ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσήλωση Τσίπρα στην επιτυχία του προγράμματος

Το Μαξίμου λέει «όχι» σε πολιτικές εξελίξεις

Φραγμό στην εκλογολογία, που επανέκαμψε στην πολιτική ατζέντα μετά το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, επιχειρεί να βάλει το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας ότι τυχόν πολιτικές εξελίξεις αποκλείονται, είτε αυτές αφορούν σε κάλπες, είτε σε… αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.
tsiprasgrafeio

του Γιώργου Μελιγγώνη

Αντιθέτως, από το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής και στην αλλαγή του «οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου», ενώ δίνουν ορίζοντα τετραετίας στο κυβερνητικό σχέδιο, επαναλαμβάνοντας τις προχθεσινές διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα από βήματος Βουλής. «Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, η Ελλάδα θα έχει βγει από το Μνημόνιο, θα έχει αρχίσει να αποκτά άλλο παραγωγικό μοντέλο και βιώσιμη οικονομία, ενώ η κοινωνία θα έχει παραμείνει όρθια. Και πολλοί θα εκπλαγούν από τα
αποτελέσματα των εκλογών», υποστηρίζει κορυφαία κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα αργήσουν πολύ. «Το πρόγραμμα θέλει χρόνο για να βγει. Αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει η ίδια κυβερνητική πηγή.

Στόχος η αξιολόγηση

Τούτων δοθέντων, καθίσταται σαφές ότι κορυφαίο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί από την πραγματικότητα η περίφημη θεωρία του «συμπιεσμένου ελατηρίου». Μ’ άλλα λόγια, στην κυβέρνηση ελπίζουν πως όταν η αξιολόγηση κλείσει, αυτό θα
στείλει μήνυμα σταθερότητας, θα «απελευθερώσει» την ελληνική οικονομία και, βοηθούντος του τουρισμού, θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει εν ισχύι η πολιτική οδηγία του πρωθυπουργού προς τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση υπουργούς: «κλείστε τα πάντα μες στον Απρίλιο», έχει πει στους εν λόγω υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η κυβέρνηση ελπίζει το ΔΝΤ να έχει αποστεί των «εκτός συμφωνίας» αξιώσεών του, προκειμένου στις 4 Απριλίου να ξεκινήσουν υπό καλύτερες συνθήκες οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Υπό την έννοια αυτή, η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική, αφού την Δευτέρα θα εκκινήσει ο τελευταίος (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) γύρος διαπραγματεύσεων, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και από τα όσα θα πει και θα ζητήσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα φανεί αν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή όχι. Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ισχυρές ενδείξεις –μετά και τα όσα είπε χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο στον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη- πως το Ταμείο θα άρει προκλητικές αξιώσεις του, συμβάλλοντας στην επίτευξη συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δείχνουν πως, για την ώρα και στο μέτρο που οι αξιώσεις των δανειστών κινούνται εντός της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, το Μαξίμου σκέφτεται μόνο «ευθύγραμμες» πολιτικές εξελίξεις, απορρίπτοντας τις εκλογές, αλλά και τυχόν αλλαγή κυβερνητικού εταίρου –αφού ούτε δεδομένη είναι η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ή του «Ποταμιού» σε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε θα γίνει δεκτή με… ενθουσιασμό στην Κουμουνδούρου μία τέτοια προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, έδειξε και χθες την προσήλωσή του στον δρόμο που έχει χαράξει, κατά την συνάντηση που είχε μ ετην Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του, καθώς έδειξε να πιστεύει πως όχι μόνο το πρόγραμμα
«βγαίνει», αλλά ότι μπορεί να πετύχει κιόλας: «Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. nm 14:51 31/03/2016

  ΤΣΙΠΡΑΣ –ΚΑΜΕΝΟΣ: ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ?

  Ο ‘’αριστερός’’ Τσίπρας και ο ακροδεξιός Καμμένος συμφώνησαν στη δημιουργία «κοινού μετώπου για την αποκάλυψη της αλήθειας».
  *Είναι η αλήθεια των δανείων από τη Ρωσία, την Κίνα, το Αμπού Ντάμπι.
  *Είναι η αλήθεια της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, της Κορέας.
  *Είναι η αλήθεια του μαγειρέματος των ελλειμμάτων από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.
  *Είναι η αλήθεια ενός μυστικού χρηματικού αποθέματος που θα επέτρεπε την Ελλάδα ή την Κύπρο να μην αποδεχθούν τις μπλόφες της τρόικας.
  *Είναι η αλήθεια κάθε διεθνούς συνομωσίας κατά της Ελλάδας.
  Ευτυχώς δεν έκαναν μέτωπο παραπλάνησης του ελληνικού λαού.

