ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Αθήνα περνά στην επίθεση

Σε… τοίχο η διαπραγμάτευση - Το ΔΝΤ και ο … «έμπορος της Βενετίας»

Λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών και το «θερμόμετρο» χτυπάει «κόκκινο»: Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει το «σχοινί», καθώς μέχρι τώρα οι προτάσεις της βρίσκουν στον … τοίχο (κυρίως) του ΔΝΤ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον και για «διαζύγιο».

του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ελλάδα ανοιχτά πια μιλά για αλλοπρόσαλλη στάση του Ταμείου, στάση που όπως λένε στην Αθήνα έχει μπερδέψει ακόμη και τις Βρυξέλλες! Πηγές μάλιστα της ελληνικής πλευράς υπογραμμίζουν ότι το ΔΝΤ έχει φτάσει σε σημείο που ούτε το ίδιο «γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει».

Το Ταμείο «δεν ξέρει τι θέλει, έχει φοβερές, τρομακτικές ιδεολογικές εμμονές», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Αναφέρθηκε σε ανακρίβειες του Ταμείου λέγοντας πως τα νούμερα που βάζει στο τραπέζι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί βασίζονται σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, (όταν η Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκτιμά πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% για το 2015).

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης έκανε σαφές ότι το ΔΝΤ «καθυστέρησε κατά 15 μέρες την επάνοδο των Θεσμών στην Ελλάδα» και πρόσθεσε - μιλώντας για τη στάση του Ταμείου: «η κατάσταση θέλουν να φτάσει στο αμήν. Να είναι (σσ. η Ελλάδα) στο χείλος του γκρεμού». Έκανε λόγο για μία τακτική η οποία συντηρεί την αβεβαιότητα με το ΔΝΤ να μην στοιχειοθετεί τις εκτιμήσεις που βάζει στο τραπέζι και οι οποίες «είναι εκτός τόπου». Εξάλλου ο ΓΓ κατηγορεί τους Θεσμούς για έλλειψη συναίσθησης της κατάστασης.

Έκανε δε λόγο για συνεχή αβεβαιότητα «η οποία είναι καταστροφική» και επισήμανε ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου.

Εμμέσως καταλογίζονται ευθύνες στο σύνολο των Θεσμών για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με τον ΓΓ υπήρξαν ακραία κρούσματα κατά τη διάρκεια και αυτών των διαπραγματεύσεων.

«Τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών μας έχουν κατ επανάληψη ζητήσει να καθυστερήσουμε για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων» εξηγώντας ότι αυτή ήταν η απάντηση όταν η ελληνική πλευρά έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ' ορισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον».

Έκανε σαφές ότι θα πληρώσουμε για τόκους και χρεολύσια 4 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, έχοντας «έσοδα τριών μηνών και αυτό», εξήγησε, «σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, παρότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών».

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης είπε ότι «πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους Θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη», αναφερόμενος στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης.

«Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» ανέφερε, παρομοιάζοντας τους Θεσμούς με τον τοκογλύφο στον Έμπορο της Βενετίας. Κατήγγειλε ότι «από πέρυσι τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί να εκταμιευτούν ποσά για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά δεν τα είδαμε ποτέ», και έκανε λόγο για 500 εκατ. ευρώ που ήρθαν τον Αύγουστο του 2015. «Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «μας κάνουν αντ' αυτού συστάσεις για τις δαπάνες που πρέπει να κόψουμε». Έκανε λόγο για σκοπιμότητα, ειδικά εκ μέρους του Ταμείου και ανέφερε ότι οι Θεσμοί «αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία μας χωρίς να μας πουν πώς υπολογίζουν τα δικά τους».

Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταλάβει αν θέλει ή δεν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Αν θέλει να μείνει στην αξιολόγηση, στο πρόγραμμα, τι θέλει ακριβώς να κάνει». Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για όριο στην πολιτική ταχύτητα. Αναφέρθηκε στα πακέτα του προηγούμενου Αυγούστου και του φθινοπώρου και εξήγησε ότι υπάρχει όριο στο πόσο γρήγορα μπορεί να περάσουν όλα στο χρόνο που είχε προβλεφτεί τον Αύγουστο του 2015.

