ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο … «φθηνό χρήμα»

Που «μπλοκάρει» η διαπραγμάτευση

Αν και οι εμπλεκόμενοι με τη διαπραγμάτευση (ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) φρόντισαν να μιλήσουν για «πρόοδο», η συμφωνία .. απέχει ακόμη. Η Αθήνα όμως βιάζεται γιατί θέλει ως «λάφυρο» το «φθηνό χρήμα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
diapragmateusi

του Βαγγέλη Δουράκη

Σε «τεντωμένο σχοινί» θα βαδίζει η Αθήνα τις επόμενες ημέρες: Μέσα από «ζυμώσεις» και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τα μέτωπα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, η Κυβέρνηση «ποντάρει» στο να «γεφυρωθούν» οι διαφορές με την Ευρωζώνη στα δύο κεντρικά ζητήματα, τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό έως την επιστροφή της αποστολής των θεσμών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο αισιοδοξεί να κλείσει την διαπραγμάτευση μέχρι το … Ελληνικό Πάσχα, ανοίγοντας έτσι και τον δρόμο των ελληνικών τραπεζών προς το … φθηνό χρήμα!

Στην Τράπεζα της Ελλάδος η αισιοδοξία αυτή που εκφράζεται από στελέχη εμπλεκόμενα στην διαπραγμάτευση, βάζει στο τραπέζι ως σοβαρό ενδεχόμενο την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών και πάλι σε περιβάλλον «φθηνής» χρηματοδότησης με την παραχώρηση από πλευράς ΕΚΤ της κατ' εξαίρεση αποδοχής των χαμηλής αξιολόγησης ελληνικών κρατικών τίτλων ως εγγύηση (waiver) για την χρηματοδότησή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στελέχη αυτά «χωρίς να βάζουν στοίχημα», εν τούτοις εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα ότι η ημερομηνία επαναφοράς του waiver, δηλαδή της φθηνής χρηματοδότησης των τραπεζών, «δεν θα είναι έκπληξη αν έρθει το Πάσχα ή λίγες ημέρες μετά».

Το περιβόητο «waiver»,  που έχει «κοπεί» από τον Φεβρουάριο του 2015, δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση των τραπεζών με τα κανονικά επιτόκια (δηλαδή μηδενικά) της ΕΚΤ με την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών τίτλων ως εγγύηση.

Κάτι τέτοιο όπως είναι φανερό θα δημιουργούσε αφ' ενός ένα εξαιρετικά φθηνό εργαλείο χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες (με θετικές συνέπειες στους ισολογισμούς και το ενεργητικό τους), αφ' εταίρου θα βελτίωνε το κλίμα στην οικονομία και τις αγορές ενισχύοντας τις προσδοκίες για επιστροφή στην χαμένη «κανονικότητα».

Αναμφισβήτητη προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό είναι μία απόφαση του Eurogroup μέσα στον Απρίλιο ότι το Πρόγραμμα είναι «on track».

Μία αξιολόγηση του προγράμματος που θα λέει ότι είναι «σε τροχιά» θα ισοδυναμεί με την έναρξη της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου, γεγονός που με την σειρά του βέβαια προϋποθέτει ότι θα έχουν ξεμπλοκάρει τα δύο κεντρικά ζητήματα: το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της και ειδικά ο Μάριο Ντράγκι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονική χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος την απόφαση του Eurogroup ότι το πρόγραμμα είναι «σε τροχιά».

Οι ισορροπίες όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστες και ο δρόμος «στρωμένος με αγκάθια»: Πέραν των διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και "θεσμών”, υπάρχουν οι επίμονες πλέον διαφορές μεταξύ του ευρωπαϊκού σκέλους των «Θεσμών» και του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στις διαφορές Ευρωζώνης και ΔΝΤ αυτές παραμένουν και αποκρυσταλλώνονται στο πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 το οποίο θα πρέπει να κλείσει με μέτρα σε ασφαλιστικό/φορολογικό ή με επιπλέον ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει μία απόκλιση περί το 1,5% του ΑΕΠ μεταξύ των δύο πλευρών ειδικά για το ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ προς το παρόν να «συμβιβάζεται» συζητώντας με την Αθήνα μόνο για το ύψος των μέτρων που δέχεται η ΕΕ (1% του ΑΕΠ νέα μέτρα)...

Δεδομένης της άσχημης πολιτικής (προσφυγικό) και οικονομικής (κρίση χρέους – ύφεση) συγκυρίας στην Ε.Ε. οι «πολιτικοί» προϊστάμενοι του ευρωπαϊκού σκέλους των "Θεσμών” θέλουν πάση θυσία η υπόθεση της Ελλάδας να έχει κλείσει αποκλείοντας την απειλή νέου «ατυχήματος» τον Ιούλιο όταν είναι να αποπληρωθούν 2,3 δισ. ευρω στην ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ παραμένει όμως ανελαστικό στην θέση του .Αναζητείται πλέον μια «φόρμουλα» και κάποιοι στρέφονται σε ένα «τέχνασμα» που είχε αξιοποιηθεί και κατά το παρελθόν σε διαπραγματεύσεις (Νοέμβριος του 2012, Μάρτιος του 2014): με μία κατ' αρχήν συμφωνία σε ένα πρόγραμμα στο οποίο να «τέμνονται» οι απαιτήσεις των τριών, δηλαδή κυβέρνησης, ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών και ΔΝΤ.

Το σημείο αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να είναι άλλο από τις προτάσεις της Ευρωζώνης (δημοσιονομικό κενό 2,5-3,5% του ΑΕΠ) στις οποίες θα πρέπει να προσεγγίσει η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι η βάση μίας κατ' αρχήν συμφωνίας ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί ότι το πρόγραμμα είναι στην «σωστή κατεύθυνση» («on track») .

Το επιπλέον κομμάτι, αυτό της διαφοράς με το ΔΝΤ, θα μετακινηθεί για συζήτηση σε δεύτερη φάση και με την δέσμευση των τριών πλευρών πως θα αναζητηθεί κοινή συμφωνία (όπως τo 2012, 2014...).

Στην λογική αυτή εντάσσεται «ενισχυτικά» η επίσημη έναρξη της συζήτησης για τον χρέος στα μέσα Απριλίου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Το παράδοξο είναι ότι προς το παρόν δεν έχει δηλωθεί στην Σύνοδο του ΔΝΤ η συμμετοχή του έλληνα Υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. (Η μόνη συμμετοχή παραμένει εκείνη του υποδιοικητή της ΤτΕ Γ. Μουρμούρα).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.