους τον ακούνε εξ ανάγκης, γνωρίζοντας ότι η τελευταία του λέξη είναι: ‘’Μανδάμ Μέρκελ money ‘’.
    Πόσο καιρό ακόμα άραγε θα αυτοξευτιλίζεται στα μάτια ΟΛΟΥ του κόσμου προσποιούμενος τον ‘’πρωθυπουργό’’ και πόσο καιρό θα κάνει πως δεν καταλαβαίνει και ότι δεν ψιχαλίζει ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στο εξωτερικό, απλά τον φτύνουν ‘’αξιοπρόσεκτα’’ ?

    Πόσο φιλότιμο και πόση αντοχή μπορεί να έχει όταν ΟΛΟΙ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί το πόσο μυθοπλάστης, φαντασιόπληκτος, ψεύτης και ανίκανος ‘’χαρταετός’’ απεδείχθη?
    *Εξαπάτησε το λαό ο Αλέξης, και ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την ψήφο και την πολυθρόνα.
    *Διέλυσε την Ελλάδα ο Αλέξης, για να κάνει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πάκη, της Βουλής τη Ζωή και υπουργό άμυνας τον καΜένο εντελώς, και ετοιμάστηκε να ψηφίσει το νόμο για ’’χάρη’’ στους τρομοκράτες ώστε να βγούν και τα παράνομα τέκνα των συνεργατών μας?

    *ισοπέδωσε κάθε προοδευτική ιδεολογική διαφορά και ‘’ταύτισε’’ τους αγώνες της εθνικής αντίστασης να μοιάζουν με αναρχικές καταλήψεις και καταστροφές των γνωστών-αγνώστων κουκουλοφόρων.

    ‘Ένα είναι σίγουρο.
    ==================
    Αντίστροφη μέτρηση άρχισε και η κλεψύδρα της διαπλοκής, της συκοφαντίας, τους ψεύδους, της παρανομίας και της προδοσίας αδειάζει. Σίγουρα οι μέχρι τώρα ‘’προστάτες’’ έχουν απογοητευθεί μπροστά στην ΚΑΘΟΛΙΚΗ αντίδραση του απειλούμενου ξεπουλήματος και την ανικανότητα των χειρισμών στην Ευρώπη αλλά κυρίως, τον συνεχή λεκτικό ‘’μεταβολισμό’’ και την κακοποίηση της αλήθειας και της ηθικής. Το κράτος μετεβλήθη σε χώρο ‘’βολέματος’’ των φίλων και των συγγενών με τρόπο αδίστακτο και ηθικά και πολιτικά διαβλητό και ανέντιμο.

    *Το πολιτικό τέλος της κλίκας Τσίπρα και η πλησιάζει και η εγκατάλειψη και αποκαθήλωση αποτελούν την μοναδική επόμενη πράξη του δράματος που ζούμε.
    Το ‘’αίμα’’ Παπακωνσταντίνου για…120.000 ευρώ ζητά αποκατάσταση, ‘’κάθαρση’’ και εκδίκηση για όλους τους συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς, που σήμερα προβαίνουν σε πλήρη αφανισμό της περιουσίας του δημοσίου, αλλά και των αδύναμων και φτωχών Ελλήνων.
    [[Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ

    *Πριν μεταλλαχθεί σε θλιμμένο εφαρμοστή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας σπουδαίος επαναστάτης, τέτοιος που έμοιαζε έτοιμος να συντρίψει τον καπιταλισμό ανά τον πλανήτη.

    *Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
    Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15 στα 2,557 δις.

    *Τρέμουν στην ιδέα του ειδικού δικαστηρίου που τόσο ΑΝΑΝΔΡΑ και πρόστυχα ‘’έστησαν’’ μαζί με του προδότες Σαμαρά και Βενιζέλος, εις βάρος του ΕΝΤΙΜΟΥ Γ. Παπακωνσταντίνου. Τρέμουν που θα τους εξωπετάξει ο λαός με το ανεξίτηλο στίγμα του πουλημένου πρακτοράκου του κάθε ..Σόρος .

    *Τρίζουν τα κόκκαλα των αριστερών πατριωτών που έπεσαν στη μάχη προασπίζοντας ιερά και όσια. Νιώθουν την προδοσία σαν..πίσσα!
    ————————————————-
    Έχει ο καιρός γυρίσματα…
    ΥΓ.
    Θα δώσει ο Αλέξης, τα ονόματα των μεγαλοφοροφυγάδων με τη δεκάχρονη περίοδο ‘’χάριτος’’ για να μάθει και ο ΛΑΟΣ πόσο ‘’του στοίχισε’’ ο Αλέξης, αλλά και να μάθουμε όλοι, το μέγεθος της ανέντιμης διαπλοκής με ονοματεπώνυμο?

    Τι άλλο περιμένει ο λαός, αφού ως έσχατο μέσο σωτηρίας, αποδεικνύεται κάθε μέρα, η αυτοπροστασία του?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.