Ο ΓΓ έκανε σαφές ότι στο EWG του Σεπτεμβρίου του 2015 άλλαξε εκ των υστέρων ο τρόπος κατανομής των δόσεων των δανειστών που είχε αποφασιστεί στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου. Είπε ότι μειώθηκε-εξαλείφθηκε το ποσό το οποίο αρχικά προβλεπόταν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή του ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το συνολικό δημοσιονομικό κενό που πρέπει να προσεγγίσουν Ελλάδα και θεσμοί φτάνει στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 ενώ υπάρχει ακόμα κενό για το 2016 καθώς μια σειρά μέτρων ακόμα και να ψηφιστούν τώρα (νέα κλίμακα στα ενοίκια), θα φέρουν έσοδα από το 2017 και η τρύπα που αφήνουν πίσω τους δεν κλείνει πίσω από την υπέρβαση στόχου του 2015. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ούτε ποια θα είναι η πορεία του ΑΕΠ.

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ…

    Έπρεπε να περάσουν σχεδόν έξη μήνες του 2015, άσκοπης καθυστέρησης, παλινωδιών και πισωγυρισμάτων, για να αποφασίσει τελικά η “αντιμνημονιακή” συγκυβέρνηση “εθνικής αξιοπρέπειας” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της στο νέο Συμβόλαιο με την Τρόικα (Μνημόνιο).
    Το κακό για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι πως τελικά υπέγραψε Μνημόνιο με χειρότερους όρους, από τα προηγούμενα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
    Και αυτό – να το θυμηθείτε – θα αποδειχθεί στην πράξη, όταν θα κληθεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα, που χθες υπέγραψε ότι στο μέλλον οφείλει να αποδεχθεί…
    Η “επιτυχής διαπραγμάτευση” της σημερινής συγκυβέρνησης τέλος, έχει διαρρήξει σε απόλυτο βαθμό, και τις καλές σχέσεις που είχαν οικοδομήσει (με πολύ κόπο) προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις με το σύνολο των εταίρων – δανειστών μας, οι οποίοι πλέον μας αντιμετωπίζουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη.
    Σήμερα , 2016, βαδίζουμε τον ίδιο ατέρμονα δρόμο της γνωστής παρισινής αποτυχίας.
    Ψάχνουμε, ‘’ξυνόμαστε’’ να βρούμε δικαιολογία πώς να μην τηρήσουμε όσα έχουμε υπογράψει, ‘’δημιουργώντας’’ ..εχθρούς και προσκόμματα ώστε να μην μάθει ο λαός το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ που έχουν υπογράψει.
    Ο ‘’όποιος’’ ..αγώνας ενός χρεοκοπημένου κράτους, όπως είμαστε, θα μπορούσε να γίνει ΠΡΙΝ !!! υπογράψουμε και δεσμευτούμε και γραπτά.
    Σήμερα, αποτελεί κοροϊδία-κοινώς ΑΠΑΤΗ ! όταν μιλάμε για αγώνες, κοινωνική δικαιοσύνη και μέλλον. Το χουντοαριστερό δίδυμο της κλεμμένης εξουσίας δεν τυγχάνει ΟΥΔΕΜΙΑΣ εμπιστοσύνης , εκτίμησης και ουδενός σεβασμού ΠΛΕΟΝ και από τους 18 συνεταίρους της ΕΕ.
    Ποιος, απλά, να εμπιστευθεί δύο πολιτικούς απατεώνες των ‘’υπεσχημένων’’ προς τον ελληνικό λαό, δύο ψεύτες , συκοφάντες και ΚΛΕΠΤΕΣ της ψήφου-μέσω απάτης- των Ελλήνων ψηφοφόρων.
    Ας το βάλουμε ΚΑΛΑ ! στο μυαλό μας.
    Τσίπρας και ΚαΜένος εντελώς, είναι δύο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ και ανειδίκευτοι νέοι που ‘’έψαχναν’’ να βρούν κάτι να ασχοληθούν.
    Δυστυχώς, κάθε τι που λένε και ισχυρίζονται ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ μέχρι σήμερα ότι είναι είτε μυθολογία του Αλέξη ΄Η, μπουρδολογία του ‘’αχόρταγου’’..καβουροτσέπη.

  2. Apo Porto 10:22 24/03/2016

    Kitazoun oli pos na mas pniksoun.O Tsipras prepi na amintthi. Prepi na mathi pos sikonoun to kefali psila.

  3. giannis 9:29 24/03/2016

    Εάν ο Τσίπρας τραβήξει το σχοινί, στοιχηματίζω ότι θα πάρει πόντους, το λέω και ας είμαι πλέον… κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.