ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Το μεγάλο στοίχημα του 2016: Μείωση «κόκκινων» δανείων

Γιατί η επόμενη ημέρα των τραπεζών εξαρτάται από την πορεία των κόκκινων δανείων.

Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ, επιδιώκουν να πετύχουν το 2016 οι τράπεζες για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ως αντιστάθμισμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις ύψους 60 δις. ευρώ περίπου.

Στόχος των τραπεζών είναι να περιοριστούν οι επισφάλειες κατά περίπου 10 δις. ευρώ το 2016, μέσω διαγραφών αλλά και μέσω της επιστροφής σε καθεστώς κανονικότητας μέσω ρυθμίσεων δανείων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται.

Ισχυρές πιέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων ασκεί η ΤτΕ η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθούν γρήγορα τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, με στόχο τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν πηγές της ΤτΕ, θα συμβάλλει ο ορισμός συγκεκριμένων στόχων, από τον προσεχή Ιούνιο, όπου ανά τρίμηνο οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάζουν αναλυτικά την πρόοδό τους στην επίτευξη των στόχων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος είναι η μείωση κατά την 3ετία 2016-2018 των «κόκκινων» δανείων κατά 30% ή περίπου 10% σε ετήσια βάση.  Το 2015 σημειώθηκε αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση, εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) διαμορφώνονται στο 36%, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν, ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε 43,6% έναντι 39,9% στο τέλος του 2014. Αναλυτικότερα, στα καταναλωτικά ανοίγματα ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά σε 43,3% και στα στεγαστικά ανοίγματα σε 39,8%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.