ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί το Μαξίμου ποντάρει στον αυτόματο κόφτη δαπανών

«Ανάσταση» η συμφωνία, «Γολγοθάς» η «ρήτρα μέτρων»

Να τελειώσει το πολύμηνο θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης αυτή την εβδομάδα επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης να κηρυχθεί… περαιωθείσα η διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια αμέσως μετά το Πάσχα.
maximou

Την ίδια ώρα, σε εφιάλτη αναδεικνύεται για την κυβέρνηση, πολιτικά, αλλά και επικοινωνιακά, η «ρήτρα μέτρων», καθώς το Μαξίμου οικοδομεί εκ νέου συμμαχίες για να αποσυρθεί από το τραπέζι το αίτημα των δανειστών για ονομαστικοποίηση και ψήφιση «προαιρετικών μέτρων».

Παρότι παραμένουν ακόμη κάποια θέματα ανοιχτά στις συζητήσεις για το πακέτο των… «τακτικών» μέτρων ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, όλα δείχνου ότι οι όποιες διαφορές θα έχουν γεφυρωθεί ως την Μεγάλη Τρίτη –το αργότερο Μεγάλη Τετάρτη. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναγνωρίσει το Eurogroup της Πέμπτης ότι οι συζητήσεις τελείωσαν με επιτυχία, ώστε να τελειώσει επιτέλους και το πολύμηνο θρίλερ των διαπραγματεύσεων, που είχε παραλύσει
την οικονομία. Βάσει, λοιπόν, του κυβερνητικού σχεδιασμού, το πρώτο βήμα είναι να επιτευχθεί συμφωνία ως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, στη συνέχεια να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα τα νομοσχέδια που θα υλοποιούν τη συμφωνία και, κάπως έτσι, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση «αν παράλληλα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος», όπως τονίζουν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Υπό… αίρεση διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, μία άλλη απαίτηση των δανειστών βάζει… «φωτιά στα τόπια» στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για την ονομαστικοποίηση και νομοθέτηση επιπλέον… προαιρετικών μέτρων, που ζητούν οι δανειστές για
να διασφαλιστεί ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε κάθε περίπτωση. Η κυβέρνηση επιμένει ότι «υπό αίρεση μέτρα δεν μπορούν να νομοθετηθούν», όπως ακριβώς υπογράμμισε την περασμένη
Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο Σύνταγμα που προβλέπει ότι νόμος υπό αίρεση δεν μπορεί να νομοθετηθεί.

«Κόφτης» αντί «4ου Μνημονίου»

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι σχετικές πιέσεις για ψήφιση… προαιρετικών μέτρων θα συνεχιστούν στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως ο μόνος τρόπος να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, η ελληνική πλευρά, κατά πληροφορίες, θα συνεχίσει να απορρίπτει την νομοθέτηση τέτοιων μέτρων, ενόσω ήδη βάλλεται πανταχόθεν με την κατηγορία πως «φέρνει 4ο Μνημόνιο». Βεβαίως, η κυβέρνηση διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και επικαλείται προς αυτό τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για Μνημόνιο.
Ωστόσο, με δεδομένη την αναταραχή που ήδη επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, το Μαξίμου δε θα δεχθεί νομοθέτηση προαιρετικών μέτρων –«ακόμη κι αν ο Τσίπρας ήθελε», όπως λένε με νόημα κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι… ο πρώτος που διαφωνεί με «υπό αίρεση» μέτρα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα προτείνει στο Eurogroup έναν μηχανισμό που θα αποτελεί αυτόματο «κόφτη δαπανών», όταν θα διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός εκφεύγει του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Πρόκειται για έναν μηχανισμό αντίστοιχο με τον ίδιο «αυτόματο κόφτη δαπανών» που έχει συμπεριληφθεί στο γερμανικό Σύνταγμα και ισχύει για την ίδια τη Γερμανία –και εξ αυτού του λόγου, στο Μαξίμου ελπίζουν ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την ελληνική πρόταση.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 16:34 25/04/2016

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΩΝ ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ’’?
  Με ποιον τα έχουν ‘’καλά’’ οι ηλίθιοι?

