ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Τι άκουσαν οι τραπεζίτες στο Λονδίνο

Η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δημιουργεί αισιοδοξία.
trapezites

Δεκάδες επαφές και συναντήσεις πραγματοποίησαν τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –Εθνικη, Alpha, Πειραιώς και Euroban- με επενδυτές και στελέχη χαρτοφυλακίων στο Λονδίνο στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley.

Το συνέδριο αφορούσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και στο οποίο μετείχαν όλες οι μεγάλες τράπεζες και εκατοντάδες επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών που μετείχαν στην εκδήλωση η πορεία της αξιολόγησης, η πολιτική κατάσταση, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και οι δυνατότητες επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων διαχειριστών στις επαφές που είχαν στο Λονδίνο με στελέχη εγχώριων τραπεζών.

Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και του γενικότερου θετικού κλίματος που δημιουργεί η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, σε σχέση με το κλείσιμο της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποκομίζει κέρδη της τάξης του 30%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Βέβαια είχε προηγηθεί κατακόρυφη απότομη πτώση λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και της διάχυτης ανησυχίας για τον κίνδυνο παρατεταμένης επαναδιαπραγμάτευσης στο μοτίβο του 2015. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες 30 ημέρες, που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν το...200%, όλες οι μετοχές του κλάδου παραμένουν σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και διαχειριστών επικεντρώνεται στην πορεία της αξιολόγησης, με την αισιοδοξία να έχει επανέλθει καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση. Οπως εκτιμάται, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την απομάκρυνση της αβεβαιότητας, ενώ θα ενεργοποιήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων για την οικονομία (ενίσχυση επενδύσεων, επαναφορά waiver, συμμετοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χαλάρωση capital controls κ.ά.). Οι ξένοι ελπίζουν ότι μετά την αξιολόγηση θα εκτονωθεί και η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα, στοιχείο απαραίτητο προκειμένου να ανακτήσει η οικονομία τον βηματισμό της. Μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει το προσφυγικό και η ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικότερα τραπεζικά θέματα, το φλέγον θέμα είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Υπάρχουν αρκετοί εκπρόσωποι fund που το μόνο που συζητούν είναι οι αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές. Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και για τον σχεδιασμό των τραπεζών για την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος προβληματικών δανείων που διαθέτουν. Τέλος, ζητούν πληροφορίες για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των τραπεζών για το πώς θα επανέλθουν σε κερδοφορία το 2016 και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη θετική πορεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.