  Αλήθεια, σε τι διαφέρει ο Τσίπρας από τον καΜένο εντελώς?
  =================================================
  *Στην ..εξυπνάδα ? στα ..ένσημα ? στις πατρογονικές περιουσιακές δημιουργίες?
  *Στην ..ιδεολογία των ‘’εκχερσωμένων’’ κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων?
  *Στην απ-ληστ(ε)ία της εξουσιομανίας και στον ανταγωνισμό της προδοσίας?
  *Στον ανταγωνισμό της σπατάλης του δημόσιου χρήματος και του ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας?
  *Στην κοινή ΠΗΓΗ ( λέγε με Γαλλία) της ‘’δημιουργίας τους και της κατάληψης της εξουσίας?
  *Στη λίστα Λαγκαρντ και στους ‘’δημιουργούς ‘’ τους προκειμένου να τους ‘’φέρουν’’ στην εξουσία?
  *ΠΟΙΟΣ(?) την έδωσε στον Βαξεβάνη ΔΥΟ μήνες πρίν έλθει στην Έλλάδα?
  ***ΑΛΗΘΕΙΑ, εδώ γεννάται το μέγιστο ερώτημα:
  ======================================
  Γιατί η δικαιοσύνη ΑΡΝΗΘΗΚΕ !!! να καταθέσει ο Βαξεβάνης, όπως ζήτησαν οι εισαγγελείς? Μήπως θα ‘’καιγόταν’’ ο καΜένος εντελώς?
  *Ποιος είναι πιο ειδικός : στη συκοφαντία , στην πολιτική αλητεία, στο ψέμα , στην παραπληροφόρηση, στο ‘’πρακτοριλίκι’’ και τελικά στην προδοσία τόσων και τόσων αγώνων?
  *Κατόπιν όλων αυτών των σχετικά ελαχίστων, διερωτάται κανείς, ποιος ευρωπαίος σοσιαλιστής θα ‘’έκρινε’’ ότι ο χουντοαναθρεμμένος- χουντουποστηριζόμενος- και χουντοσυμπεριφερόμενος ‘’ψευτοπρίγκηπας’’ της ..αριστεράς θα ήταν λογικό, ηθικό και έντιμο να συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά ‘’δημοτολόγια’’ ?
  *Κατόπιν όλων αυτών υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ !!! έλληνας που δεν ντρέπεται που την διακυβέρνηση της χώρας ‘’κατέχει’’ παράνομα και ΑΝΑΞΙΑ, το εθνικοφρονοκουμμουνιστικό αυτό ‘’χαφιεδότσουρμο’’

 2. ΝΜ 13:34 31/03/2016

  Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  =================
  [[ Ευτυχώς που έκλεισαν τα σύνορα . Θα μας έφευγαν όλοι οι επενδυτές.]] !!!!!!!!!!!

  «Οι Σύροι, επειδή έχουν όλοι χρήματα, μένουν σε ξενοδοχεία. Ψωνίζουν από όλα τα μαγαζιά, κάνουν έναν τζίρο απίστευτο στην αγορά των νησιών» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, απαντώντας στο ερώτημα «εάν τελικά οι πρόσφυγες προκαλούν μόνο ζημιά στη χώρα μας».

  Η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό The PressProject, είπε συγκεκριμένα:

  «Πλουτίσανε τα νησιά, πλουτίσαν τα νησιά με τους πρόσφυγες. Οι σύροι πρόσφυγες επειδή έχουν όλοι χρήματα, μένουν όλοι σε ξενοδοχεία. Αυτοί που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από όλα τα μαγαζιά, κάνουν έναν τζίρο απίστευτο στην αγορά των νησιών, συν αυτά, τα οποία ξέρετε, τα παράνομα, όπου έχουν φτάσει μέχρι και να τους ζητάνε λεφτά για να γεμίσουν τις μπαταρίες των κινητών τους. Διότι το ελληνικό πνεύμα το αθάνατο όλο και κάτι βρίσκει για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση».

 3. Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

  ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
  ============================================================
  Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
  *Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.
  *ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!

  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβώνας, που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  =======================================================================

  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ. Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.

  * Είναι γνωστή ΔΥΣΤΥΧΩΣ η άθλια συμπεριφορά στον δημιουργό του ΑΣΕΠ, ευπατρίδη Σάκη Πεπονή, που για την απόφαση του νόμου περί εντιμότητας και διαφάνειας ΔΕΝ !!!! επανεξελέγη ούτε βουλευτής.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου, μείωσε το έλλειμμα των 35 δις ευρώ του Καραμανλή κατά 6% του ΑΕΠ, ή κατά 40% του όλου ελλείμματος, μείωσε το χρέος κατά 15 δις ευρώ και οδήγησε την Ελλάδα , λίγο πρίν την έξοδό της στις αγορές.

  *Τότε λοιπόν κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πρωτόγνωρα ,θετικά και ελπιδοφόρα για την επιστροφή του δρόμου της ελπίδας, τον ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ !!!προδότες και αποστάτες, υπηρέτες του συστήματος .

  *Το δίλημμα Παπανδρέου να συντρίψει τους προδότες ,Η, να σώσει την Ελλάδα, είναι ένα θέμα πατριωτισμού, που μόνο λίγοι και σπάνια στην παγκόσμια ιστορίαν, θα βρεθούν να έχουν πάρει τέτοια απόφαση.
  *Ο κάθε τυχάρπαστος και ο κάθε ‘’νοικιασμένος’’…απλός πολίτης, μπορεί να γράφει ανώνυμα και ανώδυνα, ότι επιθυμεί ή, ότι εντολές του δώσουν.
  *Πάντως αποτελεί όνειδος η απόπειρα διαστρέβλωσης, παραποίησης ΝΟΘΕΥΣΗΣ της αλήθειας , όταν ΟΛΟΙ σχεδόν γνωρίζουν το μεγαλείο και τις ευεργετικές και σωτήριες επιδράσεις από αυτήν την μοναδική πραγματικότητα.
  Είναι τουλάχιστον ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ των…απλών πολιτών να ξεχνούν ότι σήμερα βρίσκονται υπάρχουν και..υβρίζουν μόνο και μόνο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε την σωτηρία της Ελλάδας , από την παραμονή του στην εξουσία.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.