ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Ουάσιγκτον «φρενάρει» τις εξελίξεις

Αναμένει... υποσχετική το ΔΝΤ – Τι «ετοιμάζουν» Βρυξέλλες και Αθήνα

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πεισματικά να επιμένει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, η «μπάλα» περνά στο γήπεδο των Βρυξελλών που έχουν τον τρόπο να περιορίσουν τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον με μια «υποσχετική» για διευθέτηση του χρέους: Αθήνα και Ευρώπη τα έχουν βρει σε «πακέτο» σχεδόν 5,5 δισ.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι είναι πιθανή σήμερα μία έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group σε μία προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι θέσεις των θεσμών πριν την έλευση των επικεφαλής τους στην Αθήνα το Σάββατο.

Αν και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο σε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα φέρεται να έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις ότι όλα μπορούν να κλείσουν πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου», η κατάσταση σε ότι αφορά τον δρόμο και τον χρόνο προς την επίτευξη συμφωνίας είναι αρκετά … περίπλοκη.

Και αυτό γιατί αν και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δήλωνε πως τελικά δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ που θέλει το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, όπως ήταν ο υπολογισμός της Κομισιόν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο έχει σοβαρές ενστάσεις.

Το Ταμείο -παρά τις δηλώσεις στελέχους του που αποτύπωναν μια σχετική «χαλάρωση» ελέω προσφυγικού αλλά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο- εκτιμά ότι δεν αρκούν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ και πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 ανέρχεται στο 4,5%.

Έτσι, αναμένεται να απαιτήσει από το Eurogroup αυτή η διαφορά του 1,5% να καλυφθεί από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Άλλωστε, αμφισβητεί την απόδοση κάποιων από τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και διατηρεί σοβαρές ενστάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κινηθεί προς το κλείσιμο του πακέτου μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, δηλώνοντας ετοιμότητα να τα νομοθετήσει άμεσα για να κλείσει η συμφωνία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές επιμένουν σε συνολική συμφωνία «πακέτο» με ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων συνιστά «βραχνά», καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- διαμορφώθηκαν στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 9% ή περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Το πρόβλημα εξακολουθεί να διογκώνεται καθώς κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπισή του: Άλλωστε, η γιγάντωση του προβλήματος οφείλεται και στην παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, που εκτινάσσει τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στα ύψη, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντική μερίδα δανειοληπτών εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργαστεί με τις τράπεζες για τη ρύθμιση της οφειλής τους, υιοθετώντας τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

Είναι ενδεικτικό ότι στις επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες, καλώντας τους να ρυθμίσουν την οφειλή τους, ανταποκρίνεται μόλις ένα στους δέκα δανειολήπτες. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ότι τράπεζες κάνουν λόγο για πέμπτη και έκτη γενιά ρυθμίσεων, που έχουν συρρικνώσει το ύψος της απαιτούμενης δόσης, ακόμη και στα 100 - 200 ευρώ, αλλά περίπου οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ένας στους τέσσερις ληξιπρόθεσμους οφειλέτες μπορεί να πληρώσει αλλά δεν το πράττει, ενώ μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες, κατά μέσον όρο, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση της οφειλής τους στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

  Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

  Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
  *Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.
  *ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!
  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβώνaς , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ. **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση.
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  * Είναι γνωστή ΔΥΣΤΥΧΩΣ η άθλια συμπεριφορά μας, στον δημιουργό του ΑΣΕΠ, ευπατρίδη Σάκη Πεπονή, που για την απόφαση του νόμου περί εντιμότητας και διαφάνειας ΔΕΝ !!!! επανεξελέγη ούτε βουλευτής.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου, μείωσε το έλλειμμα των 35 δις ευρώ του Καραμανλή κατά 6% του ΑΕΠ, ή κατά 40% του όλου ελλείμματος, μείωσε το χρέος κατά 15 δις ευρώ και οδήγησε την Ελλάδα , λίγο πρίν την έξοδό της στις αγορές.
  *Τότε λοιπόν κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πρωτόγνωρα ,θετικά και ελπιδοφόρα για την επιστροφή του δρόμου της ελπίδας, τον ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ !!! προδότες και αποστάτες, υπηρέτες του συστήματος .
  *Το δίλημμα Παπανδρέου να συντρίψει τους προδότες ,Η, να σώσει την Ελλάδα, είναι ένα θέμα πατριωτισμού, που μόνο λίγοι και σπάνια στην παγκόσμια ιστορίαν, θα βρεθούν να έχουν πάρει τέτοια απόφαση.
  *Ο κάθε τυχάρπαστος και ο κάθε ‘’νοικιασμένος’’…απλός πολίτης, μπορεί να γράφει ανώνυμα και ανώδυνα, ότι επιθυμεί ή, ότι εντολές του δώσουν.
  *Πάντως αποτελεί όνειδος η απόπειρα διαστρέβλωσης, παραποίησης ΝΟΘΕΥΣΗΣ της αλήθειας , όταν ΟΛΟΙ σχεδόν γνωρίζουν το μεγαλείο και τις ευεργετικές και σωτήριες επιδράσεις από αυτήν την μοναδική πραγματικότητα.
  Είναι τουλάχιστον ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ των…απλών πολιτών να ξεχνούν ότι σήμερα βρίσκονται υπάρχουν και..υβρίζουν μόνο και μόνο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε την σωτηρία της Ελλάδας , από την παραμονή του στην εξουσία.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.