AUTO - MOTO

Μηδενικών ρύπων

Σημαντική διάκριση για το υδρογονοκίνητο σεντάν Toyota Mirai

Το νέο Toyota Mirai, απέσπασε μια ακόμη σημαντική διάκριση. Ανακηρύχθηκε "World Green Car 2016" στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από 73 εκπροσώπους του ειδικού τύπου από 23 χώρες από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για το πρώτο υδρογονοκίνητο σεντάν μηδενικών ρύπων μαζικής παραγωγής και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να μειώσει την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα. Το ιαπωνικό αυτοκίνητο δεν καταναλώνει τα γνωστά καύσιμα (βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο, φυσικό αέριο). Εξοπλίζεται με κυψέλες καυσίμου και εκπέμπει μόνο καθαρό νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όπως το πότισμα του κήπου. Ο πλήρης ανεφοδιασμός διαρκεί 3 λεπτά, γίνεται με ειδικό σύστημα παροχής υδρογόνου, το οποίο εύκολα προσαρμόζεται στο σημείο εισόδου που υπάρχει στο πίσω αριστερό μέρος του αυτοκινήτου.

Η τιμή του κάθε κιλού υδρογόνου στη Γερμανία είναι 9,5 ευρώ.

Η σημαντικότερη καινοτομία του ιαπωνικού σεντάν είναι οι προηγμένες κυψέλες καυσίμου. Αυτές οι συστοιχίες ιδιαίτερα υψηλού κόστους, έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν τα αποτελέσματα από την χημική ένωση δυο συστατικών, που βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία. Συγκεκριμένα, φροντίζουν να γίνεται συνεχώς η ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο. Το υδρογόνο, παρέχεται από ειδικούς σταθμούς ανεφοδιασμού και αποθηκεύεται στο αυτοκίνητο, σε εξελιγμένες δεξαμενές με πίεση 7.000 bar. Το οξυγόνο υπάρχει στην ατμόσφαιρα και δεσμεύεται στην ποσότητα που αρκείται, για να γίνει η ένωση από τις κυψέλες καυσίμου. Η ένωση τους όπως είναι γνωστό, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ποσότητας ηλεκτρισμού και νερού. Ο ηλεκτρισμός αξιοποιείται για την κίνηση του ηλεκτροκινητήρα και το νερό αποβάλλεται. Ο ηλεκτροκινητήρας, έχει απόδοση 155 ίππους. Τα πρώτα 100χλμ./ώρα έρχονται σε 9,6’’ και η τελική φθάνει τα 178 χλμ./ώρα. H αυτονομία είναι πάνω από τα 550 χλμ.

Διατίθεται ήδη για μακροχρόνια μίσθωση (leasing) ή αγορά σε Βρετανία, Γερμανία και Δανία. Σύντομα θα πωλείται και σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία), ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών όπου θα διατίθεται το Mirai. Επίσης, πωλείται επίσης στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Όταν δημιουργηθεί δίκτυο παροχής υδρογόνου στην Ελλάδα, η Toyota Ελλάς, θα εξετάσει την εισαγωγή του στην χώρα μας. Η τιμή του υδρογονοκίνητου σεντάν μηδενικών ρύπων στη Γερμανία υπολογίζεται γύρω στις 66.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.