ΚΟΣΜΟΣ

Φαβορί το κυβερνών κόμμα

Βουλευτικές εκλογές στο Καζακστάν

Οι πολίτες του Καζακστάν ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται ότι θα δώσουν μια μεγάλη πλειοψηφία στο κόμμα του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1991 σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας.

Ηλικίας 75 ετών, ο Ναζαρμπάγεφ, σύμμαχος της Μόσχας, κυβερνά εδώ και 25 χρόνια το Καζακστάν χωρίς πραγματική αντιπολίτευση. Πέρυσι επανεξελέγη πρόεδρος με σχεδόν το 98% των ψήφων.

 Το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ Οτάν (Φως της Μητέρας Πατρίδας), αναμένεται ότι θα επικρατήσει εύκολα στις εκλογές αυτές, οι οποίες διεξάγονται σε μια περίοδο που η οικονομία του Καζακστάν, μιας χώρας πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, έχει εξασθενήσει εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες. Τα περισσότερα από 9.800 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις βάσει των έξιτ πολ αναμένονται λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που παρακολουθεί τις εκλογές ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι η συμμετοχή είναι υψηλή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Τις εκλογές παρακολουθούν 817 ξένοι παρατηρητές, ενώ έχουν διαπιστευθεί 140 εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης από 29 χώρες.

Εκτός από το Νουρ Οτάν, στην ψηφοφορία συμμετέχουν δύο σχηματισμοί που συμμετείχαν στην απερχόμενη φιλοκυβερνητική βουλή: το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα Ακ Ζολ (Λαμπρός Δρόμος).

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν και άλλοι τρεις σχηματισμοί: το Λαϊκό Πατριωτικό Κόμμα Αουίλ (Χωριό), που επικεντρώνεται στα αγροτικά θέματα, το Μπιρλίκ (Ενότητα), ένα οικολογικό κόμμα που υποστηρίζει τον Ναζαρμπάγεφ, και το Εθνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (αντιπολίτευση).

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αύριο, Δευτέρα. Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά έως τις 27 Μαρτίου και να δημοσιευθούν στα μέσα ενημέρωσης όχι αργότερα από τις 30 Μαρτίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.