ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις εκκρεμότητες στην αξιολόγηση

Τσίπρας: «Κλείστε τα πάντα ως τις 11 Απριλίου»

Με την πρόθεση να δώσει «πολιτική οδηγία» να κλείσουν την αξιολόγηση εντός των επόμενων ημερών προσέρχεται σε κλειστή κυβερνητική σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών για τις διαρκείς αναβολές στην αξιολόγηση ολοένα και μεγαλώνει.
tsipras

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη ζητήσει από τους υπουργούς του «να κλείσουν τα πάντα εντός 20ημέρου», καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει στο «απώτατο» όριο για την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, δηλαδή στο ελληνικό Πάσχα. «Στόχος είναι να έχουν ως τότε τελειώσει όλα», υποστηρίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, που ελπίζει η Μεγάλη Εβδομάδα να μην είναι… Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση –άρα, ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο η συμφωνία, αλλά και η ψήφισή της στη Βουλή έως την Κυριακή των Βαΐων…

Κέρδη και ζημίες

Βεβαίως, το γεγονός ότι χθες αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία δείχνει ότι τα –ελάχιστα- «αγκάθια» που παρατηρούνται στις συζητήσεις δεν είναι αμελητέα. Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία μετρούν κέρδη και ζημίες από την ως τώρα διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, ικανοποίηση επικρατεί για το γεγονός ότι το κουαρτέτο αποδέχθηκε να παραμείνει η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο, στον αντίποδα, οι επικουρικές παραμένουν μεγάλο «αγκάθι», όπως και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Την ίδια στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ακόμη η βεβαιότητα πως μία «κυβέρνηση της Αριστεράς» μπορεί να «υπερασπιστεί» συγκεκριμένες φορολογικές παρεμβάσεις. «Το να υποστηρίξουμε ότι κάποιος με εισόδημα 25.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώσει 200 ευρώ παραπάνω φόρο για να κλείσει η αξιολόγηση και να ανακουφιστεί ο άνεργος, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε», υποστηρίζουν συνομιλητές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιβεβαιώνοντας αφενός την επιβολή νέων φόρων, αφετέρου την προσπάθεια της κυβέρνησης να έχουν οι φόροι αυτοί «ταξικό πρόσημο».

«Παιχνίδι» με ΔΝΤ

Πάντως, πέραν των δυσκολιών σε επίπεδο συζητήσεων, μεγάλος «πονοκέφαλος» για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η στάση του ΔΝΤ. «Χωρίς το ΔΝΤ, θα είχαμε συμφωνήσει δέκα αξιολογήσεις, όχι μία», λέει, δίκην αστεϊσμού, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι εκείνη που βάζει φωτιά στις συζητήσεις. Μάλιστα, με δεδομένη την αδιαλλαξία που επιδεικνύει σε ορισμένα θέματα το Ταμείο, δια της κ. Βελκουλέσκου, στο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία μήπως παρατηρηθεί η ίδια χρονοτριβή και μετά το καθολικό Πάσχα, όταν και οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέψουν στην Αθήνα. «Θα ξέρουν ότι βιαζόμαστε για το Eurogroup της 11ης Απριλίου και θα πιέζουν για σκληρότερα μέτρα», φοβάται παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Σε κάθε περίπτωση, κατά πολλούς στην κυβέρνηση, η στάση αδιαλλαξίας που δείχνει το ΔΝΤ δείχνει ότι το πρόβλημά του δεν είναι η… αξιολόγηση, αλλά οι Ευρωπαίοι.

Μ’ άλλα λόγια, με δεδομένο ότι χθες έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στον Αλέξη Τσίπρα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ΔΝΤ οφείλει να λύσει τις διαφορές του όχι με την Ελλάδα, αλλά με… την Ευρώπη.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Κύριε Γιώργο Π. (τoυ σχολίου 16:42 της 21/03/ 2016 )
  Ο ΓΑΠ έχει όραμα και υπόληψη, ενώ αψηφά τα αξιώματα, παρέχει πολιτικές θέσεις γιά την σωτηρία της πατρίδας και την πρόοδο της κοινωνίας μας και όχι για τις καρεκλες του ίδιου και των ημετέρων του.
  Ο άλλος προσπαθεί να γατζωθεί στην καρέκλα του.
  Αν ο Γιώργος Παπανδρέου συνεργαστεί με οποιονδήποτε το επίκεντρο της συνεργασίας θα ειναι η συμβολή του στην πρόοδο , με δικαιοσύνη , ισότητα , δημοκρατικότητα , ελευθερία , διαφάνεια, αξιοκρατία και πολύ καλύτερο πολιτικό ήθος και ύφος .
  Αυτά μας εχει δείξει σε όλη του την ζωή, αυτά μας εχει συνηθίσει να περιμένουμε απ´αυτόν .