  *Υπάρχει κάποιος έλληνας σήμερα που δεν γνωρίζει την εγκληματική ‘’προσπάθεια’’ των Τσίπρα – Καμμένου,
  Να εξαπατήσουν όλους τους Έλληνες να ΚΛΕΨΟΥΝ την εξουσία, υποσχόμενοι τα πάντα και μηδέποτε πράττοντες ούτε ..εκατοστόν των όσων υπεσχέθησαν και δεσμεύτηκαν .
  *Να λοιδορήσουν τον ‘’Ολανδρέου’’,
  *Να υβρίσουν σκαιότατα την Μέρκελ,
  Να αποκαλέσουν ‘’λαμόγιο’’ τον Σόϊμπλε τον Σουλτς ,
  Να ψευδολογήσουν ‘’ανυπολόγιστα’’ , αφού διαστρέβλωσαν προκλητικά και ασύστολα όλα όσα συνέβαιναν και συζητούνταν μεταξύ ΕΕ και των ‘’κοκκινολαίμηδων’’ ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΕΛ και των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ?
  *Υπάρχει κανείς που να μην αντελήφθη την μεγάλη ΑΠΑΤΗ και την αντιστροφή του νοήματος του δημοψηφίσματος?
  *Υπάρχει κανείς που ΞΕΧΝΑ! Το κλείσιμο των τραπεζών και την αδυναμία του πολίτη να κάνει χρήση των χρημάτων του και να έρχεται η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι..μείωσε τα ελλείμματα και τις σπατάλες?
  *Υπάρχει κανείς που ΞΕΧΝΑ ! την αδυναμία των νέων να αυτοσυντηρηθούν ,λόγω ανεργίας, και επιστρέφουν στους γονείς τους για να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη επιβίωση?
  *Υπάρχει κανείς που ΔΕΝ βλέπει σε κάθε ΔΡΟΜΟ σε κάθε γωνιά και γειτονιά πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πόση θλίψη και απόγνωση επικρατεί παντού?
  *Υπάρχει κανείς να αγνοεί την ασυλία που παρέχει ο Τσίπρας στην κλίκα της δεξιάς και ΕΙΔΙΚΑ στον Καραμανλή?
  *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλους επίορκους ‘’φακελάκηδες’’ ψηφοφόρους του?
  *Υπάρχει κανείς που δεν έμαθε για την ‘’ανταμοιβή’’ του Τσίπρα σε όλη την κλίκα του ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’ και την χαριστική σχεδόν σύμβαση της αποπληρωμής σε 100 μηνιαίας δόσεις?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να μη γνωρίζει ή, τουλάχιστον να μην κατάλαβε τι έγινε με την μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ των υπαλλήλων του ΔΝΤ, που τόσο άγαρμπα και προκλητικά ΗΛΙΘΙΑ και επικίνδυνα δημιούργησε ένα ακόμη ΤΡΑΥΜΑ στην αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης που ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την εξουσία?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα που να έχει ‘’ΙΧΝΟΣ’’ εμπιστοσύνης σε ψεύτες, συκοφάντες, και αγράμματους πολιτικούς απατεώνες?
  *Υπάρχει κανείς σήμερα που μπορεί να μας πει σχετικά πόσα άτομα από την παραπολιτική ‘’σαβούρα’’ συγγενών και φίλων, των προβοκατόρων του σκοταδισμού, δεν είναι διορισμένη στο δημόσιο σήμερα μέσα σε ένα χρόνο ! και πληρώνεται από το λιγοστό αίμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων?

