ΚΟΣΜΟΣ

Σε ζωολογικό κήπο στις ΗΠΑ

Σπάνια εικοσάχρονη λεοπάρδαλη υποβλήθηκε σε ευθανασία

Μια από τις τελευταίες εναπομείνασες λεοπαρδάλεις Αμούρ, ένα αιλουροειδές 20 χρόνων που υπέφερε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και μεγάλη ηλικία, υποβλήθηκε σε ευθανασία στον ζωολογικό κήπο της Όρεγκον, της δυτικής πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, είπαν αξιωματούχοι του κήπου χθες.

"Δεδομένου ότι έχουν απομείνει λιγότερα από 300 τέτοια ζώα στον πλανήτη, κάθε θάνατος είναι ιδιαίτερα σημαδιακός", είπε η 'Ειμι Κάτινγκ, επικεφαλής της φροντίδας ζώων στον κήπο. Οι λεοπαρδάλεις Αμούρ (Panthera pardus orientalis) είναι το σπανιότερο αιλουροειδές στον κόσμο, και τα περισσότερα άτομα βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους.

Προτού τον θάνατό της τη Τρίτη, η Κία πιθανόν να ήταν η γηραιότερη του υποείδους της στον πλανήτη, είπε ο ζωολογικός κήπος. Γέννησε συνολικά εννιά μικρά, ή 3% του συνολικού πληθυσμού των λεοπαρδάλεων Αμούρ, κατά τη διάρκεια της ζωής της.

"Έζησε μια καλή ζωή, μεγάλωσε μια σειρά από μικρά και ήταν εξαιρετική μητέρα", είπε η Σίνθια Κράιντερ, η οποία διευθύνει τις προσπάθειες της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων να αυξήσουν και συντηρήσουν τον πληθυσμό των συγκεκριμένων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι πληθυσμοί της τεράστιας γάτας, που ζει μόνο στη βόρεια Κίνα και στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας (και την περιοχή Αμούρ, από όπου πήραν μια από τις ονομασίες τους), έχουν αποδεκατιστεί από παράνομο κυνήγι, αιμομικτική διασταύρωση και πυρκαγιές. Σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο 70 τέτοιες λεοπαρδάλεις ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της διεθνούς οργάνωσης για το περιβάλλον WWF, όπως όλα τα υποείδη των λεοπαρδάλεων, αυτή του Αμούρ μπορεί να τρέξει με ταχύτητα μέχρι και 59,5 χιλιόμετρα την ώρα, και έχει καταγραφεί να πηδάει σε μήκος πάνω από 5,7 μέτρα οριζόντια και μέχρι και 3 μέτρα κάθετα στον αέρα. Οι λεοπαρδάλεις ζουν 10-15 χρόνια, και σε ζωολογικούς κήπους μέχρι και 20.

Τα παιδιά της Κία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αναπαραγωγής και συντήρησης νέων γενεών της λεοπάρδαλης Αμούρ, είπαν οι αξιωματούχοι του ζωολογικού κήπου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.