ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διαιρεμένη η Ευρώπη»

Ρ. Σβίγκου: Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την ακροδεξιά

"Χρειάζεται ψυχραιμία, αποτίμηση και συντονισμός καλύτερος από εδώ και πέρα των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μια σειρά ζητημάτων με μονομερείς ενέργειες ή με μια εικόνα μιας επίπλαστης ασφάλειας η οποία βλέπουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη αποδομείται", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η κ. Σβίγκου είπε ότι η Ευρώπη είναι διαιρεμένη ανάμεσα στις δυνάμεις που προσβλέπουν σε μια Ευρώπη φρούριο, εθνικών περιχαρακώσεων, "σε μια Ευρώπη που θέλει να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες και να μεταφέρει το «πρόβλημα» στον γείτονα", και στις δυνάμεις που πιστεύουν ότι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες ως προς το προσφυγικό και επισήμανε ότι "ήδη η Ευρώπη έχει ολιγωρήσει ως προς αυτό".

"Αν υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, αυτός δεν προέρχεται από, το προσφυγικό, αλλά προέρχεται από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού", υπογράμμισε, και πρόσθεσε: "Από το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη από αύριο και το προσφυγικό αλλά και την τρομοκρατία, θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της".

Επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού, προσθέτοντας ότι ήδη ακούγονται τέτοιες ακροδεξιές φωνές σε ευρωπαϊκά κράτη. Είπε ότι "ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες οι οποίοι εκδιώκονται από τις πατρίδες τους από τον ISIS και από τους φονταμενταλιστές που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις". Υπενθύμισε ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι ανέφερε χτες ότι αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με το να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, όταν ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. "Είναι Ευρωπαίοι πολίτες αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί ως εγκέφαλοι και ως δράστες των επιθέσεων", είπε.

Επίσης η κ. Σβίγκου τόνισε ότι "θα πρέπει βέβαια να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην βρουν κάποιες χώρες ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις εντός ευρωπαϊκών χωρών το άλλοθι και να παρακωλύσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετεγκατάσταση με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Παράλληλα, στηλίτευσε ως απλοϊκά τα σχήματα ανάλυσης της λογικής "κλείνω τα σύνορα, άρα επιλύω το ζήτημα της τρομοκρατίας και την κρατάω έξω από τα σύνορά μου" ή ότι μόνο με την καταστολή μπορούμε να το επιλύσουμε, για να σημειώσει ότι αυτά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους Ευρωπαίους πολίτες", είπε και τόνισε ότι "θα πρέπει να δούμε πολύ βαθιά αυτό το φαινόμενο, να δούμε τα αίτια πίσω από την έξαρσή του, να δούμε τι παρακινεί έναν Βέλγο ή έναν Γάλλο πολίτη τρίτης γενιάς να στρατολογηθεί από τον ISIS και να να δολοφονήσει αθώους πολίτες..".

"Πρέπει όλα αυτά λοιπόν, να κάτσουμε να τα συζητήσουμε σοβαρά και θα πρέπει η Ευρώπη να σταθεί ενωμένη. Η εθνικιστική αναδίπλωση όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα θέματα αυτά, αλλά θα τα τροφοδοτήσει" κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.