 2. NB 12:54 25/04/2016

  Μετά τα νοσοκομεία και τον ΟΑΕΔ
  ===========================
  Βάζουν χέρι και στα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ

  Σε σαφάρι για να μαζέψει χρήματα από όπου μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, θυμίζοντας έντονα ημέρες του 2015, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση στη σκιά των δηλώσεων Ρέγκλινγκ ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή».
  Έτσι μετά το έγγραφο που εστάλη στα νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη Πέμπτη με το οποίο καλούνταν να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τώρα καλείται να κάνει το ίδιο και ο ΕΟΠΥΥ.
  Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή της τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.
  Για δεύτερη φορά, δηλαδή, μια αριστερή κυβέρνηση επιλέγει να αντλήσει χρήματα από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας προκειμένου να καλύψει τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με τους χειρισμούς της. Την ώρα που οι ασθενείς όταν καταφέρουν να μπουν στα νοσοκομεία υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνοι τους στην καλύτερη σαπούνι, οινόπνευμα και βαμβάκι και στη χειρότερη τα φάρμακά τους, και την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σχεδόν σε όποιον μιλάει ελληνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίνει ότι είναι από εκεί που πρέπει να αντλήσει χρήματα για να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα.
  Η κυβέρνηση ζήτησε τα ταμειακά διαθέσιμα και του ΟΑΕΔ – κατά πληροφορίες από τους εργαζομένους στον Οργανισμό μεταφέρθηκαν 100 εκατ. ευρώ σε απόφαση που ελήφθη δια περιφοράς – την ώρα που ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων επτά ετών με 1.072.2016 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του οργανισμού.

 3. Uncle. K 11:56 25/04/2016

  Και τις πειράζει δηλαδή άν ψηφιστούν τά μέτρα πρώτα; Τό αγγούρι θα πουληθεί για αγγουράκι; Τό σταύρωμα αντί ίσο θά είναι ανάποδο;

 4. ΝΜαν. 11:26 25/04/2016

  Μιλά και ο Τσίπρας,
  ================
  ΠΕΡΙ γενναιότητας και φιλοτίμου …
  ======================

  *[[ Tσίπρας 24-5-11: «Δεν έχει τη γενναιότητα ο Παπανδρέου, να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε
  *Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου»]]

  *Παραθέτουμε ένα απόσπασμα δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν ζητούσε συναίνεση και συμπαράταξη από όλη την αντιπολίτευση στις 24 Μαϊου του 2011, για να του υπενθυμίσουμε, ότι έφτασε η ώρα να κάνει πράξη, όλα όσα κατηγορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου και ΣΗΜΕΡΑ ο ίδιος, χωρίς ντροπή και ΦΙΛΟΤΙΜΟ εφαρμόζει, σε ΠΛΗΡΗ αντίθεση των όσων είχε υποσχεθεί, μέχρις ότου ΛΗΣΤΕΨΕΙ τους ψηφοφόρους και ΑΡΠΑΞΕΙ την εξουσία.

  *Κύριε Τσίπρα μιλούσατε περί ..γενναιότητας, έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε σήμερα?
  —————————————————————————————
  * Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης:
  ===============================
  «Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.
  Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή.
  Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.
  Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει . Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια.
  ——————————————————————————-
  Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
  Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν
  ————————————————————————————————————————-
  είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου»

  ΣΧΟΛΙΟ: Τι άλλο περιμένει ο κ.Τσίπρας για να παραιτηθεί?
  ============================================

  *Πόση αυτογελοιοποίηση ΑΝΤΕΧΕΙ?

  *Δεν αντιλαμβάνεται ότι τώρα που ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, τόσο εντός όσο και εκτός, αντελήφθη το μέγεθος της ανικανότητάς του και τον κίνδυνο που προκαλεί σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, γιατί δεν αποχωρεί μια για πάντα από την πολιτική και την Ελλάδα, ώστε να περισώσουμε οτιδήποτε μπορέσουμε?

  *Δεν αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του και η παρουσία του αποτελεί »εξαγνισμό» της Καραμανλικής κλίκας και της δυστυχίας.?

  “ Η, μήπως γι αυτό τον επέλεξαν…????

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.