ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρροές των Wikileaks

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου

Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
ts

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιστολή απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός.« Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ» συμπλήρωσε.

«Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα 0,2%, αμφισβητεί τα στοιχεία και θέλει να υπάρχει έλλειμμα 0,6%, «έναν αριθμό που βγάζουν από το κεφάλι τους»  συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls την καλώ να καταθέσει την πρόταση της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ή όπου αλλού θέλει. Ενόχους στην Ελλάδα για την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βρει όσο και αν ψάξει» . Και σήμερα , εκτίμησε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν κάποιοι στο ΔΝΤ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία που θέλουν να μας βάλουν να ξαναδούμε το ίδιο έργο. Και έχουν λόγους να το κάνουν». Διότι, συνέχισε τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε δεινή θέση είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα στο παρελθόν. Είναι ευνοϊκότερη και δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να περιλαμβάνει τις ακραίες δεσμεύσεις που απαιτούσε το ΔΝΤ ήδη από την περίοδο της πέμπτης αξιολόγησης του Προγράμματος Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε και εξακολουθεί να απαιτεί

1.την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις,
2.την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την πρόβλεψη για λοκ άουτ,
3.την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών - της πρώτης κατοικίας συμπεριλαμβανομένης - ,
4.νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα
5.και τέλος επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, την πώληση του ΑΔΜΗΕ και του συνόλου των υποδομών της χώρας.

Όλα αυτά , τόνισε, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τα είχε συμφωνήσει. Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκίνησε η δική μας διαπραγμάτευση. Και παρά τον συντριπτικό συσχετισμό της περσινής χρονιάς κερδίσαμε πολλά. Και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που οδηγεί το ΔΝΤ να αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της Συμφωνίας την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι «ίσως αυτή τους η ανάγκη να προκύπτει από το γεγονός ότι τα δύο προγράμματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν απέτυχαν, ενώ το τρίτο που προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, προσώρας, φαίνεται να επιτυγχάνει», υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «δεν είναι δυνατόν όμως να διαλυθεί μια χώρα και η Ευρώπη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους».

Είπε ότι με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται η ΝΔ με «πρώτο τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη και μετά σπεύδει και ο κ. Μητσοτάκης».«Η βαθιά επιθυμία τους να ξαναγυρίσουν στο παλιό καθεστώς, τους οδηγεί στην καταστροφολογία και στην κινδυνολογία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.  Aναφέρθηκε δε στην επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του ΔΝΤ με ευρωπαϊκό μηχανισμό, τον ESM, αλλά και στις εξηγήσεις που ζήτησε από το ΔΝΤ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Είπε επίσης ότι «η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου». Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ. Θα την εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 21:29 04/04/2016

  ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ???? ΟΥΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ !!!!

  [[Η κυβέρνηση δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα

  Ο Αλ. Τσίπρας πρίν από τις υπογραφές ‘’θανάτου’’ και γενοκτονίας της Ελλάδας, στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπογράφουμε την ευθανασία της χώρας
  Εμμένει στην πολιτική διαπραγμάτευση η Ελλάδα ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα, ενώ πρέπει να γίνει σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν υπογράφει την πράξη ευθανασίας της χώρας: το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Γραμματείας.

  Η Ελλάδα διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
  Και με τα λόγια του Αλ. Τσίπρα «τη λύση στο αδιέξοδο του Eurogroup δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες, θα την δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο παρελθόν της υποτέλειας, της κατάθλιψης, της μιζέριας, της αναξιοπρέπειας, για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».
  «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν θέτει αλλά και δεν αποδέχεται όρους. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

  ΣΧΟΛΙΟ. Ευθανασία είπε…?

 2. Mνήμων 21:25 04/04/2016

  ΕΛΕΓΕ Ο ΨΕΥΤΗΣ …ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  «Φόρο – αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια για ζωή για να φτιάξουν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν το παιδί τους» χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση θα αναθεωρήσει πλήρως τον φόρο. Αλήθεια, διερωτήθηκε, πως θα πληρώσουν οι ρημαγμένοι από τις πολιτικές του μνημονίου πολίτες;

  «Ο ΕΝΦΙΑ βάζει στον ίδιο κοινό παρονομαστή πλούσιους και φτωχούς, άνεργους και μη έχοντες. Ο Φόρος θα σημάνει διάλυση οικονομίας και κλείσιμο επιχειρήσεων. Θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη ακόμη περισσότερο, ενώ αυξάνονται ήδη 1 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα» υποστήριξε.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν γίνει λάθη στον ΕΝΦΙΑ. «Αφήστε τα λάθη, αυτά είναι επιλογές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οποίος διαθέτει πλάκες χρυσού και πανάκριβα έργα τέχνης δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ.»

 3. CSU: ‘’Οι Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν κλόουν»
  Κλόουν αποκάλεσε τους κυβερνώντες στην Ελλάδα ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ, του βαυαρικού συμμαχικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
  Τα σχόλια είναι η τελευταία ένδειξη ότι η στάση Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα σκληραίνει, την παραμονή της συνάντησης των υπουργών της ευρωζώνης που θα μπορούσε να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία στο τέλος του μήνα.
  Ο Σόιερ είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι δεν θα υπάρξουν «επιπόλαιοι συμβιβασμοί» μόνο και μόνο για να μείνει η χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.
  «Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Σόιερ.
  «Συμπεριφέρονται σαν κλόουν που κάθονται στα τελευταία θρανία, αν και έχουν δεχθεί σαφείς προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές ότι ίσως να μην καταφέρουν να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη».
  Ο Κλάους-Πίτερ Γουίλς, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ που έχει κατ’ επανάληψη ψηφίσει κατά της διάσωσης της Αθήνας, είπε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως, κατά την άποψή του, δεν θα ήταν και τίποτα σπουδαίο αν έφευγε η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
  «Δεν θα ήταν και το τέλος της Ευρώπης» δήλωσε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.