ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα-Αβραμόπουλου στο Μαξίμου

Προσφυγικό: Προβληματισμός για την συμφωνία στην κυβέρνηση

Mε τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα.
tsiprasavramopoulos

Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, μία μόλις ημέρα μετά την εφαρμογή της. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους, την οποία θα εκφράσει ο πρωθυπουργός στον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής άρχισε να εφαρμόζεται από χθες, ωστόσο τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά –κι αυτό παρά την θετική αποτίμηση του πρωθυπουργού για τα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης
Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει την συμφωνία «θετική, δεδομένων των συσχετισμών και των δυσμενών συνθηκών» κατά την εισήγησή του το περασμένο Σάββατο σε διεθνές συνέδριο. Όμως, πριν καν ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή της, η συμφωνία παραμένει στον αέρα.

Αύξηση προσφυγικών ροών

Βεβαίως, ώσπου να έρθουν στην Ελλάδα οι 2.000 ειδικοί και να λειτουργήσει το «σύστημα» επανεισδοχής και μετεγκατάστασης, μένουν ακόμη ορισμένα 24ωρα. Ωστόσο, στην κυβέρνηση η ανησυχία εντείνεται, αφού από η Τουρκία δείχνει να υπονομεύει τη συμφωνία «αφήνοντας» μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να περνούν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, χθες, έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 900 πρόσφυγες και μετανάστες, ήτοι αρκετά περισσότεροι απ’ όσους έφταναν τις προηγούμενες ημέρες.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το κατά πόσον η συμφωνία θα λειτουργήσει, αλλά και το αν θα είναι αρκετή προκειμένου αν ανασχέσει το κύμα προσφυγικών ροών, είναι δύσκολο να απαντηθεί θετικά. Πάντως, στο Μαξίμου δίνουν σημασία στο δεύτερο σκέλος της συμφωνίας: στη μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Αττική και στο «άδειασμα» των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση και ο στρατός δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να δημιουργούνται
καθημερινά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, ενώ έκδηλη παραμένει η ανησυχία πως αν οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν με την ίδια ένταση, τότε πολύ σύντομα όλοι οι χώροι φιλοξενίας θα είναι ξανά γεμάτοι.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλά θέματα ανοιχτά για να συζητήσει με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που θα περάσει σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου –συν ένα ακόμη σημαντικό θέμα: τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα απορροφήσει όσα κοινοτικά κονδύλια διατίθενται για την διαχείριση του προσφυγικού…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.