ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητεί ισοδύναμα από άλλες πηγές

Την κατάργηση του τέλους στο τζόγο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την κατάργηση του τέλους των 5 λεπτών στα παιγνίδια του ΟΠΑΠ έχει αποφασίσει η κυβέρνηση η οποία ωστόσο αναζητεί νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει την τρύπα που δημιουργείται.
tzogos

Σημειώνεται ότι το τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ είχε επιβληθεί προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πλέον το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην αναζήτηση νέων μέτρων ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί ότι μπορεί να γλιτώσει και να μην χρειασθεί να βρει νέα μέτρα 210 εκατ. ευρώ βασιζόμενη στα στοιχεία για το κλείσιμο της περσινής χρονιάς που θα αποστείλει η Eurostat σήμερα στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ).

Ωστόσο, αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι «είναι νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες ανακοινώσουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 0,2% του ΑΕΠ που υποστηρίζει η Αθήνα». Και αυτό γιατί η μεθοδολογία της Eurostat ακολουθεί την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος ( Excessive Deficit Procedure, EDP) και όχι αυτή του Προγράμματος Προσαρμογής ( 3ο Μνημόνιο) που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Σημειώνεται πάντως ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει και τα στοιχεία με το πρόγραμμα προσαρμογής ή τουλάχιστον έτσι έπρατε ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας. Κατά συνέπεια τα αποτελέσματα για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 είναι διαφορετικά καθώς προσμετρούνται διαφορετικά στοιχεία για τα έσοδα, όπως για παράδειγμα τα κέρδη της ΕΚΤ και των υπολοίπων τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) τα οποία δεν υπολογίζονται στον στόχο του πλεονάσματος που προβλέπει το Μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι τα τελικά στοιχεία για το 2015 θα επικυρωθούν από τη Eurostat στις 22 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο θα παιχτούν οι αποφάσεις για τη συμφωνία και το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ή δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ, η άντληση εσόδων από τα «φρουτάκια» (VLTs), το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Ειδικά για το τέλος των 5 λεπτών που έχει επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2016 σε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία αναζήτησης ισοδύναμων παρεμβάσεων μετά το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Σημειώνεται ότι μετά την παράταση του μέτρου ο ΟΠΑΠ έχει περιθώριο έως τις 20 Απριλίου του 2016 προκειμένου να αποδώσει στο Δημόσιο τις εισπράξεις που αναλογούν από τον φόρο που θα αποδίδεται κάθε τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.