ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος

Ακιντζί: Σημαντική για τις διαπραγματεύσεις η επόμενη περίοδος

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ευχή η νέα «κυβέρνηση» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) -Δημοκρατικού Κόμματος(ΔΚ) «να είναι καλή για τους πολίτες» και επισήμανε πως «η επικείμενη περίοδος είναι σημαντική και για τις διαπραγματεύσεις και για τα εσωτερικά».

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεϊν Οζγκουργκούν, ο οποίος θα είναι «πρωθυπουργός» στον «κυβερνητικό» συνασπισμό της δεξιάς, ο κ. Ακιντζί είπε πως πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο το να καταστεί το 2016 χρονιά ειρήνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ  ο κ. Οζγκουργκούν δήλωσε πως σχημάτισαν μια νέα «κυβέρνηση» με το Δημοκρατικό Κόμμα, με τη στήριξη ανεξάρτητων «βουλευτών». Πρόσθεσε πως θα εργαστούν, σε συνεργασία με τον κ. Ακιντζί, και πως θα ανταλλάσσουν συχνά μαζί του απόψεις για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τα εσωτερικά του «κράτους».

Στο μεταξύ, παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Για αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Το γεγονός, τόνισε, ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκοκυπριακό Κόμμα, το οποίο υποστηρίζει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, είναι εκτός της «κυβέρνησης» αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό από μόνο του δεν ανατρέπει την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε ότι το 2003 αντιμετωπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν έγινε η μετάβαση στη Νέα Υόρκη με την ελληνοκυπριακή πλευρά να νομίζει πως ο Ραούφ Ντενκτάς, με τις ακραίες θέσεις, θα αρνείτο την επιδιαιτησία.

Αναφορικά με τη θέση Ακιντζί ότι οι συνομιλίες θα κινηθούν πιο γοργά μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέπεμψε στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν πρόβλημα να συνεχισθούν ή και να ενταθούν οι διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.