ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα»

Καθιερωμένος πλέον ετήσιος θεσμός του Μεγάρου, ο Κύκλος «Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» έρχεται φέτος να ξετυλίξει το αόρατο μουσικό νήμα που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θρησκευτικές αλλά και κοσμικές συνθέσεις, που φιλοδοξούν να στείλουν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, το μήνυμα της ανάστασης και το φως της ελπίδας.
camerata_giorgos_petrou_aggelos_pappas

«Το Adagio είναι ένας κύκλος για τη δύναμη της μουσικής που μας βάζει σε μία διαδικασία ψυχικής αναζήτησης» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Θανάσης Αποστολόπουλος. «Η προσπάθεια, φέτος, πέρα από τις μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, ήταν να κάνουμε μία δήλωση – όσο μπορεί η τέχνη να κάνει δηλώσεις - γύρω από το δράμα των προσφύγων» πρόσθεσε.

Το πασχαλινό οδοιπορικό στους δρόμους του Θείου αλλά και του ανθρώπινου Πάθους, αρχίζει με τη «Μνήμη» και το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (23/4) - μια συναυλία με έργα συνθετών της Διασποράς, που δημιούργησαν σε ξένους τόπους. Επόμενος σταθμός (24/4), η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Δημήτρης Μαραμής), ένας φόρος τιμής του μεγάλου συνθέτη σε όσους μαρτύρησαν στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης. Η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου ερμηνεύει «Μαουτχάουζεν» αλλά και τη «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» (σολίστ: Τάσος Αποστόλου, συμμετέχει η Χορωδία Αρμονία Ατενέα) καθώς και την «Κασσιανή».

«Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειδικά για το «Μαουτχάουζεν», είναι να δει κανείς ότι πρόκειται για ένα έργο γεμάτο συναισθήματα, πως μέσα σ’ ένα απελπιστικά ζοφερό περιβάλλον υπάρχει ο έρωτας, η φιλία, η συντροφικότητα, η συγκίνηση. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό στη συγκυρία που βρισκόμαστε τώρα, που κυριαρχεί μία θεωρητικοποίηση των πραγμάτων, και ξεχνάμε τελείως τι θα πει ανθρώπινος πόνος» ανέφερε ο Τάσος Αποστόλου.

Η μουσική αναφορά στο Θείο Δράμα συνεχίζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, με την πιανιστική εκδοχή του έργου «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» (Μ. Δευτέρα 25/4) του Γιόζεφ Χάυντν, όπου η μουσική του φημισμένου Έλληνα πιανίστα Νίκου Λαάρη συναντά τις εικόνες του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη (αφιλοκερδής συμμετοχή). Παράλληλα με την εκτέλεση του μουσικού έργου, ο Γιάννης Μπεχράκης θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες αλλά και μαρτυρίες προσφύγων όπως τις έχουν καταγράψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης τους στο προσφυγικό: «Με τα χρήματα αυτά, οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να σώσουν ζωές. Ξέρω αυτούς τους ανθρώπους, έχω δουλέψει μαζί τους, ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει κάνοντας τη δουλειά τους» είπε ο Γιάννης Μπεχράκης.

Το «Αdagio» κορυφώνεται τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη (26 και 27/4) με το «Human Requiem» που βασίζεται στο «Γερμανικό ρέκβιεμ» του Μπραμς, καθώς και με το αριστουργηματικό «Ρέκβιεμ» του Βέρντι (27/4). Το πρώτο είναι μια ανατρεπτική, διαδραστική παράσταση που καταργεί το «άβατο» της σκηνής και τα όρια μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. «Πρωταγωνιστής της παράστασης είναι το ίδιο το κοινό» δήλωσε ο Γιόχεν Zάντιγκ που υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα το έργο είναι μία γιορτή για την ίδια τη ζωή. Στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε όπου γύρω μας υπάρχουν πόλεμοι, βία , τρομοκρατία, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν».

Ερμηνεύουν η Μάρλις Πέτερσεν, ο Δημήτρης Τηλιακός και η Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στο «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, μεγαλειώδη επίλογο του φετινού «Αdagio», ενώνουν τις δυνάμεις τους καταξιωμένοι Έλληνες και Γερμανοί λυρικοί ερμηνευτές (Ούρσουλα Τάργκλερ-Ζελ, Μανουέλα Μπρες, Μάριο Τζεφίρι, Πέτρος Μαγουλάς), τρεις χορωδίες (ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων, ΕΜΠ) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πόντιουμ, θα βρίσκεται ο διακεκριμένος Γερμανός αρχιμουσικός Μάρκους Μπος. Η μεγάλη πασχαλινή συναυλία, συμπαραγωγή της ΚΟΑ και του ΟΜΜΑ, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.