ΚΟΣΜΟΣ

Για το σκάνδαλο Petrobras

Προσήχθη ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερεύνησε  την κατοικία του πρώην προέδρου (2003-2010) Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο Σάο Πάολο και τον προσήγαγε για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς Petrobras, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα.

"Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) πραγματοποιεί έρευνες στην κατοικία του, στο Ινστιτούτο Λούλα και στις κατοικίες πολλών συνεργατών του και μελών της οικογένειάς του", δήλωσε ο Χοσέ Κρισπινιάνο, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λούλα προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση.

Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής "εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.

"Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα (απάτης) Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια", αναφέρει η εισαγγελία.

"Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων", προσθέτει η εισαγγελία.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως "σχεδόν 200 αστυνομικοί και 30 επιθεωρητές φόρων εκτελούν 44 δικαστικά εντάλματα, από τα οποία 33 εντάλματα έρευνας και 11 εντάλματα προσαγωγών για ανάκριση στα κρατίδια του Ρίο ντε Ζανέιρο, του Σάο Πάολο και της Μπαχία".

Αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας εντάσσεται στην τεράστια επιχείρηση "Γρήγορο πλύσιμο" που ξεκίνησε το 2014 προκειμένου να διερευνηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στο εσωτερικό της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras το οποίο κόστισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.