 2. Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταλάβουν ότι ΜΟΝΟ μαζί μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου. Ευτυχώς ο πρώτος το κατάλαβε

 3. NMan. 11:49 21/03/2016

  [[Κι όμως, η λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας ….]]
  =====================================
  **Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Μαΐου του 2011,

  όταν τον κάλεσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να του ζητήσει τη στήριξή του μπροστά στα δύσκολα, που έρχονται, αφού εάν έπεφτε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα θα έπαιρναν πολύ επικίνδυνη τροπή, όπως και έγινε τελικά… Τώρα όμως, εν έτει 2015, ζητάει τη συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις, που ο ίδιος δεν έδινε ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια…!
  Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης:
  «Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.
  Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει .
  Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια. Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου»
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ?
  Υπάρχει κάποιος έλληνας σήμερα που δεν γνωρίζει την εγκληματική ‘’προσπάθεια’’ των Τσίπρα – Καμμένου, λοιδορήσουν τον ‘’Ολανδρέου’’, να υβρίσουν σκαιότατα την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε τον Σουλτς , να ψευδολογίσουν ‘’ανυπολόγιστα’’ , να διαστρεβλώσουν προκλητικά και ασύστολα όλα όσα συνέβαιναν και συζητούνταν μεταξύ ΕΕ και των ‘’κοκκινολαίμηδων’’ ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΕΛ και των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ?
  Υπάρχει κανείς σήμερα που να έχει ‘’ΙΧΝΟΣ’’ εμπιστοσύνης σε ψεύτες, συκοφάντες, και αγράμματους πολιτικούς απατεώνες?
  Υπάρχει κανείς σήμερα που δεν έχει μετανιώσει για την άθλια και ΗΛΙΘΙΑ συμπεριφορά μας, στον ΜΟΝΟ πολιτικό που μας έσωσε από την χρεοκοπία, μείωσε το έλλειμμα κατά 40% μέσα σε ένα χρόνο και κατάφερε να ΜΕΙΩΘΕΙ και το χρέος κατά 120 Δις ευρώ?.
  Υπάρχει κανείς σήμερα από τους ‘’κυβερνήσαντες’’ και ‘’κυβερνώντες’’ που έχει τον ανδρισμό, να μας πει ‘’ΠΟΣΟ (?)’’ είναι το χρέος σήμερα? Δηλαδή, πόσο χρέος είχαμε πριν ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ η κυβέρνηση Παπανδρέου και πόσο είναι σήμερα?
  Υπάρχει κανείς σήμερα που μπορεί να μας πληροφορήσει ΠΟΣΑ ΔΙΣ ευρώ φόρων πληρώσαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά , και πόσα δις ευρώ έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα και πόσα συνολικά θα πληρώσουμε με την κυβέρνηση του διδύμου των ΗΛΙΘΙΩΝ Τσιπροκαμένων εντελώς?

 4. ΣΥΓΚΡΙΝΑΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΗΡΜΟΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ !!!!!!!
  =========================
  Κόστισαν στο λαό, επί πλέον από φόρους ,4 Δις ευρώ και ΕΡΡΙΞΑΝ το έλλειμμα κατά 40% ή, κατά 6% του ΑΕΠ, ήτοι από 15% σε 9% σε ένα χρόνο.
  Παρουσιάζει ο Ν Βράχος
  Πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων
  ————————————————–
  Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2010, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Α. Παπανδρέου βρισκόταν στο Νταβός της Ελβετίας για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στη διάρκεια του δέχτηκε έντονες πιέσεις από ξένους ηγέτες για άμεση λήψη μέτρων. Λίγο μετά την επιστροφή του από το Νταβός, στις 9 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τον δημόσιο τομέα που περιλάμβαναν πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων 10%, περικοπές υπερωριών και οδοιπορικών.
  Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και μία πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις
  Δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων
  —————————————————-
  Στο επόμενο διάστημα άρχισε να αναφέρεται έντονα το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Για την αποφυγή του ενδεχομένου η κυβέρνηση έλαβε στις 3 Μαρτίου 2010 νέα σκληρά μέτρα. Τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν:
  • Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
  • Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
  • Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
  • Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%
  • Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
  • Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
  • Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
  • Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.
  *Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις και έγιναν μεγάλες απεργίες και πορείες στις 5 και 11 Μαρτίου.
  **Τότε γέμισαν οι πλατείες, τότε τον κατηγορήσανε δοσίλογο, προδότη κ.α.
  **Τότε η ΝΔ, ο Σύριζα και κάποια λαμόγια στελέχη του ΠΑΣΟΚ έριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου.
  **Τότε εμφανίστηκε το Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3, εμφανίστηκαν τα 18 δις αντισταθμιστικά του Σαμαρά, κ.α. πολλά.
  **Από τότε έπεσε ο Γιώργος, βγήκε ο Παπαδήμος, βγήκε ο Σαμαράς με τη κομπανία του και από τότε έχουν παρθεί 14 δις επιπλέον μέτρα.
  Δεν έχει σκάσει μύτη..Δεν έχει συμβεί τίποτα. Ούτε «πλατείες», ούτε προδότες, ούτε δοσίλογοι.
  *Από τότε οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, τα μεγάλα κανάλια ξανάρχισαν να παίρνουν τα δάνεια που δεν έδινε ο Παπανδρέου (Φυσικά…αφού ο γιος μεγαλοεκδότη είναι Βουλευτής με τη ΝΔ) και όλα μελί γάλα.
  *Σήμερα , οι κακοί διαχειριστές και ομογάλακτοι ‘’αντιμνημονιακοι’’ ΚΑΠΟΤΕ!!!
  Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας, έρριξαν την Ελλάδα στο λάκκο και τους Έλληνας στη φτώχεια και στην πραγματική απόγνωση.

  *Τελικά ΠΟΣΑ δις επί πλέον, θα ‘’πληρώσουμε’’ τις προδοτικές κορώνες του Τσίπρα και του καΜένου?
  *Πόσα θα είχαμε γλυτώσει αφού ο Παπανδρέου, θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα στις αγορές από το 2012?
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ,
  το πρόβλημα όλων ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.. Ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα λαμόγια,,, Βουλευτές, δημοσιογράφοι και τα λοιπά κατεστημένα, σήμερα όλοι ζούμε στη ΣΚΙΑ του ΕΝΦΙΑ και των κινητών νεκροφόρων των 60ρηκων αεροπλάνων του καΜένου των 500 εκατ. Ευρώ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.